Obiady dla pracowników dlaczego są w interesie pracodawcy?

Obecnie jest sytuacja, w której to pracownicy mają decydujący głos na rynku pracy. Dlatego o pracownika trzeba dbać, żeby go nie stracić. Firmy starają się dodawać do wypłat benefity, które są także znaczące dla pracowników.

Większość firm oferuje dodatki w postaci kart sportowych, opieki medycznej lub wyżywienia. To prosty sposób na docenienie pracownika, a firma doskonale to rozumie. Pracownik, który czuje się rozpieszczany w danej firmie nie będzie chciał jej zmienić. A nieprzewidziana rekrutacja oraz przyuczanie na nowe stanowisko i przymusowe szkolenie to duże koszty dla przedsiębiorstwa. Na tyle duże, że pragną ich uniknąć. Jedzenie to bardzo ważny aspekt, więc posiłki, które finansuje pracodawca są naprawdę ważne dla pracowników.

 

Finansowanie przez pracodawcę posiłków udostępnianych pracownikom czy jest przychodem pracownika?

Czy korzystanie przez pracownika z bezpłatnego posiłku należy uwzględnić do podatku dochodowego? Czy jest to przychód pracownika? Jeżeli pracownik korzysta z bezpłatnego posiłku, to świadczenia pieniężne ponoszone przez pracodawcę na ten cel, nie przynoszą pracownikowi korzyści w postaci powiększenia aktywów. W przypadku kiedy pracodawca pokrywa koszty wyżywienia pracownik, a każda porcja jest identyczna i przypisana indywidualnemu pracownikowi z tytułu nadgodzin, to nie jest to korzyść dla pracownika. Posiłki regeneracyjne nie musiałyby być pobierane kiedy nie byłoby konieczności wywiązywania się z obowiązków pracowniczych. W przypadku kiedy pracownik pobiera posiłki z tytułu nadprogramowych godzin, to nie generuje po stronie tych pracowników przychodu do opodatkowania.

 

 

Co warto wiedzieć w sprawie profilaktycznych posiłków? 

Posiłek profilaktyczny jest dokładnie opisany. Pełnowartościowy przepisowy profilaktyczny posiłek powinien zawierać:

  • 50-55 procent węglowodanów

  • 30-35 procent tłuszczów

  • 15 procent tłuszczu

Każdy posiłek profilaktyczny, który właściciel zapewnia pracownikom, musi składać się z tych właśnie elementów. Zaopatrzenie (szczególnie dużej firmy) może okazać się kłopotliwe. Jest to nie tylko trudne pod względem przygotowania, ale także wyzwanie organizacyjne. Istnieją firmy, które mają swoje menu przygotowane pod  obiady dla pracowników na smartlunch.pl Warto wiedzieć, że tam gdzie nie ma możliwości wydawania posiłków istnieje możliwość zamiany tego na:

  • bony, talony, kupony oraz inne dowody uprawniające do otrzymania na ich podstawie posiłku (od 2 lipca 2019 r.)

Istnieje także możliwość aby pracodawca sam przygotował posiłki profilaktyczne.

Hotel zlokalizowany jest na północny-wschód od Łodzi, 14 km od centrum miasta. Usytuowany jest przed wjazdem do Strykowa przy trasie Łódź - Łowicz - Warszawa. Stanowi doskonałą bazę dla odwiedzających nie tylko Łódź, ale także znane wsrod turystów miejscowości historyczne - Arkadię Nieborów, Żelazową Wolę czy Niepokalanów.

Hotel ma 194 miejsca noclegowe w

EVA Park Life & SPA, położony w Parku Zdrojowym w Konstancinie-Jeziornie, to nowoczesny obiekt oferujący komfortową bazę noclegową, strefy SPA, wellness oraz zaplecze gastronomiczne.

Dzięki nowoczesnym salom konferencyjnym – Szklanym A, B i C z możliwością łączenia, oraz kameralnej sali Tężnia z panoramicznymi oknami – jest idealnym miejscem na organizację spotkań biznesowych i konferencji. Sale są w pełni wyposażone w rzutniki, ekrany, nagłośnienie i dedykowane Wi-Fi, a przeszklone wnętrza z widokiem na zieleń sprzyjają koncentracji i kreatywności uczestników.

Blue Mountain Resort w Szklarskiej Porębie jest komfortowym oraz luksusowym kompleksem apartamentowym, który jest znakomitym miejscem na relaks i odpoczynek. Nasz obiekt powstał z myślą o komforcie dla gości oraz stworzenia przepięknego miejsca w samym sercu gór. Obiekt jest doskonałym połączeniem nowoczesności i rozrywki z ciszą i spokojem. To niepowtarzalne miejsce daje możliwość spędzenia czasu aktywnie, zrelaksowania się po trudnym dniu oraz zapomnienia o trudach codzienności.