Alkohol na imprezie firmowej

Marek znowu przesadził z alkoholem? Pewnie tak, pewnie Marek znowu wypił o kieliszek za dużo, ale czy nie miał do tego prawa? W końcu był na imprezie, co z tego, że na imprezie firmowej. Skoro do dyspozycji uczestników był także bar z alkoholami, to dlaczego miał z niego nie korzystać?

A jak jest naprawdę? Czy wypada pić na imprezie firmowej, czy tylko degustować alkohol? Kto zachował się bardziej fair, czy przykładowy Marek, który traktuje imprezę jako typową rozrywkę, czy jego koledzy, którzy bacznie obserwują otoczenie i skrupulatnie liczą każdy kolejny łyk alkoholu? Nierzadko podśmiewając się z mniej doświadczonego w kulturze biznesu kolegi, dostarczając sobie nowego tematu do dyskusji po imprezie.

Zasad mówiących o zachowaniu się podczas imprezy firmowej jest wiele, jedna z nich dotyczy właśnie spożywania alkoholu. Powszechnie przyjmuje się, że alkohol powinien pojawić się w formie toastu na początku każdej imprezy integracyjnej, a jeśli przewidziany jest także na dalszą część wydarzenia, to powinien być dozowany indywidualnie przez poszczególnych pracowników. Wynika z tego jasno, że alkohol owszem jest mile widziany, ale odpowiedzialność za umiarkowane jego spożycie spoczywa na nas i tylko na nas.

Co zrobić zatem, aby impreza firmowa nie przerodziła się w zwykłą alkoholową libację? Czy warto porozmawiać z pracownikami przed zabawą o tym, czego się od nich oczekuje podczas imprezy? Moim zdaniem warto. Warto wskazać cel zabawy integracyjnej, hasło przewodnie i to, co chcemy uzyskać poprzez uczestnictwo w niej. Warto wytłumaczyć pracownikom, że impreza integracyjna służy do polepszenia relacji w grupie, lepszego poznania pracowników, do zintegrowania zespołu. A alkohol, który pojawi się na stole ma raczej charakter symboliczny i właśnie w taki sposób należy go konsumować.

Uważam, że jest to zdecydowanie lepsze wyjście, niż „puszczenie wszystkich na głęboką wodę”. Nie każdy pracownik (szczególnie młody) posiada wiedzę z zakresu savoir-vivre w biurze/imprezie firmowej. Nie dopuśćmy do sytuacji w której pracownik pomyśli o imprezie firmowej jak o przyjęciu weselnym (na którym zresztą także warto zachowywać się na poziomie). Znacznie lepiej wytłumaczyć zasady na samym początku niż po imprezie obgadywać poszczególnych pracowników wytykając im nieumiejętność zachowania się podczas firmowych wydarzeń.

Dobry szef powinien wytłumaczyć przed imprezą zasady wchodzące w skład „kultury biznesu” – zasady, które obowiązują także w sytuacjach luźnych. A druga sprawa to ta, że nikt nas nie będzie pilnował, jak dzieci w przedszkolu. Za efekt końcowy odpowiedzialni jesteśmy tylko my.

 

M-S-M

Hotel zlokalizowany jest w Zegrzu Południowym, na północny-wschód od Warszawy, zaledwie 25 km od centrum miasta. Malowniczo położony nad samym brzegiem Zalewu Zegrzyńskiego ma własną plażę, molo i przystań dla sprzętu wodnego.          Do niedawna Zegrze postrzegane było wyłącznie jako miejsce weekendowego wypoczynku warszawiaków, jednak za sprawą

Nowoczesny hotel Mercure Wrocław Centrum położony jest w kulturalnym,
handlowym i komunikacyjnym centrum Wrocławia – w sąsiedztwie największych
atrakcji turystycznych miasta, takich jak Rynek i Ostrów Tumski,
Muzeum Narodowe wraz z Panoramą Racławicką. Hotel oddalony jest 11 km
od międzynarodowego Portu Lotniczego Wrocław im. Mikołaja Kopernika,
a od dworca kolejowego i autobusowego jedynie 1 km. Do dyspozycji gości
hotelowych oddany jest monitorowany parking na ponad 200 miejsc.

Event Hall w Fabryce Norblina to wyjątkowa przestrzeń eventowa w Warszawie, gdzie industrialny styl spotyka się z nowoczesnymi rozwiązaniami. Na ponad 600 m² można zorganizować różnorodne wydarzenia, od konferencji i bankietów po premiery filmowe. Do dyspozycji gości są sale kinowe z systemem Dolby Atmos®, przestronne lobby oraz 14-metrowy bar serwujący autorskie koktajle. Nowoczesne zaplecze audiowizualne, cateringowe i profesjonalna obsługa w zabytkowym otoczeniu Fabryki Norblina gwarantują unikatowy charakter każdego eventu.