Pomysł na reklamę regionów turystycznych – regionalne potrawy

Legendy, podania, bajdy, ludowe opowieści, muzyka oraz pieśni - często przetrwałe z dawnych wieków, przekazywane z pokolenia na pokolenie - świadczą o bogactwie duchowym regionów, ich kulturowym dziedzictwie, zamożności.

Wiele z nich pozostaje w cieniu legend góralskich, śląskich, warszawskich, gdańskich, czy kaszubskich, bo te rejony już od dawna zachwalały wszelkie dobra płynące ze swych regionów. Ale legendy to nie wszystko, pobyt w tych urokliwych miejscach osładzał także czar regionalnej kuchni i typowych dla niej potraw.

Poznań jest miastem, które już od co najmniej 150 lat rozpowszechnia smak rogala świętomarcińskiego, który zresztą cieszy się niesłabnącą popularnością i powodzeniem nie tylko w Poznaniu, ale także od blisko pół wieku w całej Wielkopolsce. W dniu Świętego Marcina sprzedaje się go – średnio – aż 250 ton. Jest też chętnie jadany i ofiarowywany gościom niemal przez cały rok, stąd roczna produkcja tego wypieku szacowana jest na około 500 ton. W świadomości Poznaniaków i Wielkopolan rogal jest ściśle związany z obchodami dnia św. Marcina przypadającymi na 11 listopada. W dniu tym poznaniacy bawią się na koncertach organizowanych przez władze miasta, zbierają pieniądze na cele charytatywne i oczywiście objadają się rogalami. W dniu 11 listopada do Poznania przyjeżdża mnóstwo turystów z regionu, ale także z odległych miejsc kraju, ponieważ miasto już na długi czas przed obchodami prowadzi akcję reklamową.

Wielkopolska kojarzona jest także z zwiększoną konsumpcją potraw z ziemniaków, mąki i białego sera. A i przysłowiowa pyra doczekała się swojego święta w Poznaniu. Corocznie organizuje się Pyrlandie dla miasta, nie trzeba bardzo zachęcać wielkopolskich pyr do udziału w tej zabawie frekwencja zawsze jest wysoka.

Bryndza podhalańska, jako pierwszy polski produkt została wpisana do rejestru chronionych nazw pochodzenia i chronionych oznaczeń geograficznych Komisji Europejskiej.
Bez przeszkód przeszła unijną procedurę i uzyskała certyfikat
  „Chronionej Nazwy Pochodzenia”.
Tylko producenci wytwarzający ją zgodnie ze specyfikacją będą mogli używać nazwy „Bryndza Podhalańska”, a każda próba wykorzystania nazwy dla produktu innego, niż opisany w specyfikacji będzie ścigana przez prawo. A na podhalu mamy także rozsławione oscypki i miód leśny – produkty, które trafiają na nasze stoły przywożone przez rodzinę, przyjaciół czy nasze dzieci z koloni. Tradycyjna kuchnia góralska charakteryzuje się dobrym i niepowtarzalnym smakiem oraz rozmaitymi oryginalnymi nazwami. Kuchnia bazuje przede wszystkim na ziemniakach, oscypku, bundzu oraz na kwaszonej kapuście. Górale przyrządzają kilka rodzajów klusek z ziemniaków. Ważną tradycją utrzymaną w regionie Zakopanego było kiszenie kapusty, którą układano w beczkach, wyłożonych liśćmi i ugniatało się ją bosymi stopami. Do najpopularniejszych tradycyjnych potraw Zakopiańskich należą :bioła polewka (biała zupa na wędzonce), moskole (zastępnik chleba), kwasnica (kapuśniak), potrawy z oscypkiem (z owczym serem), herbata z wkładką (spirytusem), grule ze spyrką (ziemniaki ze skwarkami).

W Zakopanem nie brakuje  ekskluzywnych hoteli posiadających pełne wyposażenie konferencyjne oraz urokliwych pensjonatów z widokiem na Tatry i doskonałym zapleczem kuchennym. Zakopane to miasto, które wie jak korzystać ze swojego położenia, bogatej tradycji i regionalnej kultury. Goście przyjeżdżają tu nie tylko z całej Polski, ale także i z całego świata. Nasza zimowa stolica jest naszą krajową chlubą. 

Bez nich Kraków nie byłby w pełni Krakowem. Rodowity Krakus nie wyobraża sobie miasta bez możliwości ich spałaszowania w dowolnej chwili, a i turyści nad wyraz chętnie sięgają po ten tradycyjny specjał. O czym mowa oczywiście o obwarzankach. Wiadomo, że Kraków to nadzwyczaj piękne miasto o bogatej historii i że mnóstwo tu zabytków, pomników, urokliwych uliczek i  przepięknych kamienic. Nie zapominajmy jednak o tym, że podczas zwiedzania miasta, trzeba także dobrze wypocząć w wygodnym pokoju hotelowym oraz posilić się najlepiej miejscowymi przysmakami. Pamiętajmy, że w Krakowie można zajadać się nie tylko kiełbasą Krakowską, ale także regionalnymi wyrobami z sera, żurkiem staropolskim oraz miodem lipowym.

Inne regiony kraju także można zachwalać biorąc pod uwagę regionalne jadło, bo przecież Toruń nieodzownie kojarzy się z piernikami, Olsztyn i okolice z połowem karpia i innych ryb słodkowodnych, pomorze kojarzone jest ze śledziami zapiekanymi z cebulką a kaszubskie potrawy to przede wszystkim gołąbki z kaszą gryczaną. Jak widać oferta naszych regionów jest bardzo bogata i smakowita. Dzięki temu te piękne miejsca naszego kraju mogą jeszcze bardziej zyskać na atrakcyjności. Dobra reklama regionalnych potraw zapewni zwiększone zainteresowanie ośrodkami agroturystycznymi, w których to ze szczególnym naciskiem stawia się na rodzime potrawy. Zyskać może także budżet poszczególnych miast, które idąc za przykładem Poznania wypromują swój region w skali całego kraju zapraszając choćby na jednodniowe spotkania z rodzimą tradycją regionu i regionalną kuchnią.

Warto rozsmakować się w tradycyjnych potrawach pochodzących z odległych zakątków naszego kraju. 

M-S-M

 

 

Pałac Żelechów jest kameralnym, luksusowym obiektem hotelowym położonym na terenie rozległego parku w województwie mazowieckim 87 km od Warszawy. Swoją wyjątkowość zawdzięcza połączeniu XVIII-wiecznej architektury oraz zabytkowego klimatu z perfekcyjnym, a także nowoczesnym wyposażeniem. To obiekt dla osób oczekujących najwyższego standardu, w ekskluzywnych, nowoczesnych wnętrzach.

Hotel Węgierki położony jest w odległości 50 km od Poznania. Jest nowoczesnym obiektem, który został stworzony z myślą o komforcie wypoczynku. Korzystne położenie, oraz spokojna okolica sprawiają, że nasz obiekt to idealna baza noclegowa.

Cottonina Hotel & Mineral SPA Resort zajmuje się w organizacją wyjątkowych pobytów integracyjnych i spotkań biznesowych. Komfortowe zaplecze konferencyjne zostało starannie zaprojektowane tak, aby łączyć funkcjonalność ze stylowym wystrojem. Umiejętność dopasowania się do potrzeb Klientów jest kluczem do sukcesu, który posiadają nasi specjaliści. Dzięki nabytemu doświadczeniu sporządzą ofertę na miarę najbardziej wyszukanych potrzeb.