Latem dzień jest dłuższy i zmienia się tryb życia. Dotyczy to także kulinariów. Letnia dieta jest lżejsza, bardziej bogata w sezonowe warzywa. Trzeba korzystać z tego, że są dostępne w niemalże nieograniczonej ilości. Jeśli chcesz wiedzieć, jak przygotować idealny obiad na lato, podpowiadamy!
1. Jaki obiad będzie idealny na lato?
2. Pomysły na lekki obiad
3. Zdrowe posiłki na naprawdę gorące dni
Jaki obiad będzie idealny na lato?
Zastanawiasz się, jaki obiad na lato? Z pewnością powinien być lekki, ale jednocześnie odżywczy i sycący. W końcu musisz mieć siłę na wakacyjne przygody. Doskonały będzie posiłek z dodatkiem sezonowych warzyw. Dodatek mogą stanowić różnego rodzaju kasze, na przykład pęczak, jęczmienna, gryczana. Młode warzywa można upiec (świetnie pasuje do nich ser żółty w niewielkiej ilości) lub przygotować w formie surówki. Świetnie sprawdzi się młoda marchewka, kapusta, kalarepka. Podczas wysokich temperatur doskonale sprawdzają się także różnego rodzaju sałatki. Latem warto odstawić dania z mięsem wieprzowym lub kurczakiem, żeby maksymalnie skorzystać z dobrodziejstw warzyw. Jeśli jednak nie wyobrażasz sobie posiłku bez mięsa, może przygotować na grillu kurczaka lub rybę. Takie danie podane z młodymi ziemniakami i sałatką będzie doskonałe w trakcie upałów.
Pomysły na lekki obiad
Szukasz pomysłów na lekkie dania? Warto przygotować makaron, korzystając z młodych warzyw, na przykład z dodatkiem bobu. Sezon na bób jest krótki i warto go wykorzystać. W upalne dni świetnie sprawdzą się też słupki warzyw zawinięte w ciasto francuskie. Do tego idealna będzie sałatka. Możesz do niej dodać ocet balsamiczny lub jogurt naturalny. Resztę składników możesz dobrać dowolnie. Na letni deser warto podać ciasto drożdżowe z sezonowymi owocami. Do tego idealna będzie kawa zbożowa, którą możesz przygotować na ciepło lub na zimno. Możesz podać ją także dzieciom.
Zdrowe posiłki na naprawdę gorące dni
Co przygotować na obiad, kiedy na zewnątrz panuje upał? Doskonały będzie chłodnik litewski. Przygotowuje się go z maślanki i buraków. Jest orzeźwiający, a jednocześnie sycący. Jeśli chcesz zjeść zdrowy obiad, który będzie pełnowartościowy, warto do chłodnika dodać młode ziemniaki. Wszelkie chłodniki i zupy na zimno, jak na przykład gazpacho, którego podstawą są pomidory, to świetnie rozwiązanie w upały. Dobre potrawy na ciepłe dni to także sałatki z makaronem, na przykład z łososiem i awokado, z warzywami i oliwą z oliwek.