Artykuł:
Jak wybrać kawę ziarnistą?
Napisany przez link, dnia 2020-04-16 08:46:19
Wielbiciele kawy wiedzą, że aby smakowała ona bardzo dobrze, liczy się nie tylko sposób jej parzenia. Wybór kawy może być trudny i powinniśmy kierować się kilkoma czynnikami. Arabika i Robusta są głównymi gatunkami kawy, uprawianymi na świecie.
Ta pierwsza jest szeroko znana, często mówi się o niej, że jest najszlachetniejszym gatunkiem kawy. Jest delikatna w smaku. Druga, Robusta, jest zdecydowanie bardziej intensywna od Arabiki. Ma również większą zawartość kofeiny.
Kawa ziarnista, mielona, rozpuszczalna - czym się różnią?
Każdy z gatunków może być sprzedawany w różnej postaci - ziarnistej, mielonej lub jako kawa rozpuszczalna. Smakosze kawy chętnie wybierają kawę ziarnistą. Pijąc ją, możemy poczuć intensywny smak i cudowny aromat. Musimy ją sami zmielić, najlepiej chwilę przed planowym piciem. Nie zawiera dużo kofeiny.
Kawa mielona jest w większości przypadków gorszej jakości niż ziarnista. Za to kupujemy ją już zmieloną, a proces jej przygotowania będzie szybszy niż kawy ziarnistej. Z drugiej strony, nie mamy tak mocnego aromatu. W przypadku kawy ziarnistej, sytuacja jest prostsza - sami mielimy ziarna.
Kawa rozpuszczalna nie jest do końca kawą. Trafniejszym określeniem będzie napój kawowy sporządzony na bazie wyciągu z kawy. Nie jest dobrym wyborem dla osób, którym zależy na dużej ilości kofeiny - posiada jej nawet dwa razy mniej, niż kawa mielona.
Na co zwrócić uwagę przy wyborze kawy ziarnistej?
Nie ma jednej odpowiedzi na pytanie, jaka jest najlepsza kawa ziarnista. Z pewnością, przy jej wyborze, musimy wziąć pod uwagę kilka kwestii.
Opis kawy
Przede wszystkim, należy zwrócić uwagę na opis kawy na opakowaniu. Producenci najlepszych kaw, zazwyczaj umieszczają informacje dotyczące m. in. odmiany kawy, regionu czy plantacji, z której pochodzi. W niektórych przypadkach, jest nawet informacja, na jakiej wysokości jest uprawiana.
Kraj, z którego pochodzi kawa, jest istotną informacją. Jeśli dana firma posiada plantacje w wysokich partiach gór, to bardzo dobrze.
Klimat niektórych krajów nie sprzyja plantacjom. Aby ziarna były wysokiej jakości, potrzebny jest odpowiedni poziom nawodnienia i nasłonecznienia gleby. Sposób uprawy rośliny również nie jest obojętny.
Miejsca, z których pochodzi kawa najlepszej jakości, to m. in. Kostaryka oraz Brazylia. Mają niemal idealne warunki do uprawy kawy. Nie należy jednak wykluczać reszty krajów - posiadają inne odmiany, często tak samo dobre.
Świeżość
Kolejnym ważnym czynnikiem przy wyborze kawy, jest świeżość. Przy czytaniu informacji o danej kawie, trzeba spojrzeć na datę jej palenia. Jest ona istotna. Powinniśmy wybrać kawę, która była wypalana w miarę możliwości niedawno. Zamawiając dostawę bezpośrednio z palarni kawy, możemy spodziewać się, że będzie ona wypalona świeżo przed wysyłką - dlatego dla prawdziwych smakoszy jest to najlepszy wybór!
Niektóre kawy mają datę przydatności w okolicach 2 lat, ale zdarzają się również takie, które należy spożyć w przeciągu 6 miesięcy.
Cena
Niestety często wyznacznikiem jakości kawy, jest także jej cena. Produkcja kawy nie jest tania, dlatego jej koszt może być wysoki.
W Polsce mamy bardzo dobre palarnie kawy, które dostarczają swoje wyroby do kawiarni, ale posiadają jednocześnie sklepy internetowe. Warto odwiedzić taki sklep z kawą, w którym będziemy mieli szeroki wybór, a także kawę, która została wypalona na świeżo przed wysyłką.
Użyte tagi: kawa, serwis, expres do kawy, firma