Pałac Smoka, czyli Chiński Nowy Rok w Radisson Blu Kraków

W tym roku, w dniu 23 stycznia, Chińczycy będą obchodzili Chiński Nowy Rok i powitają tym samym Rok Smoka. Dlatego restauracja Milk&Co, mieszcząca się w hotelu Radisson Blu Kraków, właśnie w styczniu zaprasza na chiński bufet Surf&Turf.

Nowy Rok Chińczycy świętują urządzając “festiwal wiosny” połączony z uroczystą paradą. Jednak Chiński Nowy Rok to także wielkie święto kuchni. Chińczycy celebrują je przez 15 dni i niemal codziennie jedzą inne potrawy, z których każda symbolizuje szczęście, zdrowie lub długie życie. Tradycyjne potrawy jedzone w Wigilię Nowego Roku to Jiaozi – pierożki nadziewane mięsem mielonym i warzywami oraz Niangao – potrawa z „lepkiego ryżu” symbolizująca pomyślne życie rodzinne. W kolejne dni spożywa się wonton, owoce, potrawy z ryżu i ciasta, ryby, pierożki ryżowe Zong Zi, kulki Tang-Yuan.

Potrawy Kuchni Chińskiej w krakowskim Radissonie będą przygotowywane przez Szefa Kuchni z Chin – Xu Xi oraz Szefa Kuchni hotelu Radisson Blu – Stanisława Bobowskiego. Współpraca obydwu kucharzy zaowocowała najbardziej chińskim menu jakie można obecnie zjeść w Krakowie. Z bogactwa ponad 10 tysięcy chińskich potraw wybrali oni te, które najlepiej odpowiadają europejskim gustom, a także kilka niespodzianek. Już od 12. stycznia w każdy czwartek, piątek i sobotę w godzinach od 18.00 do 23.00, w ramach bufetu Surf&Turf, można skosztować tu między innymi: kaczkę Yong Bao, kurczaka Gong Bao, bakłażany Yo Xang, dania z tofu, krewetkami, obowiązkowe sajgonki, wybór sosów wielu smakach, dania główne, słatki, zupy i inne. Obowiązuje nielimitowana konsumpcja dań. Wszystkie potrawy przyrządzane są z oryginalnych składników i sprowadzanych z Chin przypraw.

Co Szef Kuchni Stanisław Bobowski poleca szczeglnie? „Uwielbiam kaczkę na ostro Yong Bao za sposób przyrządzenia, który sprawia, że jest niewiarygodnie chrupiąca, a przy tym posiada wspaniały aromat wielu przypraw – w tym anyżu, imbiru i sosu sojowego. Przepadam również za chińskimi deserami, które są smaczne, a jednak bardzo proste w przgotowaniu – jak banany w tempurze czy sałatka z owoców lichi i trawy cytrynowej„ – mówi. „Od bardzo dawna jestem również wiernym fanem kurczaka Gong Bao… oczywiście tego w najlepszym wykonaniu, jakie prezentujemy również w Milk&Co!” – dodaje Stanisław Bobowski.

Oto przepis na Kaczkę Na Ostro Yong Bao według Xu Xi i Stanisława Bobowskiego:

Składniki
– 1 cała kaczka
– olej chilli – 50 ml
– świeże chilli – 10 g
– sos sojowy – 50 ml
– papryka czerwona – pokrojona w kostkę – 100 gram
– papryka zielona – pokrojona w kostkę – 100  gram
– do wywaru: cebula pokrojona, czosnek, anyż, szczypta soli, szczypta cukru, olej sezamowy

Sposób przygotowania
W garnku przygotować wywar dodając cebulę, czosnek, anyż, sól, cukier, sos sojowy. Dodać kaczkę i wolno gotować do mi ękkości przez około 1,5 godziny. Po wyciągnięciu kaczki, ostudzić, wytrybować z kości i pokroić mięso w kostkę. W woku rozgrzać olej sezamowy, dodać paprykę, chilli, odrobinę cukru do smaku, sos sojowy oraz pokrojona kaczkę. Dodać 100 ml wywaru z gotowania kaczki. Gotując na wolnym ogniu przez około 15 minut odparować bulion. Podawać z ryżem lub jarzynami.

Radisson Blu Kraków

Hotel SORAY w Wieliczce to wyjątkowe miejsce na organizację konferencji. Hotel posiada klimatyzowane sale konferencyjne wyposażone w projektor, duży ekran i nagłośnienie. Hotel oferuje catering podczas spotkania. Zaplecze konferencyjne jest doskonale połączone z częścią noclegową hotelu. Bezpłatny parking to duże udogodnienie, które Goście bardzo chwalą. Doskonała lokalizacja - tylko 7 minut od zabytkowej Kopalni Soli w Wieliczce, gwarantuje relaks i zapewnia atrakcyjny wypoczynek.

Kompleks Hotelowy Manor House SPA położony jest 130 km na południe od Warszawy. Manor House SPA jest przyjazny dorosłym.
Nasze atuty to:
- jedyne w Polsce pokoje ofuro SPA z głębokimi wannami do kąpieli w japońskim stylu,
- Witalna Wioska SPA ze słowiańskimi rytuałami,
- Basen Ery Wodnika z wodą bez chloru idealną dla alergików,
- Łaźnie Rzymskie z wieczorem rzymskim,
- własna stadnina koni i kryta ujeżdżalnia
- golf wodny - Driving Range

Hotel Alpin to miejsce dla każdego. Bliskość stacji narciarskich, szlaków turystycznych, bezpośrednie wyjście z Hotelu na deptak ciągnący się wzdłuż górskiego potoku Żylicy oraz malowniczych pagórków, sprawia, iż z łatwością można korzystać z uroków Szczyrku oraz jego okolicy.