Dziczyzna i grzyby w Radisson Blu Kraków

Rozpoczął się październik, a więc restauracja Milk&Co w krakowskim hotelu Radisson Blu rozpoczyna miesiąc Dziczyzny i Grzybów. Przez cały miesiąc w czwartki, piątki i soboty smakosze będą mogli rozkoszować się tu najlepszymi smakami jesieni w formie bufetu Surf&Turf.

W staropolskiej kuchni dziczyzna była najbardziej cenionym mięsem. Dziś pod względem kulinarnego prestiżu to jeden z najlepszych i najbardziej wyszukanych smakołyków. Na jej korzyść przemawia fakt, że mięso leśnych zwierząt jest zdrowsze od mięsa zwierząt hodowlanych – jest chudsze i pozbawione nadmiernej ilości tłuszczu. Dziczyzna najsmaczniejsza jest późną jesienią gdy trwa okres łowów, a zwierzęta odżywione po lecie zjadają żołędzie, kasztany i rośliny wpływające na jakość ich mięsa.

Przyrządzanie dziczyzny to nie lada sztuka – jest złożone i zabiera więcej czasu niż większości popularnych dań. Ale wprawa i znajomość zasad pozwala na przyrządzenie znakomitego steku z jelenia, ragout z sarny, duszonego królika, czy polędwicy z dzika. Ze smakiem dziczyzny doskonale komponują się takie dodatki i przyprawy jak żurawina, owoce jałowca, czosnek, majeranek, tymianek.

Jeśli dziczyzna to w towarzystwie darów lasu – grzybów. Z kań, kurek, borowików można przygotować bardzo proste ale i wyszukane dania. Razem z dziczyzną stanowią królewski wręcz duet.

„Oprócz dziczyzny i grzybów jak co miesiąc w naszym bufecie Surf&Turf serwujemy również wybór ryb i owoców morza, które na życzenie gościa w przyrządzają na żywo nasi kucharze. Proponujemy ryby smażone, grillowane, krewetki, ostrygi, zależnie od sezonu raki i inne” – mówi Stanisław Bobowski, Szef Kuchni w krakowskim Radisson Blu.

„I oczywiście oferujemy nielimitowaną konsumpcja dań! Można spróbować wszystkiego w ilościach jakie najbardziej gościom odpowiadają” – dodaje.

Jesienny bufet Surf&Turf serwowany jest w październiku w hotelowej restauracji Milk&Co w czwartki, piątki i soboty, w godzinach od 18.00 do 23.00. Dziczyźnie i grzybom towarzyszy wybór ryb i owoców morza – przyrządzanych według życzenia gości, a także przystawki, dodatki, zupy, desery. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Oto jakie przepisy na październik proponuje Stanisław Bobowski

Carpaccio z polędwicy jelenia

Składniki na 1 porcję:

  • 50 g borowików
  • 120 g marynowanej, mrożonej polędwicy z jelenia
  • 30 g parmezanu,
  • 100 g rukoli, oliwa, oliwa truflowa,
  • pieprz, masło, czosnek, tymianek

 

Wykonanie:

Borowiki czyścimy i kroimy w kostkę. Chwilę grillujemy z każdej strony. Potem podsmażamy na klarowanym maśle z dodatkiem czosnku. Polędwicę z jelenia  marynujemy w pieprzu i tymianku i wkładamy na noc do zamrażarki. Następnie kroimy cieniutkie plastry. Na plastry kładziemy rukolę układamy świeże plastry parmezanu, a dookoła dania – podsmażone borowiki. Całość skrapiamy oliwą truflową.

Perliczka w pomidorach z miodowym sosem

Składniki:

  • tuszka perliczki
  • 4 dag masła lub margaryny
  • 5 dag grubej słoniny w całości
  • olej
  • 1 szklanka białego wytrawnego wina
  • 4-5 dużych pomidorów obranych ze skórki
  • 2-3 goździki
  • sól, pieprz, gałka muszkatołowa, natka pietruszki

Umytą perliczkę natrzeć dokładnie solą i pieprzem, włożyć do głębokiego naczynia żaroodpornego , polać roztopionym masłem i 3-4 łyżkami oleju, dodać pokrojoną w kostkę słoninę, goździki, oprószyć odrobiną startej gałki muszkatołowej.  Perliczkę wstawić do gorącego piekarnika i zrumienić na ostrym ogniu 230 st. C, po czym zmniejszyć płomień 180 st. C i dodać do mięsa pokrojone w cząstki pomidory . Całość podlać winem, przykryć folią aluminiową i dusić do miękkości polewając raz po raz sokiem spod pieczeni. Następnie zdjąć folię, przypiec mięso na złoty kolor, wyjąć z sosu ,sos nie powinien być zbyt gęsty

Sos przecedzić przez sitko, odparować do konsystencji miodu, doprawić solą, pieprzem

Zapiekane śliwki z winiakiem pod kruszonką

Składniki:

  • 1 kg śliwek węgierek
  • 1 laska wanilii
  • 80 ml nalewki wiśniowej
  • cukier brązowy

Na kruszonkę:

  • 200g mąki
  • 100g masła
  • 100 g cukru pudru
  • Wszystko razem zagnieść

Przygotowanie:

Śliwki przesmażyć na maśle, podlać wiśniówka  i zasypać brązowym cukrem. Następnie dodać wanilię, przełożyć do salaterek i zapiec z kruszonką z mąki, masła i cukru. Podawać z lodami waniliowymi.

Kompleks Hotelowy Manor House SPA położony jest 130 km na południe od Warszawy. Manor House SPA jest przyjazny dorosłym.
Nasze atuty to:
- jedyne w Polsce pokoje ofuro SPA z głębokimi wannami do kąpieli w japońskim stylu,
- Witalna Wioska SPA ze słowiańskimi rytuałami,
- Basen Ery Wodnika z wodą bez chloru idealną dla alergików,
- Łaźnie Rzymskie z wieczorem rzymskim,
- własna stadnina koni i kryta ujeżdżalnia
- golf wodny - Driving Range

Airport Hotel Okęcie to nowoczesny hotel przy Lotnisku Chopina, oferujący 263 stylowe pokoje i apartamenty, centrum konferencyjne o powierzchni 2200 m² z 17 salami oraz bogatą ofertę gastronomiczną. Goście mogą korzystać z bezpłatnego shuttle busa, szybkiego Wi-Fi, strefy SPA i profesjonalnej obsługi. Eleganckie wnętrza inspirowane stylem lat 30. XX wieku tworzą wyjątkową atmosferę, idealną zarówno dla biznesu, jak i wypoczynku.

Jest to nowoczesny, w pełni klimatyzowany hotel o niepowtarzalnej atmosferze i wystroju wnętrz nawiązującym do stylu lat 30 – tych XX wieku, kiedy to latanie było elitarnym hobby.
W Airport Hotel Okęcie znajdują się 263 komfortowo wyposażone pokoje i apartamenty

Niezależnie od pory roku Karpacz zapewnia idealne warunki do organizacji spotkań biznesowych, szkoleń i aktywności outdoorowych. Lato to czas górskich wędrówek karkonoskimi szlakami, zima – integracja na stoku na dwóch lub jednej desce.