I znowu długi weekend przed nami – Festiwal Dobrego Smaku w Poznaniu

W dniach 14-17 sierpnia 2008 r. Poznań stanie się rajem dla amatorów imprez artystyczno-kulinarnych. W stolicy Wielkopolski organizowany jest po raz drugi Polski Festiwal Dobrego Smaku oraz konkurs Polska Nalewka Roku. Wydarzenia festiwalowe będą miały miejsce na poznańskim Starym Rynku, przyległych do niego uliczkach oraz na Placu Wolności.

W dniach 14-17 sierpnia 2008 r. Poznań stanie się rajem dla amatorów imprez artystyczno-kulinarnych. W stolicy Wielkopolski organizowany jest po raz drugi Polski Festiwal Dobrego Smaku oraz konkurs Polska Nalewka Roku. Wydarzenia festiwalowe będą miały miejsce na poznańskim Starym Rynku, przyległych do niego uliczkach oraz na Placu Wolności.

Myślami przewodnimi Festiwalu są: promocja sztuki kulinarnej, wysokiej jakości produktów kulinarnych i gastronomicznych, promocja Miasta i regionu, tradycyjnych wyrobów regionu Wielkopolski i innych regionów, tradycji związanych z wytwarzaniem domowych Nalewek, rękodzielnictwa. Szyld Festiwalu „Dobry Smak” stwarza również okazję do promowania sztuki, kultury, muzyki, mediów, usług i produktów z „dobrym smakiem”.

Festiwal składa się z kilku elementów:

  • Jarmarku Dobrego Smaku w ramach którego producenci tradycyjnej i regionalnej żywności, wydawcy książek, restauracje, firmy i instytucje promują swoje wyroby i usługi na specjalnie udekorowanych straganach ustawionych na płycie poznańskiego Starego Rynku. Dużą atrakcją będą stoiska interaktywne, na których własnoręcznie będzie można spróbować swoich sił w gastronomii.
  • Sceny Dobrego Smaku ustawionej na czas trwania Festiwalu w zachodniej części Starego Rynku. Każdego dnia w godzinach 17.00 – 22.00 występować będą na niej artyści prezentujący przeróżne kręgi muzycznych zainteresowań – jazz, Dixie, muzykę klasyczną, soul, flamenco, folk, muzykę klezmerską i inne. Koncert każdego dnia zakończy się występem „gwiazdy wieczoru”.
  • Konkursu “Polska Nalewka Roku”, w którym Kapituła złożona z ludzi świata gastronomii, kultury, sztuki i biznesu będzie oceniać zgłoszone domowej roboty nalewki sporządzone wg tradycyjnych, rodzinnych i autorskich receptur. Finał odbędzie się w piątek 15 sierpnia.
  • Kuchni Dobrego Smaku, w której szefowie kuchni najlepszych poznańskich restauracji prowadzić będą pokazy kulinarne na żywo, opowiadać o swoich technikach i pomysłach kulinarnych

oraz

  • wydarzeń towarzyszących, którymi będą w tym roku Wielkopolska Edycja Konkursu “Nasze Kulinarne Dziedzictwo”, “Święto Golonki” i “Dzień Szneki z Glancem”.
  • W ramach Festiwalu odbędzie się również szereg wydarzeń towarzyszących jak promocje książek, pokazy filmów, premiery wydawnictw, spotkania autorskie, konkursy kulinarne, warsztaty i tym podobne.

Zaproszeni do udziału restauratorzy w swoich lokalach i ich ogródkach proponować będą specjalnie na tę okazję przygotowane potrawy organizować pokazy kulinarne i występy artystyczne.

 

Zapraszamy do Poznania.

 

Źródło: WWW.globtroter.pl

Hotel Tobaco to starannie zaprojektowane pokoje utrzymane w pofabrycznym, loftowym klimacie.
Nasz obiekt łączy industrialną surowość z funkcjonalnością.
Tobaco to idealne miejsce na organizację spotkań i szkoleń, pobyty biznesowe i turystyczne.
Zaznaj gościnności zabytkowych murów fabryki relaksu!

HP Park Plaza zapewnia profesjonalną obsługę Gości oraz komfortowe warunki!

Wrocławski hotel HP Park Plaza dysponuje 7 klimatyzowanymi salami konferencyjnymi z nowoczesnym sprzętem audiowizualnym oraz naturalnym oświetleniem, maksymalnie dla około 500 osób łącznie.

Mamy zaszczyt zaprosić Państwa do odwiedzenia Pałacyku Otrębusy. Jest to idealne miejsce na organizację konferencji, szkoleń, wszelkiego rodzaju spotkań biznesowych jak również przyjęć i bankietów okolicznościowych.
Funkcjonalne wnętrza i sale naszego Pałacyku pozwalają na organizację konferencji do 200 osób.