Szef o podróżach…
Każda podroż jest inna, wyjątkowa i niepowtarzalna. Odkrywanie nowych miejsc jest dla mnie zawsze fascynujące. Lubię poznawać kulturę przez pryzmat krajobrazu, zabytków i kontaktów z lokalnymi mieszkańcami. Bywa często, że z sentymentem wracam do miejsc w których miałem już okazje wcześniej zawitać. Powroty pozwalają mi odkrywać miejsca na nowo, dostrzegam szczegóły, które wcześniej gdzieś mi umknęły . Podróże bawią i uczą , pozwalają na przeżycie niezapomnianych wrażeń i pozostawiają po sobie piękne wspomnienia.
Podróże kształcą również smak. Możliwość zasmakowania kuchni danego zakątka świata daje doskonałą możliwość poznania kultury i obyczajów danego regionu. Smaki, których doświadczyłem podróżując były zawsze intensywniejsze, jedzenie bardziej pachniało i inaczej pobudzało moje zmysły… Za tego rodzaju przeżyciami się tęskni oraz próbuje się do nich wracać. Myślę, że miłośnicy podroży, nie tylko kulinarnych, doskonale wiedzą co mam na myśli…
Stąd właśnie pomysł zaprezentowania w naszym hotelu kuchni z rożnych stron świata przy wykorzystaniu prawdziwych receptur i przepisów.
Jeżdżąc po świecie poznałem wielu niesamowitych mistrzów kulinarnych. Długo można by rozprawiać o fascynujących przeżyciach i odkryciach świata kuchni, które dzięki nim przeżyłem.
Pomyślałem jednak, że lepszym pomysłem będzie praktyczne wtajemniczenie naszych gości i umożliwienie im spróbowania rodzimych kuchni odległych zakątków świata w naszej restauracji.
Zaczynamy od Argentyny. Pierwsze argentyńskie dania stworzone dzięki pomocy Silvia Medina, szefa kuchni argentyńskiego SHERATON CORDOBA HOTEL, pojawią się w karcie restauracji Wave hotelu Sheraton już w styczniu.
Zapraszam wszystkich miłośników kulinarnych podroży oraz entuzjastów dobrego jedzenia!!!
Tomasz Borucki kulinarną przygodę rozpoczął 14 lat temu pod okiem Kurta Shellera w warszawskim hotelu Bristol. Od 1997 r. pracował w luksusowych hotelach, na liniowcach pasażerskich i jachtach, m. in. Queen Elizabeth 2 , z którymi okrążył świat czterokrotnie, oraz Dzięki temu poznał sekrety kuchni całego świata. Borucki posiada dyplom Szefa Kuchni American Culinary Federation, wiodącego światowego stowarzyszenia zrzeszającego szefów kuchni.Funkcję Excutive Chef Sheraton Sopot pełni od półtora roku. Jest odpowiedzialny za kompleks gastronomiczny, w skład którego wchodzą restauracje Wave i In Azia, Lobby Bar, Piwnica Win, Rotunda Bar, Spa Lounge, oraz kuchnia bankietowa. Poza podróżami jego zamiłowaniem jest… hodowla egzotycznych roślin i węży.
Menu
Menu przygotowane przy współpracy
Silvia Medina- Executive Chef Sheraton Cordoba Hotel
Empanadas Criollas 30.00
Argentyńskie pierożki nadziewane szpinakiem i kozim serem
Argentinean "Empanadas" with spinach and goat cheese
Colome, Torrontes, Argentina, 2007 0.75l 125.00 pln
Torrontes jest jednym z niewielu szczepów doskonale sprawdzających się w połączeniu ze szpinakiem.
Jego delikatny owocowy bukiet podkreśli również subtelny smak koziego sera.
Locro 25.00
Zupa ziemniaczana z kukurydzą, awokado i kiełbasą chorizo
Thick potato soup with corn, avocado and chorizo sausage
Chupín de Pescado 70.00
Pieczona dorada w pomidorach, z cebulą i papryką z dodatkiem świeżej kolendry
i soku z limonki, plastry ziemniaka z natką pietruszki
Baked dorade with tomatoes, onions, peppers with fresh coriander and lime juice
parsley potato
Finca La Linda, Viognier, Argentina, 2007 0.75l 120.00 pln
Ten aromatyczny i pachnący egzotyką szczep, którego kolebka znajduje się w Dolinie Rodanu,
w argentyńskim wcieleniu zestawiamy w duecie z pieczoną doradą
Bife de lomo 100.00
Stek z Argentyńskiej polędwicy wołowej
ziemniaki puree, pieczone warzywa sos chimichurri
Argentinean beef tenderloin steak
mashed potatoes, roasted vegetables and chimichurri sauce
Luigi Bosca Reserva, Pinot Noir, 2006, Argentina 0.2l 42.00 pln 0.75l 160.00 pln
Pinot noir oraz wołowina to królewskie połączenie, zwłaszcza jeżeli do pary towarzyszy brat włoskiego
salsa verde – sos chimichurri.
Humberto Barberis, Grand Reserva, Malbec, 2004, Argentina 0.75l 260.00 pln
Pełnia intrygujących aromatów wiśni, mięty oraz kminku. W smaku powalająca wiśnia dopełniona czerwoną papryką
i ziarnami tytoniu. Lekkie odcienie taniny doskonale zharmonizowane z dębiną oraz ziarnami pieprzu, kurkumy i cynamonu. Idealny kompan w duecie z wołowiną, tym bardziej argentyńską.
Flan con Dulce de leche y crema 25.00
Krem karmelowy z sosem waniliowym
Crème Caramel with vanilla cream sauce
Źródło: PR