Indyjska kuchnia w Radisson Blu Kraków

Kolor, zapach, a przede wszystkim smak – w Indiach wszystko jest trzy razy bardziej intensywne. By przekonać się jak smakują tamtejsze potrawy wystarczy w kwietniu wybrać się do restauracji Milk&Co w Radisson Blu Hotel, Kraków.

Kuchnia indyjska to przede wszystkim przyprawy, które szokują różnorodnością zapachów i smaków. Kiedy kraj ten był perłą korony brytyjskiej, zaczęto je eksportować na cały świat – co ma miejsce do dziś. Jednak okazuje się, że w Polsce wcale nie jest łatwo znaleźć restauracje serwujące smaczne indyjskie dania. Indyjskie przyprawy są u nas nadal czymś dosyć egzotycznym. Tym bardziej warto zajrzeć do restauracji Milk&Co w hotelu Radisson Blu w Krakowie, która w kwietniu wprowadza je do swojego menu. W tym miesiącu gotuje tutaj Surjit Singh – Szef Kuchni z Indii.

„W kuchni indyjskiej przeważają dania wegetariańskie. Wyjątek stanowi baranina, jagnięcina i drób, które tradycyjnie spożywane są na północy Indii” – mówi Piotr Pabisiak, Szef Kuchni hotelu. „W ramach naszego bufetu Surf&Turf, który serwujemy we czwartki, piątki i soboty podajemy w tym miesiącu między innymi: ostrą zupę pomidorową z liśćmi curry, kurczaka w indyjskim sosie maślano-pomidorowym z rodzynkami, gotowaną baraninę w ostrym sosie vindaloo ze świeżymi pomidorami, krewetki gotowane w sosie masala. Wszystko doskonale doprawione i fantazyjnie podane” – zachwala.

 

Oto co jeszcze w tym miesiącu znalazło się w karcie dań restauracji Milk&Co:

 

Samosa – indyjskie kruche pierogi nadziewane ziemniakami i groszkiem

Onion Bhaji – krążki cebuli w craście z soczewicy  z sosem miętowym i tamarindowym 

Dall Soup – tradycyjną indyjską zupę z soczewicy

Tika Masala – pieczone kawałki kurczaka w sosie maślanym z papryką i cebulą

Lamb Curry – bogato przyprawione kawałki jagnięciny w sosie curry

Gulab Jamun – kulki indyjskiego sera w syropie z kokosem

 

Do samodzielnego przyrządzenia Szef Kuchni Surjit Singh najbardziej poleca: 

 

SAMOSA

Składniki

Na ciasto:
1 szklanka mąki Maida / mąka z fasoli
woda do zagniecenia ciasta
2 łyżki oleju
szczypta soli
1/4 łyżeczki adżwainu (indyjska przyprawa)

Na farsz:
3-4 ziemniaki (gotowane, obrane i rozgniecione)
½  szklanki zielonego groszku (ugotowanego)
1-2 zielone chilli (drobno pokrojone)

½ łyżki stołowej świeżego rozdrobnionego imbiru
1 łyżka stołowa drobno posiekanej kolendry
kilka posiekanych orzechów nerkowca
kilka rodzynek
½ łyżki stołowej garam masala (przyprawa indyjska)
sól do smaku

chili w proszku do smaku
½ łyżki suszonego mango
 
Sposób przygotowania:

Ciasto:
Wymieszać wszystkie składniki (sól, olej, adżwain) z wyjątkiem wody. Wymieszać składniki stopniowo dodając wody. Wyrobić miękkie ciasto. Przykryć je wilgotną szmatką i odstawić w chłodne miejsce na 15 min.

Farsz:
W misce rozdrobnione ziemniaki połączyć z sola, chilli, mango, przyprawą garam masala, następnie dodać zielone chilli i dokładnie wymieszać.
Dodać zielony groszek, orzechy nerkowca, rodzynki i jeszcze raz dokładnie wymieszać.
Dodać kolendrę i odstawić.

Zrobić z ciasta małe kulki i rozwałkować je do średnicy 4-5 cm. Rozciąć rozwałkowane krążki ciasta na dwie połówki. Złożyć połówki ciasta na kształt stożka – skleić ciasto używając wody. Nałożyć do stożka łyżkę farszu i zakleić.
Rozgrzać olej i na średnim ogniu smażyć pierożki do złotego koloru.

Podawać na gorąco, najlepiej z sosem tamaryndowym.

KURCZAK TIKA MASALA

Składniki

 ½ świeże czerwone chilli, pozbawione nasion
* 1 ząbek czosnku, obrane
* 15 g świeżego imbiru
* 1 łyżka oleju roślinnego
* szczypta papryki
* ½ łyżeczki garam masala
* łyżeczka przecieru pomidorowego
* 3 gałązki świeżej kolendry, liści zbierane i posiekane, łodygi zastrzeżone
* 400 g piersi z kurczaka, najlepiej na wolnym wybiegu lub organiczne, pokrojone w kostkę na 2,5 cm kawałki
* 1 mała cebula, obrane i pokrojone
* ½ czerwonej papryki, pozbawione nasion i pokrojone
* ½ zielonej papryki, pozbawione nasion i pokrojone
* szczypta mielonego cynamonu
* szczypta mielonej kolendry
* szczypta kurkumy
* 1 x 400g puszka pomidorów
* jogurt naturalny 100ml
* 100 ml śmietany kremówki

Sposób przygotowania
Uwaga: marynata musi być przygotowane dzień wcześniej, dlatego najlepiej zamarynować kurczaka przez noc.

Marynata

Rozdrobnić chili, czosnek, imbir i olej roślinny w malakserze. Dodać paprykę, garam masala, koncentrat pomidorowy, łodygi kolendry i zmiksować ponownie do postaci pasty. Umieścić kurczaka w dużej misce, obtoczyć w marynacie i pozostawić na noc w lodówce.

Kurczak

W oleju roślinnym, na średnim ogniu, podsmażyć cebulę, paprykę i przyprawy w dużym rondlu. Delikatnie dusić przez 10 minut, następnie dodać puszkę pomidorów i jogurt. Dodać kawałki kurczaka i dusić na wolnym ogniu przez 15 do 20 minut, aż się zagotuje. Tuż przed podaniem wymieszać ze śmietaną i posiekaną kolendrą.

Podawać z gotowanym ryżem.

Haston City Hotel to obiekt biznesowy znajdujący się w malowniczej okolicy, przy głównej drodze wyjazdowej w kierunku Poznania, między Obwodnicą Śródmiejską, a Autostradową Obwodnicą Wrocławia. Położenie Hotelu sprawia, że osoby odwiedzające Wrocław mają nadzwyczaj dogodny dojazd. Hotel proponuje 111 nowoczesnych, dźwiękoszczelnych i klimatyzowanych pokoi z bezpłatnym dostępem do Internetu. Haston City Hotel jest także doskonałym miejscem dla różnego rodzaju spotkań biznesowych i kongresów.

Fabryka Wełny Hotel & Spa to wielofunkcyjny i nowoczesny obiekt konferencyjny położony
w samym sercu Pabianic,w malowniczej okolicy tuż pod Łodzią.
Stworzony dla gości ceniących sobie komfort, relaks jak również lubiących aktywnie spędzać czas. Hotel idealnie nadaje się do organizacji różnego rodzaju konferencji, szkoleń oraz spotkań biznesowych czy bankietów.