Kawa – skąd się wzięła?

We współczesnym świecie kawa stała się ulubionym napojem wielu osób, bez którego nie wyobrażają sobie poranka.

Jej właściwości energetyczne doceniają szczególnie osoby, które wykonują zawody wymagające dużej koncentracji. Każdy pracownik wie, w pewnym momencie dnia przychodzi znużenie i zmęczenie i wtedy pomocna może okazać się filiżanka kawy z ekspresu tchibo cafissimo. Mała czarna to nie tylko towarzyszka podczas ciężkiego dnia pracy, to również doskonała partnerka w chwilach relaksu. Szczególnie paniom nie trudno będzie wyobrazić sobie idealny dzień relaksu rozpoczęty w thai massage warsaw, a zakończony w ulubionej kawiarni w towarzystwie najlepszej przyjaciółki.

Podobno, jak głosi jedna z legend kawę odkryły kozy. Ich pasterza zastanowiło, dlaczego stały się bardziej rozbrykane niż zwykle. Po spróbowaniu czerwonych owoców poczuł się ożywiony, zapomniał o zmęczeniu i śnie. Inni przypisują odkrycie kawy mnichom z Etiopii. Aby móc spędzać długie godziny na modlitwach, przyrządzali sobie ten wywar. Niezależnie od legend, faktem jest, że kawa pochodzi z okolic obecnej Etiopii. Początkowo spożywano jej owoce sporadycznie np. przez wojowników przed walką plemienną, aby dodać sobie sił. Jej uprawę (krzewy) zaczęto stosować w piątym lub szóstym wieku naszej ery. Tajemnicą jest, kto wymyślił palenie kawy. Prawdopodobnie stało się to przypadkiem i wówczas odkryto jej niezwykły aromat. Na gorąco zaczęto ją podawać dopiero w Średniowieczu. Ponieważ pochodziła z krajów arabskich, przez chrześcijan uważana była za napój szatański i dopiero papież Klemens VIII, któremu kawa smakowała, uznał, że „szatana trzeba wypędzić, a kawę uczynić napojem chrześcijan”.

Większość produkowanych kaw wytwarza się jedynie z dwóch gatunków – Arabici i Robusty. Arabica (Coffea arabica) jest najpopularniejszym i najlepszym gatunkiem kawy. Odkryto ją i hoduje się do teraz w Jemenie w najwyższych partiach gór. Uprawia się ją również w Afryce, Ameryce Południowej i w Azji. Jest to roślina samozapylająca się, mająca dość twarde ziarna, które po zmieleniu dają aromatyczny napar. Zawartość kofeiny to 1 – 1,7%. Robustę (Coffea canephora) odkryto dopiero w dziewiętnastym wieku. W porównaniu ze swoją poprzedniczką rośnie szybciej i wcześniej owocuje, ale jest gorsza i bardziej gorzka w smaku. Wykazuje większą odporność na zmiany klimatu, choroby i szkodniki. Zawiera więcej kofeiny: 2 – 4,5%.

Wśród innych gatunków kaw można wymienić kawę liberyjską (Coffea liberica), kawę wyniosłą (Coffea excelsa) i kawę arabską skrzyżowaną z kawą koszykową (Robustą) – Arabusta (Arabica Robusta). Natomiast rodzajów kaw nie sposób wymienić, bo jest ich tak dużo. Jednak przy tak dobrym zaopatrzeniu rynku, każdy może wybrać dla siebie tę, która mu będzie najbardziej smakować.  

Mieszczący się na wyspie okolonej fosą zamek wraz z 12 ha parkiem był w przeszłości jedną z najokazalszych rezydencji magnackich w Polsce. Był siedzibą króla Polski Stanisława Leszczyńskiego oraz książąt Sułkowskich. Sale paradne zamku wraz z wystawami eksponatów są udostępnione dla zwiedzających. Zamek jest obiektem konferencyjnym i miejscem organizacji wszelkiego rodzaju imprez firmowych i prywatnych. Posiada hotel w kategorii 3* oraz własną gastronomię z obszerną restauracją.

Pałac Mortęgi to zabytkowy kompleks budynków, położony we wsi Mortęgi na Warmii i Mazurach. Wcześniej budynek służył jako Uniwersytet Ludowy, biuro Rolniczej Spółdzielni Produkcyjnej „Przyszłość” oraz jako przedszkole. W roku 2013 rozpoczęły się prace, aby budynek przekształcić w pierwotny pałac i stworzyć obecne miejsce Pałac Mortęgi Hotel&Spa.

Hotel Nicolaus znajduje się w samym centrum Torunia, na jego zabytkowej starówce, naprzeciw Domu Mikołaja Kopernika. Obiekt jest połączeniem historii i nowoczesności, które przenikają się na każdym kroku.