Psy, jedzenie i historia
Przez tysiące lat psy wędrowały po antycznym świecie, obierając na swoje siedliska tereny o różnym klimacie, w tym sawanny Afryki, równiny Indii oraz lasy Eurazji i obu Ameryk.
Ich pożywienie pochodziło głównie z polowania, zbierania resztek po posiłkach innych drapieżników i z różnych roślin. Na ich główne pożywienie składały się zwierzęta roślinożerne, takie jak króliki, jelenie, owce lub antylopy. Zbierane pożywienie obejmowało resztki po posiłkach dużych drapieżników, takich jak lwy i niedźwiedzie. Pasza obejmowała jabłka, jagody, inne dzikie owoce i orzechy, stanowiące niewielką, ale znaczącą część diety psa.
Psy polowały głównie w stadach. Zjadły całkowicie swoją zdobycz, łącznie z zawartością jelit, która byłaby pełna częściowo strawionej treści roślinnej. Zboża były również obecne w żołądkach ofiar, ale tylko w niewielkich ilościach. Kości, skóra i włosy stanowiły ostatni etap posiłku, będący naturalnym sposobem czyszczenia zębów po obfitym posiłku.
Człowiek karmi psy od około czterdziestu tysięcy lat. Psie kły wielokrotnie pomagały człowiekowi w polowaniu, a w nagrodę zwierzęta dostawały resztki. W takim układzie życie obu gatunków było łatwiejsze.
Diety komercyjne
Dziś kusi nas wygoda i reklama szerokiego wachlarza karm dla zwierząt domowych, zarówno konserwowanych, jak i suchych. Przy tak dużym wyborze czasami nie wiemy, co tak naprawdę wybrać. Początkowo rynek karmy dla zwierząt domowych był rynkiem zbytu, na którym sprzedawano mięso, chrząstki, wnętrzności i uboczne produkty zbożowe o niskiej jakości, nienadające się do spożycia przez ludzi.
Całkiem niedawno niektórzy producenci podjęli duży wysiłek, aby stworzyć idealną dietę opartą na karmie suchej, specjalnie przygotowaną dla psów. Jednak niezależnie od jakości składników użytych do produkcji tej żywności, jest jedna kwestia, której nie możemy pominąć – konieczne jest przetworzenie i przygotowanie tego.
Zmienia to postać białek z ich naturalnej postaci, niszczy witaminy, które muszą być sztucznie dodawane, a w przypadku suchej karmy usuwa wilgoć, która byłaby normalnym składnikiem surowej diety. Takie działania mogą skutkować u psów różnymi objawami ubocznymi, takimi jak:
-
uporczywy świąd lub egzema,
-
problemy z zębami,
-
śmierdzący oddech,
-
alergie,
-
nieswoiste zapalenie jelit,
-
nadwrażliwość pokarmowa,
-
letarg,
-
matowa i łuszcząca się sierść,
-
zapalenie stawów.
Surowe jedzenie
Psy mogą dobrze się rozwijać na surowej diecie: surowym mięsie i mięsistych kościach, podrobach i flaczkach lub płynnych surowych owocach i warzywach. Oto jak działa surowa dieta.
Zasady
Psy powinny być karmione różnymi źródłami białka. Trzymanie się jednego źródła mięsa pozbawi psa składników odżywczych. Staraj się karmić trzema różnymi rodzajami białek w okresie tygodnia. Jeśli twój pies ma problemy ze skórą lub jelitami, nie podawaj mu w pierwszym okresie wołowiny; poczekaj z tym, dopóki nie upewnisz się, że tnie wywołuje to niepożądanych reakcji (około 4 tygodnie), a następnie wprowadzaj stopniowo. Nie podawaj psu niesprawdzonej wieprzowiny. Wybierz specjalne mięso mielone dla zwierząt domowych, które są mielone wraz z kością, aby uzyskać bardziej zbilansowaną dietę. Możesz też używać mrożonej żywności, ale upewnij się, że nie ma dodatków i konserwantów.
Wybieraj surowe kości mięsne takie jak:
-
korpusy z kurczaka i królika,
-
skrzydełka z kurczaka,
-
żeberka jagnięce,
-
ogony wołowe (mogą stanowić również źródło mięsa, podawane dwa lub trzy razy w tygodniu, są idealne dla małych psów i szczeniąt powyżej 5 tygodni. Stanowią nieocenione źródło wapnia oraz innych minerałów i witamin, a także umożliwia utrzymanie zdrowych zębów).
Podawał kawałki mięsa odpowiedniej wielkości dopasowanej do Twojego zwierzaka, aby uniknąć połknięcia ich w jednym kawałku, na przykład skrzydełka kurczaka lub szyjka może być dobre dla małych psów, ale już korpus kurczaka jest najlepsze dla większego psa, takiego jak labrador.
Nigdy nie podawaj gotowanych kości: są podatne na odpryski i są niezwykle trudne do strawienia, prawdopodobnie powodując blokady lub zaparcia. Surowe kości mięsne są łatwe do żucia i trawienia, ponieważ nadal zawierają trochę wilgoci i są bardziej miękkie niż gotowane kości.
