Pałac Smoka, czyli Chiński Nowy Rok w Radisson Blu Kraków

W tym roku, w dniu 23 stycznia, Chińczycy będą obchodzili Chiński Nowy Rok i powitają tym samym Rok Smoka. Dlatego restauracja Milk&Co, mieszcząca się w hotelu Radisson Blu Kraków, właśnie w styczniu zaprasza na chiński bufet Surf&Turf.

Nowy Rok Chińczycy świętują urządzając “festiwal wiosny” połączony z uroczystą paradą. Jednak Chiński Nowy Rok to także wielkie święto kuchni. Chińczycy celebrują je przez 15 dni i niemal codziennie jedzą inne potrawy, z których każda symbolizuje szczęście, zdrowie lub długie życie. Tradycyjne potrawy jedzone w Wigilię Nowego Roku to Jiaozi – pierożki nadziewane mięsem mielonym i warzywami oraz Niangao – potrawa z „lepkiego ryżu” symbolizująca pomyślne życie rodzinne. W kolejne dni spożywa się wonton, owoce, potrawy z ryżu i ciasta, ryby, pierożki ryżowe Zong Zi, kulki Tang-Yuan.

Potrawy Kuchni Chińskiej w krakowskim Radissonie będą przygotowywane przez Szefa Kuchni z Chin – Xu Xi oraz Szefa Kuchni hotelu Radisson Blu – Stanisława Bobowskiego. Współpraca obydwu kucharzy zaowocowała najbardziej chińskim menu jakie można obecnie zjeść w Krakowie. Z bogactwa ponad 10 tysięcy chińskich potraw wybrali oni te, które najlepiej odpowiadają europejskim gustom, a także kilka niespodzianek. Już od 12. stycznia w każdy czwartek, piątek i sobotę w godzinach od 18.00 do 23.00, w ramach bufetu Surf&Turf, można skosztować tu między innymi: kaczkę Yong Bao, kurczaka Gong Bao, bakłażany Yo Xang, dania z tofu, krewetkami, obowiązkowe sajgonki, wybór sosów wielu smakach, dania główne, słatki, zupy i inne. Obowiązuje nielimitowana konsumpcja dań. Wszystkie potrawy przyrządzane są z oryginalnych składników i sprowadzanych z Chin przypraw.

Co Szef Kuchni Stanisław Bobowski poleca szczeglnie? „Uwielbiam kaczkę na ostro Yong Bao za sposób przyrządzenia, który sprawia, że jest niewiarygodnie chrupiąca, a przy tym posiada wspaniały aromat wielu przypraw – w tym anyżu, imbiru i sosu sojowego. Przepadam również za chińskimi deserami, które są smaczne, a jednak bardzo proste w przgotowaniu – jak banany w tempurze czy sałatka z owoców lichi i trawy cytrynowej„ – mówi. „Od bardzo dawna jestem również wiernym fanem kurczaka Gong Bao… oczywiście tego w najlepszym wykonaniu, jakie prezentujemy również w Milk&Co!” – dodaje Stanisław Bobowski.

Oto przepis na Kaczkę Na Ostro Yong Bao według Xu Xi i Stanisława Bobowskiego:

Składniki
– 1 cała kaczka
– olej chilli – 50 ml
– świeże chilli – 10 g
– sos sojowy – 50 ml
– papryka czerwona – pokrojona w kostkę – 100 gram
– papryka zielona – pokrojona w kostkę – 100  gram
– do wywaru: cebula pokrojona, czosnek, anyż, szczypta soli, szczypta cukru, olej sezamowy

Sposób przygotowania
W garnku przygotować wywar dodając cebulę, czosnek, anyż, sól, cukier, sos sojowy. Dodać kaczkę i wolno gotować do mi ękkości przez około 1,5 godziny. Po wyciągnięciu kaczki, ostudzić, wytrybować z kości i pokroić mięso w kostkę. W woku rozgrzać olej sezamowy, dodać paprykę, chilli, odrobinę cukru do smaku, sos sojowy oraz pokrojona kaczkę. Dodać 100 ml wywaru z gotowania kaczki. Gotując na wolnym ogniu przez około 15 minut odparować bulion. Podawać z ryżem lub jarzynami.

Radisson Blu Kraków

Czterogwiazdkowy Hotel Grand Ascot to luksus i wygoda w prestiżowym miejscu. Położony jest tuż obok Rynku Głównego, czyli w najlepszej lokalizacji w Krakowie. Najważniejsze atrakcje miasta znajdują się nieopodal Hotelu, dzięki czemu jest to idealne miejsce do zwiedzania Krakowa, wyjście ze znajomymi, rodzinny odpoczynek, czy też spotkanie biznesowe.

Kuter Port to stale rozwijający się ośrodek, posiadający nieograniczone możliwości aranżacji ponad 30 ha powierzchni w zakresie organizacji wszelkiego rodzaju wydarzeń w plenerze i w przestrzeni zamkniętej.

Czterogwiazdkowy hotel ze spa, otoczony lasem, tuż nad rzeką Narew. Doskonały na wszelkiego rodzaju konferencje, bankiety, spotkania biznesowe - a także idealny dla rodzin, które szukają wypoczynku od zgiełku miasta.