Konkurs kucharski Radisson Blu & Park Inn

Dwa krakowskie hotele – Radisson Blu oraz Park Inn zorganizowały w lutym konkurs kucharski, czyli wielką rywalizację na garnki, patelnie i kunszt kulinarny. Co ciekawe to prawdopodobnie pierwszy taki łączony konkurs w rodzimym hotelarstwie.

Młodzi kucharze z krakowskich hoteli – Park Inn by Radisson i Radisson Blu musieli wykazać się nie tylko talentem kulinarnym ale ponad wszystko kreatywnością w łączeniu smaków i podstawami zarządzania. Zgodnie z zasadami konkursu typu „black box” żaden z ośmiu uczestników nie znał wcześniej tematu i dopiero tuż przed rozpoczęciem gotowania młodzi kucharze dowiedzieli się  jakie produkty są do dyspozycji. Wybrali te, które chcieliby wykorzystać i przystąpili do dzieła. Każdy miał za zadanie przygotowanie dania, określenie kosztu zużytych produktów oraz zaproponowanie ceny potrawy w menu. Czteroosobowe jury oceniło również dobór składników, smak potrawy i estetykę podania.

„Wiemy, że mamy doskonały zespół. Jednak naszym zdaniem nic nie mobilizuje młodych ludzi tak bardzo jak zdrowa rywalizacja oraz chęć zaimponowania kolegom i przełożonym. To dla nich możliwość zaprezentowania swoich umiejętności w samodzielnej pracy – od koncepcji dania, aż po etap jego zaprezentowania w menu” – mówi Miłosz Kowalski, Zastępca Szefa Kuchni w Radisson Blu Hotel Kraków. „Wszyscy cieszymy się z wyniku, bo wiemy, że wszyscy zawodnicy zdali ten egzamin na piątkę” – dodaje zadowolony.

Konkurs dodatkowo prezentował kreatywność zawodników, wyczucie w łączeniu różnych smaków i ich samodzielność w kuchni. Obydwa hotele zgodnie zapowiadają organizację kolejnych, podobnych zawodów.

 

W konkursie wzięli udział:

Krzysztof Paos – I miejsce

Artur Garga – II miejsce

Marcin Nemś – III miejsce

oraz rónie wspaniali:

Dorota Cagiel

Grzegorz Dziobek

Krzysztof Żak

Kamil Koczwara

Edwin Ruciński

 

Ich kunszt kulinarny oceniali:

Arkadiusz Ślusarenko – Szef Kuchni hotelu Park Inn by Radisson

Stanisław Bobowski – Szef Kuchni hotelu Radisson Blu Kraków

Miłosz Kowalski – Zastępca Szefa Kuchni hotelu Radisson Blu Kraków

Nino D. Rosenlund – Dyrektor Generalny hotelu Radisson Blu Kraków


Q Hotel Plus Wrocław Bielany to idealne miejsce na konferencję.To najnowszy i największy z obiektów sieci Q Hotel. Zlokalizowany w pobliżu węzła komunikacyjnego, liczący 201 pokoi i 3700 m² powierzchni eventowej hotel zalicza się do najbardziej funkcjonalnych obiektów konferencyjnych w Polsce.

Końska Dolina to malowniczy obiekt położony w sercu Beskidu Niskiego, tuż przy granicy ze Słowacją. Oferuje ponad 400 hektarów pięknych terenów, idealnych na rodzinny wypoczynek, firmowe wyjazdy i integrację. Znajdujące się tutaj nowoczesne sale konferencyjne, wyposażone w zaawansowany sprzęt multimedialny i szybkie Wi-Fi, tworzą komfortowe warunki do spotkań biznesowych, konferencji i szkoleń. Końska Dolina zapewnia również różnorodne atrakcje, jak wycieczki konne i pikniki, które sprzyjają budowaniu relacji i inspirują.

Idealne miejsce do zatrzymania się podczas imprez na Stadionie Narodowym. Niedaleka stacja metra Trocka umożliwia szybki dojazd do centrum. Stare Miasto w zasięgu ręki. Dogodny dojazd do centów handlowych Arkadia i M1.