Nigdy nie dawaj pociętych kości: kości, które zostały przecięte, pozostawiają ostre krawędzie, na których pies może uszczerbić sobie ząb. Może to też spowodować złamania zębów.
Podawaj również flaczki psu, wraz z płynnymi surowymi owocami i warzywami. Flaczki są nieocenionym źródłem prebiotyków i probiotyków, enzymów trawiennych, kwasów tłuszczowych i błonnika, które są niezbędne do utrzymania zdrowia jelit i są uważane za super pożywienie dla mięsożerców. Flaki powinny stanowić od 1/4 do 1/3 diety i należy je podawać codziennie. Zwykle mają działanie przeczyszczające, więc dostosuj ilość flaków tak, aby stolce były normalne.
Flaczki mogą pachnieć dość intensywnie, co psy często uwielbiają, ale jeśli nie możesz zmierzyć się z tym zapachem, możesz zastąpić flaki płynnymi surowymi owocami i warzywami, takimi jak brokuły, marchewka, liściaste warzywa i małe ilości owoców. Zapewnij różnorodność warzyw tydzień po tygodniu. Sokowirówka jest idealna, ponieważ zęby psa nie są skuteczne w mieleniu warzyw, a upłynnianie pomaga w uwalnianiu ważnych witamin. Sok i pulpę można dodać do mięsa mielonego.
Nie wolno podawać psom awokado, kolb kukurydzy ani mango, a także nie należy karmić winogronami, rodzynkami i cebulą.
Warto podawać psom podroby takie jak serce, wątroba i nerki są bogate w witaminy i minerały. Należy je podawać 1-2 razy w tygodniu lub codziennie w niewielkich ilościach. Podroby mogą mieć działanie przeczyszczające, więc nie należy ich podawać zbyt dużo. W przypadku zwierząt z chorobami narządów (choroba wątroby, serca lub nerek) przydatne może być karmienie niewielką ilością podrobów, aby dopasować ją do osłabienia zwierząt, np. Jeśli występuje choroba wątroby, należy podawać mu małą wątrobę.
Nie mieszaj diet na bazie zbóż i suchej karmy z dietą surową. Psy karmione zbilansowaną dietą surową mają bardziej kwaśną zawartość żołądka niż te karmione suchą karmą. To w połączeniu z obecnością antybakteryjnych enzymów ślinowych i krótkim jelitem oznacza, że jest bardzo mało prawdopodobne, aby po spożyciu przetrwały szkodliwe bakterie. Wysoka kwasowość żołądka pomaga również w trawieniu kości, unikając ryzyka niedrożności.
Psy karmione zbożem, które od czasu do czasu mają podawane kości, są bardziej narażone na problemy z trawieniem. Również karmienie suchą karmą na zmianę z kośćmi, powoduje nienaturalne wysuszenie treści żołądka. Jest to częsta przyczyna poważnych zaparć obserwowanych u psów przez lekarzy weterynarii.
Dzienne porcje surowego mięsa: ogólną zasadą jest podawanie mięsa w ilości 2% masy ciała psa (na każde 10kg idealnej masy ciała należy podawać 200g karmy). To są wskazówki w początkowym okresie. W sytuacji, gdy pies przybiera na wadze, zmniejsz ilość podawanej karmy. Jeśli traci na wadze, zwiększ ją. Szczenięta będą potrzebowały średnio 6% swojej masy ciała, a niektóre bardzo aktywne szczenięta wymagają nawet 10%.
Podawana karma może zawierać kawałki wątroby, małe ilości liofilizowanych mięs, porcje owoców i warzyw lub suszone owoce (za wyjątkiem rodzynków).
Dodatkowe suplementy: jeśli dieta jest bardzo zróżnicowana, dodatkowe suplementy nie powinny być konieczne. Jeśli jednak czujesz potrzebę dodania czegoś lub twój pies cierpi na jakąś chorobę, możesz używać suplementy, które przyniosą mu właściwe korzyści.
Rozwiązywanie problemów
Jeśli Twój pies cierpi na jakąkolwiek przewlekłą biegunkę lub wymioty przed rozpoczęciem karmienia na surowo, zaleca się rozpoczęcie od bulionów kostnych, aby pomóc w gojeniu się jelit i prostych gotowanych mięsach. Gdy zostaną one dobrze strawione, można dodać surowe mięso mielone i na koniec po kilku miesiącach surowe mięsne kości.
Czy surowe mięso może powodować problemy zdrowotne?
Pozyskiwanie wysokiej jakości żywności z ludzkiego łańcucha pokarmowego i zapewnienie, że została odpowiednio zamrożona + żywienie w rozsądny sposób zmniejszy ryzyko. Jeśli chodzi o zdrowie ludzi, właściciele zwierząt domowych powinni stosować te same standardy higieny, które stosują, mając do czynienia z żywnością przeznaczoną do własnego spożycia.
Co ciekawe, wielokrotnie wycofywano suchą karmę z powodu zanieczyszczenia salmonellą, a niektóre z nich okazały się być przyczyną chorób ludzi wymagających hospitalizacji. Skonsultuj się ze swoim weterynarzem, jeśli masz jakiekolwiek wątpliwości.
Artykuł przygotował portal zwierzaki.expert