Surf & Turf – gorący duet owoców morza i doskonałych mięs w Radisson Blu Hotel Kraków

Co zrobić by ostatnim tygodniom polskiej zimy dodać nieco gorącego śródziemnomorskiego słońca? Odpowiedź znajduje się w kuchni... a dokładniej w coraz bardziej u nas lubianych daniach Surf&Turf. W marcu szczególnie poleca je Piotr Pabisiak – Szef Kuchni hotelu Radisson Blu w Krakowie.

Kuchnia określana jako Sufr&Turf najbardziej ceniona jest w USA na wybrzeżach Oceanu Atlantyckiego. Lubiana jest wśród rozmiłowanych w owocach morza mieszkańców basenu Morza Śródziemnego oraz na Wyspach Brytyjskich – głownie w Irlandii.                        

A co wiemy o niej w Polsce?
 „Surf” to owoce morza, frutti di mare – coraz bardziej u nas modne i popularne. Często serwowane są na wystawnych przyjęciach i w eleganckich restauracjach. „Turf” to wybór delikatnych, doskonale przyrządzonych mięs różnego rodzaju. Najbardziej klasyczną potrawą Surf&Turf jest iście królewskie danie, łączące na jednym talerzu stek z krabem lub homarem. Jednak kuchnia ta jest bardzo różnorodna i nie musi być zarezerwowana wyłącznie dla smakoszy z tak zasobnym portfelem.

Dania Surf&Turf często wybierane są na ekskluzywne przyjęcia oraz jako przekąski na różne okazje. Owoce morza używane do przygotowania dań Surf&Turf to często silne afrodyzjaki – kuchnia ta nadaje się więc na romantyczne spotkania i kolacje we dwoje. Popularne są dania Surf&Turf, do których wykorzystuje się przysmaki różnych kuchni świata rozmiłowanych w rybach i owocach morza – tajskiej, greckiej, włoskiej, chińskiej, indyjskiej.

Piotr Pabisiak – Szef Kuchni hotelu Radisson Blu w Krakowie, dania znane jako Surf&Turf poleca od lat. Dlaczego? „Nasza kuchnia Surf&Turf jest tak smaczna ze względu na sposób jej serwowania – w formie bufetu. Każdy może tutaj łączyć różne rodzaje mięs, ryb i owoców morza według własnego uznania – nawet po wielu wizytach nie ma u nas miejsca na kulinarną monotonię!” – mówi. „Nasz bufet ma jednak znacznie więcej zalet! Ryby, które serwujemy pochodzą prosto z najlepszych targów rybnych we Francji. Korzystamy z sezonowości niektórych dodatków do klasycznych dań – ostrygi serwujemy głównie zimą, kiedy są najlepsze, szparagi i lekką kuchnię włoską – wiosną, kiedy można korzystać z obfitości delikatnych nowalijek. Zimą proponujemy bardziej pikantne potrawy tajskie, meksykańskie, a także grzyby i dziczyznę – dodaje.

Co miesiąc restauracja Milk&Co hotelu Radisson Blu w Krakowie oferuje najlepsze dodatki zaczerpnięte z różnych kuchni świata. Jednak w marcu Piotr Pabisiak oferuje klasyczny bufet Surf&Turf – w najlepszym wydaniu. Warto rozsmakować się w daniach przez niego przyrządzanych.

Oto co proponuje w ramach bufetu:

Marynowany pstrąg w koprze włoskim
Dorsz w papryce i sosie pomidorowym
Piramida z krewetek z sosem aioli
Sardynki zawijane w pieczona paprykę
Terina z ryb słonowodnych z sosem słodko kwaśnym
Antipasti z owoców morza
Sałatka z brokuł i paluszków krabowych
Sałatka z halibuta w koszyczku z wontona
Rzymska sałata, pieczony kurczak, sos cezar
Półmisek antipasti: rukola, karczochy, papryczki nadziewane serem, brasola, suszone pomidory
Sałatka z selera naciowego

Zupa galangalowa z pieczarkami i kurczakiem
Zupa szpinakowa

Pieczone buraczki z cukrem brązowym
Smażone warzywa w sosie ostrygowym
Ryz z groszkiem zielonym
Ziemniaki smażone ze szczypiorkiem

Filet indyka, antrykot wołowy, filet kurczaka
Ryby I owoce morza – według dostępności na targu rybnym

Świeżo krojone owoce
Truskawki w czekoladzie
Mus czekoladowy
Tarta z owocami
Ciastko czekoladowe

Radisson Blu – Hotel

Hotel zlokalizowany jest w Zegrzu Południowym, na północny-wschód od Warszawy, zaledwie 25 km od centrum miasta. Malowniczo położony nad samym brzegiem Zalewu Zegrzyńskiego ma własną plażę, molo i przystań dla sprzętu wodnego.          Do niedawna Zegrze postrzegane było wyłącznie jako miejsce weekendowego wypoczynku warszawiaków, jednak za sprawą

Hotel SORAY w Wieliczce to wyjątkowe miejsce na organizację konferencji. Hotel posiada klimatyzowane sale konferencyjne wyposażone w projektor, duży ekran i nagłośnienie. Hotel oferuje catering podczas spotkania. Zaplecze konferencyjne jest doskonale połączone z częścią noclegową hotelu. Bezpłatny parking to duże udogodnienie, które Goście bardzo chwalą. Doskonała lokalizacja - tylko 7 minut od zabytkowej Kopalni Soli w Wieliczce, gwarantuje relaks i zapewnia atrakcyjny wypoczynek.