Tajemnice tajskiej kuchni w Radisson Blu Hotel Kraków

Kto spróbuje ten polubi. Dlaczego kuchnia tajska tak łatwo zdobywa nasze serca i podniebienia? Do rozwikłania zagadki w czym tkwi jej sekret i tajemnica zaprasza Radisson Blu hotel Kraków, który w ramach listopadowego bufetu Surf&Turf serwuje w swojej restauracji najlepsze smakołyki tego kraju.

O kuchni tajskiej można długo i smakowicie opowiadać, a różnorodność potraw, oryginalność składników i forma podania może przyprawić tu o zawrót głowy. Dlaczego jest tak lubiana i ceniona?

„Tajemnica tajskiej kuchni tkwi w egzotycznych składnikach, przyprawach i ich zaskakujących kompozycjach. Składanki tajskiej kuchni, a więc jej największy skarb są w naszym kraju jeszcze bardzo mało znane i czasem trudno dostępne – jak jak galanagal, tamaryndowiec, kaffir i inne. O tym jak smakują i co można z nich wyczarować, przekonają się nasi goście podczas listopadowego bufetu Surf&Turf” – mówi Stanisław Bobowski, Szef Kuchni Radisson Blu Hotel, Kraków.

Co składa się na wachlarz składników kuchni tajskiej i czemu zawdzięcza ona swoją niepowtarzalność? To na przykład cukier palmowy (Nam Tan Pueg) o charakterystycznym smaku i konsystencji. Nadal egzotyczny jest u nas galangal (Khaa), który przypomina zabarwiony na jasnoróżowo imbir, a w samku zbliżony jest do ostrego pieprzu. Ciekawostką może być zielonkawy bakłażan tajski (Ma Kheua Pror) o wielkości cytryny oraz aromatyczne liście limonki kaffir o grubej, ciemnozielonej skórce. Trzeba zwrócić uwagę na używane w tajskiej kuchni kwiaty bananowca, papaję, słodką bazylię, długą fasolkę (Tua Fak Yao) oraz trawę cytrynową (Ta Krai) o ostrym lecz przyjemnym aromacie i korzeniu w kształcie cebulki. Coraz bardziej dostępny jest nad Wisłą wartościowy i aromatyczny ryż jaśminowy (Khao Hom Mali), sos ostrygowy, czy sos sojowy.

W Tajlandii często używa się tofu (Tao Hu). To delikatnego sera sporządzonego z ziaren soi, u nas popularny składnik dań wegetariańskich. Zielona i czerwona pasta curry oraz pasta z tamaryndowca (Nam Ma Kham Piak) nie są u nas często spotykane ale można kupić je gotowe w sklepach z egzotyczną żywnością. Wśród składników tajskiej kuchni koniecznie należy zwrócić uwagę na cienki biały makaron ryżowy (Kuai Tiaw Sen Lek), lekko kleisty, wykonany z mąki z ziaren ryżu.

Z palety takich składników przyprawionych bajecznymi ziołami kucharz może przygotować potrawy, które na długo pozostaną w pamięci. Podsmażany tajski makaron z krewetkami, ciasteczka rybne, kurczak na ostro w zupie kokosowej, wołowina w zielonym curry to tylko niektóre z nich. Stanisław Bobowski, Szef Kuchni Radisson Blu Hotel Kraków w listopadzie zdradza przepisy na swoje ulubione dania – wieprzowinę w żółtym curry, grillowane krewetki z sałatką z mango, tajską zupę z kurczakiem i mlekiem kokosowym. Tych, którzy chcą przekonać się jak naprawdę smakują te dania, zaprasza w czwartki, piątki i soboty na bufet Surf&Turf.

Przepisy Stanisława Bobowskiego:

Wieprzowina w żółtym curry

Składniki:

2 l mleka kokosowego

1 kg oczyszczonego schabu

50 g  żółtej pasty curry (w zależności od upodobań można dodać więcej, będzie bardziej ostre)

6 liści kaffiru (rodzaj limonki)

korzeń imbiru

2 łyżki  cukru palmowego

1 żółta papryka

1 cukinia

1 tajski bakłażan

1 łyżka pasty tamaryndowej

2 łyżki sosu rybnego (do smaku)

0,5 kg krewetek

2 limonki – starta skórka i sok

1 litr bulionu z kurczaka

chilli

świeża kolendra

Oczyścić krewetki naciąć nożem grzbiet krewetki wzdłuż na głębokość 2-3 mm i wyjąć jelito. Schab umyć i pokroić w cienkie paseczki. Posiekać drobno imbir. Umyć warzywa i pokroić w kostkę. Cukinię przeciąć na pół, wydrążyć nasiona i również pokroić. Paprykę pokroić w paski, posiekać chilli.

