Gęsina, ciesząca się wspaniałym smakiem była królową staropolskich stołów. Gęś z jabłkami, pasztety, podawana ze śmietaną czy suszonymi grzybami stanowiła ważną pozycję w jadłospisach szlacheckiej kuchni. Popieramy inicjatywę przywrócenia na polskie stoły gęsiny i to nie tylko w dniu 11 listopada. Nasz kraj należy do liderów eksportowych jeśli chodzi o gęsi, sami natomiast nie doceniamy zalet tego szlachetnego gatunku. – przekonuje Piotr Ledworuch Dyrektor Hotelu Dosłońce.
Do niezaprzeczalnych zalet gęsiny zaliczyć należy fakt, że jest ona mięsem znacznie chudszym niż wieprzowina a nawet wołowina. Dostarcza organizmowi nie tylko cenne białko, ale także witaminy A, E oraz z grupy B, a tłuszcz gęsi przyczynia się do redukcji złego cholesterolu. W Polsce gęsi hodowane są w większości sposób ekologiczny. Głównymi odbiorcami polskiej gęsiny w Europie są Niemcy i Francuzi. Wśród potraw z gęsiny światową furorę zrobiło francuskie foie gras, przyrządzone z gęsich wątróbek. Mam nadzieję , że gęsina powróci na polskie stoły i że zaczniemy doceniać ten naprawdę wartościowy gatunek mięsa. Dlatego w naszym nowy jesienno- zimowym menu proponujemy carpaccio z gęsi wędzonej w olchowym dymie, skropione truflową oliwą. To nasz pierwszy krok w kierunku popularyzacji gęsiny – pokreśla Piotr Bernacki Szef Kuchni w restauracji Planeta Smaków Dosłońcu.