Nowoczesne pojemniki do transportu żywności dla firm cateringowych

Każda firma cateringowa musi zapewnić odpowiednie warunki techniczno-sanitarne przy transporcie posiłków gotowych. Najważniejszym elementem jest tutaj środek transportu dopuszczony przez Sanepid do przewozu żywności, ale równie ważne są pojemniki transportowe, które w istotny sposób pozwalają zapewnić żywności bezpieczeństwo, wymagane przez liczne normy i przepisy.

Każda firma cateringowa musi zapewnić odpowiednie warunki techniczno-sanitarne przy transporcie posiłków gotowych. Najważniejszym elementem jest tutaj środek transportu dopuszczony przez Sanepid do przewozu żywności, ale równie ważne są pojemniki transportowe, które w istotny sposób pozwalają zapewnić żywności bezpieczeństwo, wymagane przez liczne normy i przepisy.

Najważniejsze zasady transportu potraw gotowych

Firmy cateringowe muszą przestrzegać wielu norm i zasad, określonych w obowiązujących przepisach prawa. Wskazane jest również, by w swoim zakładzie wdrożyły systemy GHP (Dobra praktyka higieniczna), GMP (Dobra praktyka produkcyjna) oraz HACCP, które łącznie pozwalają kompleksowo zapewnić najwyższą jakość i bezpieczeństwo żywności. W przypadku transportu żywności najważniejszym zadaniem jest zabezpieczenie jej przed zagrożeniem biologicznym (zanieczyszczeniami pochodzącymi z otoczenia), uszkodzeniem mechanicznym oraz utratą temperatury. Przykładowo posiłki serwowane na zimno powinny być transportowane w taki sposób, by temperatura wewnątrz potraw nie była wyższa niż 4 stopnie Celsjusza. Pojemniki do transportu potraw, które po dotarciu do odbiorcy powinny być ciepłe, muszą zapewnić im temperaturę wewnątrz co najmniej 60 stopni Celsjusza. Natomiast żywność zamrożona powinna mieć zapewnioną podczas transportu temperaturę nie wyższą niż -18 stopni Celsjusza.

Pojemniki termoizolacyjne z pianki polipropylenowej

Firmy cateringowe zazwyczaj dostarczają posiłki o różnej temperaturze. Czasami w jednym transporcie znajdują się ciepłe obiady, zimne przystawki oraz mrożone desery. Właśnie dlatego najpraktyczniejsze do przewozu okazują się dla nich uniwersalne pojemniki termoizolacyjne – , które skutecznie utrzymują zarówno bardzo niskie, jak i wysokie temperatury. Najpopularniejszym obecnie tego rodzaju pojemnikiem jest pojemnik termoizolacyjny z pianki polipropylenowej o wysokiej gęstości, np. pojemnik termoizolacyjny Revolution. Materiał ten jest chemicznie obojętny, co oznacza, że nie wchodzi w reakcję z żadnymi innymi substancjami. Ponadto jest zwarty, nienasiąkliwy (w pojemnikach z takiej pianki można przewozić także żywność w postaci płynnej) i odporny na uszkodzenia mechaniczne. Pojemniki wykonane z pianki polipropylenowej są bardzo lekkie, wytrzymałe i co najważniejsze, skutecznie utrzymują temperaturę od -20 do +110 stopni Celsjusza. Ich istotną cechą jest również łatwość w czyszczeniu i utrzymaniu higieny zgodnie ze standardami HACCP – zwykle są pokryte specjalną powłoką chroniącą przed brudem i można je myć w zmywarkach.

Współcześnie coraz więcej firm cateringowych dostrzega zalety pojemników z pianki polipropylenowej, ponieważ są one dużo praktyczniejsze niż tradycyjne termosy. Są one od nich nie tylko lżejsze, ale także dużo tańsze i łatwiejsze w eksploatacji. Co więcej, w sprzedaży dostępne są pojemniki o różnej wielkości i pojemności, dzięki czemu każda firma może skompletować zestaw transportowy dostosowany do swoich indywidualnych potrzeb w zależności od rodzaju transportowanych posiłków, a także środka transportu.

Nowoczesny 3-gwiazdkowy hotel „Arena” został zaprojektowany z myślą o wymagających gościach, którzy cenią wygodne i praktyczne rozwiązania oraz pragną spędzić czas w miłej atmosferze. Klimat pomieszczeń i dogodna lokalizacja hotelu gwarantują doskonałe warunki do wypoczynku, relaksu i pracy. Hotel posiada pełne zaplecze noclegowo- gastronomiczne, centrum konferencyjne oraz ogród z kominkiem

Zespół Pałacowo-Parkowy w Wąsowie to idealne miejsce nie tylko do wypoczynku, ale także do organizacji szkoleń, konferencji, bankietów, imprez okolicznościowych i spotkań biznesowych. Obiekt dysponuje ośmioma profesjonalnie wyposażonymi salami konferencyjnymi, z których największa pomieści nawet 300 osób. W każdej sali dostępny jest bezprzewodowy Internet. Imprezy masowe organizujemy nawet dla kilku tysięcy osób!

Pałac Mortęgi to zabytkowy kompleks budynków, położony we wsi Mortęgi na Warmii i Mazurach. Wcześniej budynek służył jako Uniwersytet Ludowy, biuro Rolniczej Spółdzielni Produkcyjnej „Przyszłość” oraz jako przedszkole. W roku 2013 rozpoczęły się prace, aby budynek przekształcić w pierwotny pałac i stworzyć obecne miejsce Pałac Mortęgi Hotel&Spa.