Nowe kulinarne kreacje na sezon jesień/zima 2011 r.

Janusz Korzyński, szef kuchni hotelu Westin zaprezentował nową kartę dań restauracji Fusion. W tym sezonie postawił na soczyste kolory (fioletowe ziemniaczki, salsa z mango) oraz szlachetne i delikatne dodatki (kaszmirowe curry, orientalny mus z marchewki „Masala Kafe”).

 Nowe menu jest przekorne – raz uporządkowane i eklektyczne (sałatka orientalna), raz szalone (dziki łosoś z sosem szafranowym, jagnięcina), ale także zwiewne niczym tiulowy szal (filet
z gardłosza). Jedno jest pewne sezon jesień/zima 2011 w restauracji Fusion będzie obfitował w zaskakujące połączenia, intrygujące kompozycje kolorystyczne podane w elegancki, minimalistyczny sposób, który jest znakiem rozpoznawczym Janusza Korzyńskiego.

 Wśród nowych pozycji w menu warto zwrócić uwagę na:

  • roladkę z koziego sera z pure z marchewki i kaszmirowego curry, orzechy pecan w chrupiącej bezie, salsa z mango i limonki – 39 PLN

  • orientalną sałatkę z krewetek z mango, miętą i ostrym sosem chili – 49 PLN

  • zupę z zielonego groszku z pieczoną kaczką i oliwą z limonki – 25 PLN

  • czarne tagliatelle zapiekane z owczym serem, z prawdziwkami i szpinakiem – 49 PLN

  • filet z gardłosza z zielonymi szparagami, ryżem jaśminowym z curry, sos z zielonego pieprzu i trawy cytrynowej – 95 PLN

  • kreweteki tygrysie smażone w czosnku i chili, salsa z mango i carici, bok choy smażony w Woku z tajską bazylią i makaronem sojowym – 79 PLN

  • stek z dzikiego łososia, pure z filetowych ziemniaków, szpinak z orzeszkami pini, sos szafranowy – 85 PLN

  • kotleciki z jagnięciny nowozelandzkiej, roladka z prawdziwków, owczego sera i kolendry, mus z marchewki i curry „Masala Kafe”, sos pieczeniowy z owocami lasu i trawy żubrowej – 92 PLN

  • pierś kurczaka nadziewana mięsem z kraba, warzywa smażone w woku, pikantny sos z czerwonego curry – 55 PLN

Nowe menu tworzyłem z moim zastępcą – Sebastianem Kornackim kilka miesięcy. Rozmawialiśmy z naszymi stałymi gośćmi, obserwowaliśmy międzynarodowe trendy
w kulinariach, a także dużo eksperymentowaliśmy. Naszym głównym założeniem było stworzenie dań lekkich, zdrowych, ale wyszukanych”
– komentuje Janusz Korzyński.

I faktycznie w menu znaleźć można wiele dań z rybami w roli głównej. Są to najczęściej gatunki ryb dziko żyjących, jak np. łosoś z Alaski, gdyż ich wartość odżywcza jest bardziej wartościowa – tłumaczy Sebastian Kornacki. Z nowości warto zwrócić uwagę na potrawy przygotowane metodą sous vide, która gwarantuje zachowanie najwyższych walorów smakowych i odżywczych mięs, ryb i warzyw (jagnięcina, polędwica wołowa, dziki łosoś
z Alaski). W menu wykorzystano również elementy kuchni molekularnej, która uszlachetnia estetykę potraw.

Wisienką na torcie nowego menu jest z pewnością karta deserów przygotowana przez Adama Jakubowskiego, szefa pracowni cukierniczej hotelu Westin. Można było się spodziewać, że osoba, której dewizą życiową jest eksperymentowanie przygotuje szalone kompozycje. I tak wśród propozycji znalazły się smażone lody czekoladowe z orzechami, owoc carica w chili i sos waniliowy z kardamonem, czy czekoladowa lasania z truskawkami
z octem balsamicznym i lodami czekoladowymi z togarashi.

Fuzja smaków, fuzja kolorów – tak najkrócej można określić nową kartę dań restauracji Fusion.

Restauracja Fusion oferuje kreatywne, unikalne kompozycje stworzone z najwyższej jakości świeżych produktów, które są niezapomnianym przeżyciem kulinarnym. Restauracja znajduje się na parterze hotelowego lobby, z bezpośrednim wejściem od ulicy. Otwarta kuchnia umożliwia obserwację procesu przygotowywania potraw. Specjalnością restauracji są dania fusion łączące ze sobą smaki Wschodu i Zachodu.

www.westin.pl/bars

 


Położone w nowoczesnym biurowcu Brama Zachodnia, Centrum Konferencyjne WEST GATE to miejsce stworzone z myślą o biznesowych i edukacyjnych wydarzeniach na najwyższym poziomie. Do dyspozycji gości jest osiem nowoczesnych sal konferencyjnych, które można dowolnie aranżować dzięki modułowej konstrukcji. Jasne wnętrza z dostępem do światła dziennego, zaawansowane technologie multimedialne oraz wygodna lokalizacja w pobliżu Placu Zawiszy sprawiają, że organizacja spotkań, szkoleń czy konferencji staje się wyjątkowo komfortowa i efektywna.

Hotel St. Bruno **** to jedyny tej klasy hotel położony na szlaku Wielkich Jezior Mazurskich. We wnętrzach tego czterogwiazdkowego hotelu odnaleźć można atmosferę kurortu okresu międzywojennego XX w., kiedy to Giżycko było modnym i prestiżowym mazurskim kurortem. Hotel pomieści jednocześnie 170 osób, w stylowych, klimatyzowanych apartamentach i pokojach, wyposażonych według najwyższych standardów.

Idealne miejsce do zatrzymania się podczas imprez na Stadionie Narodowym. Niedaleka stacja metra Trocka umożliwia szybki dojazd do centrum. Stare Miasto w zasięgu ręki. Dogodny dojazd do centów handlowych Arkadia i M1.