Co słychać w branży gastronomicznej?

W świecie gastronomii w Polsce od kilku lat obserwuje się wyraźny rozwój. Rozwój ten dotyczy obrotów, powstających nowych sieci barów i restauracji oraz stale powiększającej się oferty i zakresu działań cateringu. Ten dynamiczny skok przyczynił się także do tego, iż uległy zmianie zwyczaje Polaków, co do sposobu i miejsca spożywania posiłków.

Jeszcze do niedawna przeciętny Polak stołował się tylko i wyłącznie we własnym domu, obecnie natomiast ogromna rzesza naszych rodaków korzysta z barów szybkiej obsługi (nie tylko fast-food, ale także barów mlecznych, pierogarni, naleśnikarni, spageterii i innych). Stało się tak, dlatego, iż  restauracje i bary stworzyły oferty przystępne cenowo dla zapracowanych i ciągle narzekających na brak czasu  Polaków.

Wśród osób korzystających z ofert gastronomicznych nie brakuje także takich, które chętnie sięgają po dania wykwintne, orientalne a także bardzo egzotyczne. Dlatego nie brakuje chętnych odwiedzających restauracje Chińskie, Greckie, Japońskie czy Francuskie. Na specjalne zlecenia klientów indywidualnych lub przedstawicieli firm czy przedsiębiorstw organizowane są także specjalne degustacje na przykład wykwintnych dań lub szkolenia z zakresu najsłynniejszych alkoholi świata.

Taki rodzaj obcowania ze światową kuchnią i typowymi dla niej trunkami stanowić może doskonałe uzupełnienie spotkań biznesowych lub też spotkań integracyjnych.
To także doskonały pomysł na spędzenie kilku chwil relaksu podczas konferencji naukowych.

Branża gastronomiczna ze względu na swój systematyczny rozwój organizuje także szereg kursów i szkoleń z zakresu na przykład: żywienia zbiorowego, nowoczesnych technologii i wyposażenia gastronomicznego a także kursy dla kelnerów, barmanów oraz kucharzy.  

Nieodzownym elementem życia człowieka jest żywienie, a skoro tak jest, to warto pokusić się o zaaranżowanie ekskluzywnego spotkania w interesach czy innych wydarzeń specjalnych w firmie o degustacje z klasą.  Takie nowatorskie podejście organizowania obiadów, kolacji i innych form degustacji posiłków stanowić może doskonałą formę promocji naszej rodzimej kultury lub popularyzacji kultur kulinarnych innych obcych jeszcze dla nas zakątków świata.     

M-S-M

Nowoczesny hotel Mercure Wrocław Centrum położony jest w kulturalnym,
handlowym i komunikacyjnym centrum Wrocławia – w sąsiedztwie największych
atrakcji turystycznych miasta, takich jak Rynek i Ostrów Tumski,
Muzeum Narodowe wraz z Panoramą Racławicką. Hotel oddalony jest 11 km
od międzynarodowego Portu Lotniczego Wrocław im. Mikołaja Kopernika,
a od dworca kolejowego i autobusowego jedynie 1 km. Do dyspozycji gości
hotelowych oddany jest monitorowany parking na ponad 200 miejsc.

Hotel jest położony w samym sercu Warszawy, zaledwie kilka kroków
od Pałacu Kultury i Nauki, centrów biznesowych, kulturalnych
i turystycznych, przy skrzyżowaniu głównych ulic Warszawy -
Marszałkowskiej i Alej Jerozolimskich.

EVA Park Life & SPA, położony w Parku Zdrojowym w Konstancinie-Jeziornie, to nowoczesny obiekt oferujący komfortową bazę noclegową, strefy SPA, wellness oraz zaplecze gastronomiczne.

Dzięki nowoczesnym salom konferencyjnym – Szklanym A, B i C z możliwością łączenia, oraz kameralnej sali Tężnia z panoramicznymi oknami – jest idealnym miejscem na organizację spotkań biznesowych i konferencji. Sale są w pełni wyposażone w rzutniki, ekrany, nagłośnienie i dedykowane Wi-Fi, a przeszklone wnętrza z widokiem na zieleń sprzyjają koncentracji i kreatywności uczestników.