Marzec na ostro, czyli smak Meksyku w Radisson Blu Kraków

Kuchnia meksykańska jest ogromnie zróżnicowana i nie bez przyczyny mówi się, że należy do najbardziej urozmaiconych na świecie. Tym bardziej warto skosztować jej oryginalnych przysmaków serwowanych w ramach bufetu Surf&Turf w Radisson Blu Hotel Kraków. Jedno jest pewne – będzie ostro!

W marcu bufet Surf&Turf w restauracji Milk&Co krakowskiego hotelu Radisson Blu obfitował będzie w najsmaczniejsze meksykańskie dania. Będzie różnorodnie, świeżo i pikantnie! Dla wielu znakiem szczególnym kuchni tego kraju są dania przygotowywane z dodatkiem ostrych papryk, zwanych chili. „Może nie każdy wie, że dodając do potrawy chili, tak na prawdę dodajemy jedną z jej 10 znanych odmian. Może to być np jalapeno, tabasco, pieprz cayenne, który także jest ostrą papryką, czy nieco rzadziej najostrzejsza na świecie – Trinidad Scorpion Butch T” – mówi Stanisław Bobowski, Szef Kuchni Radisson Blu Hotel Kraków.

Kuchnia meksykańska postrzegana jest przez pryzmat tylko kilku potraw, które znamy w Polsce jak burrito, tortilla, nachosy i dodatki jak salsa czy guacamole. Jednak tradycyjna

kuchnia meksykańska to coś więcej – to dania mięsne jak również potrawy z ryb i owoców morza, z dodatkiem kukurydzy, pomidorów i roślin strączkowych. Dania te są nie tylko bardzo zdrowe, głęboko aromatyczne, zróżnicowane ale potrafią być również łagodne. Dzięki współpracy z fantastyczna Szef Kuchni z Meksyku – Isabel Balderas oraz pochodzącym z Meksyku tutejszym Restaurant Supervisorem Ivanem Garcia, w Marcu w ramach bufetu Surf&Turf zostanie zaprezentowana najprawdziwsza tradycyjna kuchnia tego kraju, bez naleciałości w postaci „tex-mex”.

Isabel Balderas, Szef Kuchni, która w krakowskim Radissonie wyczaruje tradycyjne meksykańskie potrawy, w tym również te nieczęsto spotykane w Polsce połączenia smakowe, urodziła się i dorastała w Meksyku. „Chciałabym zaprezentować Krakowianom jak najwięcej świeżych i prawdziwych smaków mojego kraju – na przykład popularne guacamole, które jednak przygotowane na miejscu ze świeżego awokado smakuje zupełnie inaczej. Na żywo na teppanyaki będziemy piec tradycyjne meksykańskie tacos, a także według oryginalnych przepisów placki z masy kukurydzianej. Nie zabraknie ensalady, ceviche, tamales, tacos i wspaniałych sals – mówi Balderas.

Jak dodaje Ivan Garcia, Restaurant Supervisor w Radison Blu Hotel Kraków: „Serwowana przez nas kuchnia meksykańska przygotowywana jest z oryginalnych produktów i wedłu tradycyjnych receptur, co ciekawe – niektóre przepisy są pochodną nawet receptur stosowanych jeszcze przed kolonizacją. Na stole znajdą się dania regionalne z całego kraju: do północy po południe – od Pueblo do Guerrero

Jednak z ostrością na europejskich stołach nie należy przesadzać. Dania będą zarówno łagodne – na przykład z dodatkiem kaktusa jak i w ciekawych połączeniach smakowych jak Tacos al pastor – wieprzowina przygotowana z sosem z chili, achiote, ananasem, cebulą i kolendrą. Oczywiście nie zabraknie dań pikantnych jak tradycyjna zupa rybna z przepisu rodem z Acapulco. Na stole pojawi się kilka tradycyjnych sosów – mniej i bardziej ostrych, dzięki czemu każdy będzie mógł dostosować pikanterię dania do swoich preferencji. Na miłośników słodkości również czeka kilka niespodzianek – podany zostanie flan, budyń orzechowy, mus z mango oraz kulinarne zaskoczenie – meksykański deser z masy kukurydzianej na słodko.

