Artykuł:
Ciasta z owocami – inspiracje i przepisy
Napisany przez redakcja, dnia 2019-09-26 14:14:25
Ciasta z owocami to smaczne i lekkie desery, które sprawdzą się na co dzień, ale też na rozmaite okazje. Można je przygotować, wykorzystując owoce sezonowe bądź mrożone. Smaczną propozycją jest ciasto biszkoptowe z truskawkami oraz czekoladowy sernik z wiśniami.
Ciasta z owocami – gdzie szukać inspiracji?
Dążenie do wygody skutkuje tym, że coraz częściej poszukujemy lokali i restauracji, w których można skosztować różnych specjałów, bez konieczności ich samodzielnego przygotowywania w domu. Prowadzi to do powstawania platform internetowych jak https://eatpoint.pl/, umoźliwiających wyszukanie określonej restauracji w wybranej lokalizacji i rezerwację stolika online. Pomysły i przepisy na pyszne desery i ciasta do przygotowania w domu są łatwo dostępne na stronach internetowych poświęconych tematyce kulinarnej. Inspiracje kuchenne można znaleźć na różnych blogach, a jednym z nich jest blog eatPoint. Ciasta z owocami są doskonałą propozycją smacznego i sycącego deseru o każdej porze roku. Mogą być przygotowane na bazie ciasta czekoladowego, maślankowego, drożdżowego bądź kruchej tarty. Owocami wykorzystywanymi jako dodatek do ciast są najczęściej maliny, truskawki, borówki, brzoskwinie i wiśnie, które można ze sobą łączyć lub stosować samodzielnie.
Przepis na czekoladowy sernik z wiśniami i kruszonką
Składniki:
Ciasto:
- 250 g mąki pszennej,
- 150 g zimnego masła,
- 1 jajo,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
- 3 łyżki naturalnego kakao,
- szczypta soli.
Masa serowa:
- 1 kg twarogu sernikowego,
- 1 opakowanie śmietankowego budyniu,
- 2 jaja,
- 2/3 szklanki cukru,
- 500 g wydrylowanych wiśni.
Sposób przygotowania:
- Piekarnik nagrzej do 180 stopni. Przygotuj tortownicę o średnicy 26 cm, wyłóż ją papierem do pieczenia.
- Do miski wsyp mąkę, kakao, cukier, sól, proszek do pieczenia oraz zimne masło pokrojone w kostkę. Całość miksuj, aż do powstania drobnej kruszonki. Następnie do ciasta dodaj jajko i zagnieć. Powstałe ciasto podziel na dwie części, przy czym jedna powinna być większa. Tę większą część ciasta pokrój na plasterki i wyłóż nią dno tortownicy.
- Przygotuj masę serową. Do miski włóż masę sernikową z wiaderka. Dodaj cukier i budyń śmietankowy w proszku. Całość miksuj do połączenia składników. Dodaj jajka i kontynuuj miksowanie.
- Gotową masę serową wyłóż na spód ciasta, a następnie ułóż na niej wydrylowane wiśnie. Pozostałą mniejszą część ciasta zetrzyj na tarce o dużych oczkach i wyłóż na wiśnie tak, aby powstała kruszonka.
- Ciasto wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz przez około 45 minut.
Przepis na błyskawiczne ciasto biszkoptowe z truskawkami
Składniki:
- 200 g mąki pszennej,
- 200 g masła,
- 4 jaja,
- 400 g truskawek – świeżych bądź mrożonych,
- 150 g cukru pudru,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia.
Sposób przygotowania:
- Przed przygotowaniem ciasta jajka ociepl, wkładając je na chwilę do ciepłej wody. Masło pokrój w kostkę i zagrzej w temperaturze pokojowej.
- Piekarnik nastaw na 175 stopni.
- Ocieplone masło włóż do miski i ubij na puszystą masę. Stopniowo dodawaj do niego cukier puder i żółtka jaj, cały czas ubijając. Pod koniec ubijania dodaj proszek do pieczenia i mąkę pszenną. Całość miksuj, aż wszystkie składniki się połączą.
- Białka ubij na sztywną pianę i dodaj do masy maślanej. Całość delikatnie wymieszaj za pomocą szpatułki.
- Gotową masę przełóż do tortownicy o średnicy 24 cm. Na wierzch ciasta wyłóż przepołowione truskawki.
- Ciasto wstaw do piekarnika i piecz przez około 35 minut.
Smacznego!
Użyte tagi: przepis, ciasto, jedzenie