Siła fotografii w gastronomii

Branża kulinarna, to jedna z tych która na polskim rynku rozwija się w zawrotnym tempie. Niemniej warto dobrze ją reklamować, co w dużej mierze zależy od pomysłu samego właściciela. Ostatnimi czasy dużą uwagę pod kątem sukcesywnej reklamy poświęca się fotografii.

Zdjęcia gotowych dań i deserów, jak również sytuacyjne tzn. wykonywane podczas pracy nad poszczególnymi potrawami czy deserami są istotnym elementem stron internetowych i nie tylko. Dużym zainteresowaniem cieszy się fotograf foodowy , który z racji dużej wiedzy potrafi wykonać zdjęcia wysoce profesjonalne. Co więcej profesjonalista charakteryzuje się tym, iż posiada odpowiedni sprzęt, który zapewnia najwyższą jakość wykonania zlecenia.


Stylizacja fotografii

Zdjęcia foodowe wymagają specjalnego przygotowania. Istotna okazuje się być stylizacja, o czym wie każdy fotograf trudniący się tego rodzaju pracą. Mowa tutaj o przygotowaniu najdrobniejszych szczegółów wraz z pierwszym i drugim planem. Czasami trzeba zwrócić uwagę potencjalnych klientów, a tym samym smakoszy na całkiem inny charakter potraw, niżeli tylko składniki. Musimy pamiętać, że jesteśmy wzrokowcami i z jedzeniem jest tak samo jak z poznawaniem ludzi. Zanim na cokolwiek się zdecydujemy bardzo często ważne jest pierwsze wrażenie – doradza Pan Piotr, fotograf z firmy https://pfurman.com/zdjecia-foodowe/ . Fotograf kulinarny potrafi przekazać zainteresowanym wszystkie potrawy w odpowiednim świetle. Dosłownie i w przenośni. W związku z powyższym bez względu na to do czego niezbędne są zdjęcia profesjonalista na pewno sprawi, iż decyzja będzie trafna.

 

Poznaj – Stoły grzewcze Orest. Praktyczne i efektywne rozwiązanie dla gastronomii

Polecamy – Oferta fotografii eventowej – jak wybrać fotografa na event?

 

Gdzie wykorzystać profesjonalne zdjęcia

Właściciel firmy kulinarnej powinien wiedzieć jaki ma plan na lepszą reklamę za pomocą zdjęć. Niemniej fotograf foodowy podpowiada, iż można je wykorzystać do strony internetowej firmy, kalendarza, albumu, ulotek, karty dań i wielu innych. Jeśli chodzi o stronę internetowa warto wykorzystać także zdjęcia sytuacyjne, gdzie oprócz dań widać także kucharzy czy ciastkarzy. Takie fotografie bardzo dobrze wpływają na pozycję firmy, gdyż potencjalny klient nie tylko może o potrawach czy deserach przeczytać, ale również ma ich faktyczną pogląd. Obecnie wiele firm zatrudnia fotografa kulinarnego. Konkurencja na rynku jest na tyle duża, że inwestycja w zdjęcia bardzo się opłaca. Za granicą fotografia foodowa jest o wiele bardziej popularna, co tylko uświadamia w przekonaniu, że jest to sensowne działanie. Jeśli opłaca się światowym właścicielom firm z branży kulinarnej, to te same rezultaty osiągną właściciele polskich firm. Niemniej aby się o tym przekonać trzeba spróbować.

Event Hall w Fabryce Norblina to wyjątkowa przestrzeń eventowa w Warszawie, gdzie industrialny styl spotyka się z nowoczesnymi rozwiązaniami. Na ponad 600 m² można zorganizować różnorodne wydarzenia, od konferencji i bankietów po premiery filmowe. Do dyspozycji gości są sale kinowe z systemem Dolby Atmos®, przestronne lobby oraz 14-metrowy bar serwujący autorskie koktajle. Nowoczesne zaplecze audiowizualne, cateringowe i profesjonalna obsługa w zabytkowym otoczeniu Fabryki Norblina gwarantują unikatowy charakter każdego eventu.

Ośrodek STARY MŁYN to Hotel Młynarz, zespół komfortowych, całorocznych domków, Karczma Młynarzówka i sale konferencyjne. Stary Młyn położony jest w malowniczym, zielonym rozlewisku Prosny, na skraju historycznej miejscowości Bolesławiec k. Wieruszowa - osady założonej w 1266 roku przez Księcia Kaliskiego Bolesława Pobożnego.

Hotel St. Bruno **** to jedyny tej klasy hotel położony na szlaku Wielkich Jezior Mazurskich. We wnętrzach tego czterogwiazdkowego hotelu odnaleźć można atmosferę kurortu okresu międzywojennego XX w., kiedy to Giżycko było modnym i prestiżowym mazurskim kurortem. Hotel pomieści jednocześnie 170 osób, w stylowych, klimatyzowanych apartamentach i pokojach, wyposażonych według najwyższych standardów.