Meksykański bufet Surf&Turf serwowany jest w restauracji Milk&Co w każdy czwartek, piątek i sobotę lutego od godziny 18:00 do 23:00. Obowiązuje nielimitowana konsumpcja wszystkich dań bufetowych, a także wina piwa i wody. Dla gości hotel udostępnia bezpłatny parking. Ciekawostką jest oferta dla osób z meksykańskim paszportem, które mogą liczyć na 10%-ową zniżkę.

 

Kilka meksykańskich przepisów przygotowanych dla czytelników przez Isabel Blderas i Ivana Garcię:

Ensalada de noples

Składniki

0,5 kg kaktusa

połówka posiekanej cebuli

3 pomidory

2 łyżki posiekanej kolendry

3 papryczki jalapenos w occie

2 łyżki octu (najlepiech z chili)

4 łyżki oliwy z oliwek

200 gram sera feta

Przygotowanie:

Kaktusa, cebulę oraz pomidory należy pokroić w kostkę. Drobno posiekaną paprykę oraz kolendrę dodać do przygotowanej mieszanki. Doprawić do smaku octem, oliwą z oliwek  i solą. Posypać pokruszonym serem feta.

 

Salsa Verde

Składniki

0,5 kg zielonych pomidorów

3 papryczki jalapeno (najepiej świeże)

1 szczypta natki kolendry

1 cebula

2 ząbki czosnku

1 awokado

sól

Przygotowanie:

Ugotuj zielone pomidory w całości, a następnie po obraniu ze skórki, zblenduj je z czosnkiem, jalapeno i połową cebuli. Dodaj posiekaną kolendrę. Drugą część cebuli i awokado drobno pokrój i dodaj do sosu. Dopraw solą do smaku.

 

Ceviche

Składniki:

0,5 kg filetów rybnych

5 pomidorów

8 cytryn

1 cebula

10 oliwek

¼ szklanki posiekanej kolendry

3 łyżki oliwy z oliwek

1 awokado

Sól i pieprz

Przygotowanie:

Filet rybne pokroić w kostkę, skropić je sokiem z 6 cytryn, wstawić do lodówki na co najmniej 6 godzin, po tym czasie wylać sok. Posiekać cebulę, dodać sok z dwóch cyttryn, oliwę z oliwek oraz drobno posiekane oliwki. Następnie wymieszać wszystkie składniki. Podawać z awokado.

Hotel Amber*** usytuowany jest na wzgórzu w samym środku Gdańska, zaledwie 2 km od Głównego Miasta w spokojnej dzielnicy Suchanino, przy ul. Powstańców Warszawskich 45. Oferujemy zakwaterowanie w standardzie trzygwiazdkowym dla osób podróżujących biznesowo oraz turystycznie. Hotel posiada własny duży parking również dla autokarów bezpłatny dla gości hotelowych.

Dogodnie położony, trzygwiazdkowy hotel Śląsk jest idealnym miejscem na organizację konferencji i szkoleń w centrum Wrocławia.

Nowy Hotel Śląsk posiada ponad 100 miejsc noclegowych w pokojach 1 i 2 osobowych oraz apartamentach, składających się z pokoju dziennego z w pełni wyposażonym aneksem kuchennym, osobnej sypialni oraz łazienki.

Centrum Konferencyjno-Szkoleniowe Boss*** to stylowy i elegancki hotel ulokowany w otoczeniu malowniczego Mazowieckiego Parku Krajobrazowego. Dzięki swojej lokalizacji Hotel Boss*** jest doskonałym miejscem zarówno dla gości indywidualnych, jak i biznesowych. Wszechstronność naszego hotelu pozwala zaproponować Gościom idealne miejsce do pracy i odpoczynku oraz spotkań biznesowych, firmowych, czy też organizacji imprez rodzinnych.