Podstawowe wyposażenie lodziarni
Wyposażenie lodziarni, kawiarni czy cukierni jest stosunkowo podobne, gdyż opiera się na podobnych produktach bazowych – jak m.in. maszyna do lodów, piec, naleśnikarka, ekspres do kawy, ale też komora chłodnicza czy ekspozytory.
Zacznij od spisania niezbędnych urządzeń i podziel przyszłe wydatki na kilka kategorii – uwzględnij te sprzęty, które są must have już na początku, a także elementy, które możesz dokupić w późniejszym terminie. Jedną kolumnę niech stanowią duże sprzęty gastronomiczne – jak np. komora chłodnicza, a drugą drobne gadżety przyspieszające i usprawniające pracę. W przypadku lodziarni niezbędna będzie maszyna do lodów, ale warto serwować też różne wypieki i kawę, dlatego pamiętaj o gofrownicy, naleśnikarce czy automatycznym ekspresie, ale też blenderze do smoothie oraz wyciskarce do soków ze świeżych warzyw i owoców.
Maszyna do lodów
Wydajna maszyna do produkcji lodów i sorbetów to podstawa działalności lodziarni, kawiarni lub cukierni, gdyż lody są must have w menu – zarówno gałki, jak i desery w pucharach. Jeśli są wytwarzane według dawnej receptury, nie zawierają chemii, lecz są przyrządzane na bazie świeżych składników, skuszą licznych gości. Do wyboru jest wiele sprzętów i każdy może zainwestować w odpowiedni do swojego lokalu model – wiele zależy też od charakteru lokalu. Jeśli lody są podstawą menu, potrzebna będzie inna maszyna do lodów niż do kawiarenki, która serwuje je tylko przy okazji, np. jako dodatek do sernika czy szarlotki.
Automatyczny ekspres do kawy
Ekspres do przyrządzenia różnych napojów kawowych i mlecznych to kolejne urządzenie z listy must have w lodziarni czy kawiarni. Pozwoli szybko przygotować idealne czarne espresso lub popularne cappuccino albo modne flat white. Jednak do użytku profesjonalnego musisz zainwestować w odpowiedni ekspres, by zapewniał wydajność, niezawodność i cichą pracę. Od razu warto dobrać inne akcesoria kuchenne – jak szklanki, łyżeczki czy spieniacz do mleka.
Komora chłodnicza
Ogromne znaczenie ma przechowywanie produktów w kuchni, dlatego bardzo ważnym sprzętem jest także komora chłodnicza. Warto od razu wybrać także witrynę służącą do prezentacji gotowych deserów – jak lody, ciasta czy desery typu panna cotta. Urządzenia chłodnicze są jednymi z najważniejszych w każdej kuchni.
Gofrownica
Chrupiące i słodkie gofry belgijskie najczęściej są podawane w wersji słodkiej, mimo że sprawdzą się też na słono. Może je dekorować owocami, konfiturami, sosem czekoladowym, bitą śmietaną i bakaliami, ale też serwować z jajkiem sadzonym i bekonem z grilla. Wydajna, profesjonalna gofrownica pozwoli szybko przygotować najlepsze gofry jako bazę do przygotowania z nich różnych przekąsek.