Kuchnia określana jako Sufr&Turf najbardziej ceniona jest w USA na wybrzeżach Oceanu Atlantyckiego. Lubiana jest wśród rozmiłowanych w owocach morza mieszkańców basenu Morza Śródziemnego oraz na Wyspach Brytyjskich – głownie w Irlandii.
 A co wiemy o niej w Polsce?
  „Surf” to owoce morza, frutti di mare – coraz bardziej u nas modne i popularne. Często serwowane są na wystawnych przyjęciach i w eleganckich restauracjach. „Turf” to wybór delikatnych, doskonale przyrządzonych mięs różnego rodzaju. Najbardziej klasyczną potrawą Surf&Turf jest iście królewskie danie, łączące na jednym talerzu stek z krabem lub homarem. Jednak kuchnia ta jest bardzo różnorodna i nie musi być zarezerwowana wyłącznie dla smakoszy z tak zasobnym portfelem. 
Dania Surf&Turf często wybierane są na ekskluzywne przyjęcia oraz jako przekąski na różne okazje. Owoce morza używane do przygotowania dań Surf&Turf to często silne afrodyzjaki – kuchnia ta nadaje się więc na romantyczne spotkania i kolacje we dwoje. Popularne są dania Surf&Turf, do których wykorzystuje się przysmaki różnych kuchni świata rozmiłowanych w rybach i owocach morza – tajskiej, greckiej, włoskiej, chińskiej, indyjskiej.
Piotr Pabisiak – Szef Kuchni hotelu Radisson Blu w Krakowie, dania znane jako Surf&Turf poleca od lat. Dlaczego? „Nasza kuchnia Surf&Turf jest tak smaczna ze względu na sposób jej serwowania – w formie bufetu. Każdy może tutaj łączyć różne rodzaje mięs, ryb i owoców morza według własnego uznania – nawet po wielu wizytach nie ma u nas miejsca na kulinarną monotonię!” – mówi. „Nasz bufet ma jednak znacznie więcej zalet! Ryby, które serwujemy pochodzą prosto z najlepszych targów rybnych we Francji. Korzystamy z sezonowości niektórych dodatków do klasycznych dań – ostrygi serwujemy głównie zimą, kiedy są najlepsze, szparagi i lekką kuchnię włoską – wiosną, kiedy można korzystać z obfitości delikatnych nowalijek. Zimą proponujemy bardziej pikantne potrawy tajskie, meksykańskie, a także grzyby i dziczyznę – dodaje.
Co miesiąc restauracja Milk&Co hotelu Radisson Blu w Krakowie oferuje najlepsze dodatki zaczerpnięte z różnych kuchni świata. Jednak w marcu Piotr Pabisiak oferuje klasyczny bufet Surf&Turf – w najlepszym wydaniu. Warto rozsmakować się w daniach przez niego przyrządzanych.
Oto co proponuje w ramach bufetu:
 Marynowany pstrąg w koprze włoskim
 Dorsz w papryce i sosie pomidorowym
 Piramida z krewetek z sosem aioli
 Sardynki zawijane w pieczona paprykę
 Terina z ryb słonowodnych z sosem słodko kwaśnym
 Antipasti z owoców morza
 Sałatka z brokuł i paluszków krabowych
 Sałatka z halibuta w koszyczku z wontona
 Rzymska sałata, pieczony kurczak, sos cezar
 Półmisek antipasti: rukola, karczochy, papryczki nadziewane serem, brasola, suszone pomidory
 Sałatka z selera naciowego
 Zupa galangalowa z pieczarkami i kurczakiem
 Zupa szpinakowa
 Pieczone buraczki z cukrem brązowym
 Smażone warzywa w sosie ostrygowym
 Ryz z groszkiem zielonym
 Ziemniaki smażone ze szczypiorkiem
 Filet indyka, antrykot wołowy, filet kurczaka
 Ryby I owoce morza – według dostępności na targu rybnym
 Świeżo krojone owoce
 Truskawki w czekoladzie
 Mus czekoladowy
 Tarta z owocami
 Ciastko czekoladowe


