Gotowane, marynowane, duszone, pieczone lub na surowo – w każdej postaci ostrygi i małże to gratka dla smakoszy owoców morza. Od niepamiętnych czasów znane są jako wykwintny przysmak i naturalny afrodyzjak. Delikatne, lekko słone ostrygi połączone z szampanem lub białym winem zmieniają smak na słodki. Francuski kanon poleca podawać je na surowo z masłem i żytnim pieczywem.
„Od lat przyrządzam ostrygi i sam jestem ich wielkim miłośnikiem. Spośród wielu sposobów ich przygotowania najbardziej polecam klasyczne ostrygi z cytryną. 30 sztuk tego przysmaku na talerzu i białe wino Chablis Laroche to dla mnie kulinarny raj! Ostrygi najlepiej smakują w miesiącach zimowych, dlatego właśnie w styczniu – w każdy czwartek, piątek i sobotę – serwujemy je w ramach naszego słynnego już bufetu Surf&Turf. Naprawdę warto ich skosztować!” – zachwala Piotr Pabisiak, Szef Kuchni krakowskiego hotelu Radisson Blu.
Oprócz tego świeże, doskonale przyrządzone ostrygi restauracja serwuje codziennie a la carte. Podawane są jako:
Zapieczone ostrygi z duszonym porem i parmezanem
Ostrygi z sokiem z limonki podane z Pesto z suszonych pomidorów
Ostrygi z salsą z pomidorów i selera naciowego uzupełnione zielonym pieprzem
Smażone ostrygi w temperze podane z oliwą cytrusową
Klasyczne ostrygi z cytryną, uzupełnione wytrawnym dresingiem z czerwonego winabędą rozkoszować podniebienie najwet najwybredniejszego smakosza