Ta witryna wykorzystuje pliki cookies by zarządzać sesją użytkownika. Cookies używane są także do monitorowania statystyk strony, oraz zarządzania reklamami.
W kazdej chwili możesz wyłączyć cookies. Wyłączenie ciasteczek może spowodować nieprawidłowe działanie witryny. Więcej w naszej polityce prywatności.

Artykuł:

Ciasta z owocami – inspiracje i przepisy

Napisany przez redakcja, dnia 2019-09-26 14:14:25

Ciasta z owocami to smaczne i lekkie desery, które sprawdzą się na co dzień, ale też na rozmaite okazje. Można je przygotować, wykorzystując owoce sezonowe bądź mrożone. Smaczną propozycją jest ciasto biszkoptowe z truskawkami oraz czekoladowy sernik z wiśniami.

Ciasta z owocami – gdzie szukać inspiracji?

Dążenie do wygody skutkuje tym, że coraz częściej poszukujemy lokali i restauracji, w których można skosztować różnych specjałów, bez konieczności ich samodzielnego przygotowywania w domu. Prowadzi to do powstawania platform internetowych jak https://eatpoint.pl/, umoźliwiających wyszukanie określonej restauracji w wybranej lokalizacji i rezerwację stolika online. Pomysły i przepisy na pyszne desery i ciasta do przygotowania w domu są łatwo dostępne na stronach internetowych poświęconych tematyce kulinarnej. Inspiracje kuchenne można znaleźć na różnych blogach, a jednym z nich jest blog eatPoint. Ciasta z owocami są doskonałą propozycją smacznego i sycącego deseru o każdej porze roku. Mogą być przygotowane na bazie ciasta czekoladowego, maślankowego, drożdżowego bądź kruchej tarty. Owocami wykorzystywanymi jako dodatek do ciast są najczęściej maliny, truskawki, borówki, brzoskwinie i wiśnie, które można ze sobą łączyć lub stosować samodzielnie.

 

 

 

Przepis na czekoladowy sernik z wiśniami i kruszonką

Składniki:

Ciasto:

  • 250 g mąki pszennej,
  • 150 g zimnego masła,
  • 1 jajo,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 3 łyżki naturalnego kakao,
  • szczypta soli.

Masa serowa:

  • 1 kg twarogu sernikowego,
  • 1 opakowanie śmietankowego budyniu,
  • 2 jaja,
  • 2/3 szklanki cukru,
  • 500 g wydrylowanych wiśni.

 

Sposób przygotowania:

  1. Piekarnik nagrzej do 180 stopni. Przygotuj tortownicę o średnicy 26 cm, wyłóż ją papierem do pieczenia.
  2. Do miski wsyp mąkę, kakao, cukier, sól, proszek do pieczenia oraz zimne masło pokrojone w kostkę. Całość miksuj, aż do powstania drobnej kruszonki. Następnie do ciasta dodaj jajko i zagnieć. Powstałe ciasto podziel na dwie części, przy czym jedna powinna być większa. Tę większą część ciasta pokrój na plasterki i wyłóż nią dno tortownicy.
  3. Przygotuj masę serową. Do miski włóż masę sernikową z wiaderka. Dodaj cukier i budyń śmietankowy w proszku. Całość miksuj do połączenia składników. Dodaj jajka i kontynuuj miksowanie.
  4. Gotową masę serową wyłóż na spód ciasta, a następnie ułóż na niej wydrylowane wiśnie. Pozostałą mniejszą część ciasta zetrzyj na tarce o dużych oczkach i wyłóż na wiśnie tak, aby powstała kruszonka.
  5. Ciasto wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz przez około 45 minut.

 

Przepis na błyskawiczne ciasto biszkoptowe z truskawkami

Składniki:

  • 200 g mąki pszennej,
  • 200 g masła,
  • 4 jaja,
  • 400 g truskawek – świeżych bądź mrożonych,
  • 150 g cukru pudru,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia.

 

Sposób przygotowania:

  1. Przed przygotowaniem ciasta jajka ociepl, wkładając je na chwilę do ciepłej wody. Masło pokrój w kostkę i zagrzej w temperaturze pokojowej.
  2. Piekarnik nastaw na 175 stopni.
  3. Ocieplone masło włóż do miski i ubij na puszystą masę. Stopniowo dodawaj do niego cukier puder i żółtka jaj, cały czas ubijając. Pod koniec ubijania dodaj proszek do pieczenia i mąkę pszenną. Całość miksuj, aż wszystkie składniki się połączą.
  4. Białka ubij na sztywną pianę i dodaj do masy maślanej. Całość delikatnie wymieszaj za pomocą szpatułki.
  5. Gotową masę przełóż do tortownicy o średnicy 24 cm. Na wierzch ciasta wyłóż przepołowione truskawki.
  6. Ciasto wstaw do piekarnika i piecz przez około 35 minut.

 

Smacznego!

Użyte tagi: przepis, ciasto, jedzenie

Zobacz także:

Obiekty konferencyjne | Sale konferencyjne | Artykuły i Poradniki | Dodaj Obiekt/Salę | Reklama | Newsletter | Regulamin | Partnerzy | O nas / Kontakt

© 2011 - 2024 Aplit Wszelkie prawa zastrzeżone.