-
Jakie właściwości posiada ziołowy napar?
-
Jakie naczynia są niezbędne?
-
Jak przygotować napar?
W poniższym artykule opisujemy, jakimi właściwościami się wyróżnia oraz w jaki sposób przygotować aromatyczny i pobudzający napar.
Jakie właściwości posiada ziołowy napar?
Ostrokrzew Paragwajski, czyli drzewo rosnącym w Paragwaju, słynie ze swoich niezwykłych właściwości. To właśnie z jego liści powstaje aromatyczny napar yerba mate. Spożywany głównie w Ameryce Południowej, już od kilku lat coraz częściej gości w polskich domach, zastępując mocną herbatę lub kawę.
To, za co wiele osób ceni sobie yerba mate, to jego pobudzające działanie. Zmniejsza uczucie zmęczenia, poprawia koncentrację i ogólne samopoczucie. Dzięki temu, że jest doskonałym źródłem witamin, uważa się, że napar ten może być pomocny w leczeniu artretyzmu, nadciśnienia, nadwagi, a nawet depresji.
Jakie naczynia są niezbędne?
Aby przygotować napar w taki sposób, by zachować wszystkie niezwykłe właściwości yerba mate, musimy posiadać odpowiednie akcesoria. Niezbędne będzie naczynie o nazwie matero, w którym sporządza się napój. Może być wykonane z różnego rodzaju tworzyw, jednak najczęściej spotykamy te zrobione z Palo Santo, czyli ze świętego drzewa. Innym popularnym tworzywem, z którego wykonuje się matero, jest tykwa. Konieczna jest również bombilla, czyli metalowa rurka zakończona sitkiem. Dzięki niej mamy pewność, że pijemy wyłącznie napar, a wszystkie liście i łodygi zostają w kubku.
Jak przygotować napar?
Wyjątkowy napar wymaga również wyjątkowego przygotowania, dlatego też istnieją pewne procedury, których warto przestrzegać. Jak krok po kroku wygląda przygotowanie yerba mate?
-
Wsypujemy yerbę pomiędzy ¼ a ¾ wielkości naczynia – zależy to od tego, jak rozdrobniony susz posiadamy oraz na jak mocnym smaku nam zależy,
-
Zalewamy nasz susz wodą, najlepiej w temperaturze 70-80°C. Aby uchwycić odpowiedni moment, należy wyłączyć czajnik tuż przed momentem bulgotania. Można też otworzyć czajnik po zagotowaniu wody, aż temperatura wody spadnie.
-
Należy włożyć bombille do naczynia, całość zalać wodą i poczekać 5 minut.
-
Można już spożywać swój napar, pamiętając, by nie ruszać bombillą podczas picia, gdyż może się zatkać.
Warto mieć na uwadze, że raz użyty susz może być zalewany kilkakrotnie.
Przestrzegając wszystkich zasad dotyczących parzenia yerby, mamy pewność, że otrzymamy wartościowy i pobudzający napój.