Jak wybrać idealny piec konwekcyjny?

Wyposażenie lokalu gastronomicznego, restauracji jest niezwykle istotne i wpływa na efektywność pracy. Wybór odpowiedniego pieca do przygotowywania potraw zależny jest nie tylko od jego parametrów, ale również od ilości wydawanych posiłków.

 

Czym jest piec konwekcyjny?

Niezbędny element wyposażenia każdego lokalu służy do przygotowywania i obróbki termicznej potraw. Zaletą takiego rozwiązania jest niskie zużycie energii i zachowanie wszelkich walorów smakowych i wizualnych dań. Urządzenie doskonale sprawdza się do pieczenia, smażenia, grillowania, gotowania na parze. Niezwykle istotny jest rozmiar pieca, by dostosować go do ilości wydawanych posiłków. Piece Unox dostępne są w najróżniejszych rozmiarach, dzięki czemu nadają się dla małej gastronomii, jak i do dużej restauracji

 

Konwekcja, czyli…?

Konwekcja to ruch powietrza. W przypadku pieca to ruch powietrza ciepłego. Po zakończeniu procesu powietrze zostaje z pieca usunięte wraz z zanieczyszczeniami, co wpływa na smak potrawy. Nie generuje przy tym zapachów, a aromaty nie mieszają się. Dzięki takiej możliwości można jednocześnie przygotowywać kilka potraw bez obawy o zmianę aromatu i smaku każdej z nich. W takim piecu temperatura utrzymuje się na stałym poziomie, dzięki czemu istnieje możliwość powtarzalności potraw.

 

Elektryczny czy gazowy?

Sposób zasilania jest zależny od możliwości technicznych lokalu. Zarówno obróbka potraw za pomocą gazu jak i prądu nie ma wpływu na jakość i smak potraw. Jeśli w lokalu nie ma możliwości skorzystania z gazu, pozostaje możliwość skorzystania z zasilania elektrycznego, a przykładowe piece elektryczne można znaleźć na stronie: https://gastromix.pl/4093-elektryczne.

 

 

 

Zalety pieca konwekcyjnego

Piece konwekcyjne posiadają wiele zalet. Przygotowanie posiłków staje się dzięki temu dużo łatwiejsze i szybsze.

– nie trzeba kontrolować postępu obróbki termicznej potrawy, która odbywa się równomiernie;

– potrawy nie przypalają się, nie wysuszają, są idealnie wypieczone;

– walory smakowe są na najwyższym poziomie, dania są wilgotne, soczyste, aromatyczne;

– potrawy przygotowują się szybciej, co pozwala na oszczędności;

– ograniczają zużycie tłuszczów i ulepszaczy smaków;

– aromaty nie przenikają do innej potrawy, dzięki czemu zachowuje ona swoje walory smakowe;

Piec Unox – idealny wybór do Twojej gastronomii

Te nowoczesne urządzenia są dostępne na stronie: https://gastromix.pl/4091-unox w różnych modelach i rozmiarach. Posiadają szeroką regulację temperatury i wykonane są z materiałów najwyższej jakości. Producent umożliwia użytkownikowi wybór zarówno pieca z manualnym sterowaniem, jak i z automatycznym, co usprawnia proces przygotowanie potrawy. Rozmiar i parametry pieca należy dobrać do zapotrzebowania lokalu i ilości wydawanych posiłków.

Kompleks biurowo-konferencyjno-usługowy "OPOLSKA 22" dysponuje 8 nowoczesnymi, klimatyzowanymi salami konferencyjno-szkoleniowymi. Zróżnicowane wielkością sale dają możliwość pomieszczenia od 15 do 180 uczestników. Kompleks mieści się w centrum Katowic, przy ulicy Opolskiej 22, w pobliżu znajdują się przystanki autobusowe i tramwajowe, bardzo dobry dojazd z DTŚ i A4. Wysoki standard wykończenia, windy, parking.

Malowniczo położony nad brzegiem jeziora, w otulinie Mazurskiego Parku Krajobrazowego czterogwiazdkowy Hotel Robert’s Port Lake Resort & SPA jest idealnym miejscem wypoczynku na Mazurach.

Wygodne, klimatyzowane pokoje, wyśmienita kuchnia, restauracja z przeszkloną podłogą z widokiem na basen i panoramicznym widokiem na jezioro, przestronne i doskonale wyposażone sale szkoleniowe, ciekawe możliwości spędzania wolnego czasu oraz teren otoczony zielenią i lasami będą gwarancją udanego pobytu.

Dogodna lokalizacja Hotelu „Zajazd Piastowski" w cichym i spokojnym przedmieściu o krystalicznie czystym powietrzu, w otoczeniu słonecznych wzgórz, sadów i ogrodów sprawia., że jest to idealne miejsce gwarantujące udany wypoczynek.