Do garnka wrzucić pastę curry, po chwili dodać mleko kokosowe i schab. Dusić na średnim ogniu. Po 5 minutach duszenia dodajemy kolejno warzywa: paprykę, cukinię i bakłażan, liście kaffiru, imbir, cukier palmowy, pastę tamaryndową, wyciśnięty sok i startą skórkę z limonek. Dusić przez 3 minuty i zalać bulionem. Po chwili dodać krewetki. Gotować wszystko przez kolejnych 10 minut. Podawać z ryżem jaśminowym, posiekanym chilli i świeżą kolendrą.

Grillowane krewetki z sałatką z mango, ogórka i kolendry 

Składniki:

100 g krewetek

1 dojrzałe mango

1 dojrzały ananas

1 ogórek

1 marchewka

pęczek kolendry

Sos sweet chili

sos rybny

chili, czosnek

Krewetki doprawiamy sosem rybnym oraz posiekanym czosnkiem i odstawiamy w chłodne miejsce na 2 godziny.

Owoce dokładnie myjemy, obieramy, a następnie kroimy w drobną kostkę około pół centymetra. Marchewkę obieramy i tak samo kroimy. Ogórek przekrawamy pół wydrążamy środek i kroimy. Wszystkie składniki mieszamy dokładnie doprawiając sosem sweet chili oraz posiekaną kolendrą.

Krewetki smażymy na rozgrzanej patelni przez około 2 minuty i podajemy z sałatką.

Tajska zupa z kurczakiem i mlekiem kokosowym

Składniki:

200 g piersi z kurczaka

1 l bulionu drobiowego

0,5 l mleka kokosowego

50 g suszonych grzybów shitake (moczonych w wodzie przez 15-20 minut i pokrojonych w paski)

2 szt łodygi trawy cytrynowej

6 szt liści limonki kaffir

2 ząbki czosnku drobno posiekane

4 plasterki galangalu (rodzaj imbiru) obranego i drobno posiekanego

sos rybny do smaku 

1 łyżka pasty Tom Yum

2 szt małych papryczek chili pokrojonych w cienkie plasterki

1/2 czerwonej papryki pokrojonej w paski

50 g groszku cukrowego (w łupinkach)

1 łyżka cukru palmowego

sok z połowy limonki

garść siekanych listków świeżej kolendry

Zagotować bulion. Dodać posiekany czosnek i galangal, łodygi trawy cytrynowej – pozbawione końcówek i zewnętrznych liści, liście limonki, kurczaka pokrojonego w kostkę, namoczone i pokrojone w paski grzyby shitake, mleko kokosowe oraz przyprawy. Gotować na wolnym ogniu, aż kurczak będzie miękki. Pod koniec gotowania dodać groszek cukrowy pozbawiony końcówek, paprykę pokrojoną w paski, grzyby i sok z limonki. Warzyw nie należy gotować długo – groszek i papryka powinny pozostać chrupiące. Po ugotowaniu posypać posiekanymi listkami kolendry.

 

PR

Pałac Żelechów jest kameralnym, luksusowym obiektem hotelowym położonym na terenie rozległego parku w województwie mazowieckim 87 km od Warszawy. Swoją wyjątkowość zawdzięcza połączeniu XVIII-wiecznej architektury oraz zabytkowego klimatu z perfekcyjnym, a także nowoczesnym wyposażeniem. To obiekt dla osób oczekujących najwyższego standardu, w ekskluzywnych, nowoczesnych wnętrzach.

Hotel Węgierki położony jest w odległości 50 km od Poznania. Jest nowoczesnym obiektem, który został stworzony z myślą o komforcie wypoczynku. Korzystne położenie, oraz spokojna okolica sprawiają, że nasz obiekt to idealna baza noclegowa.

Fabryka Wełny Hotel & Spa to wielofunkcyjny i nowoczesny obiekt konferencyjny położony
w samym sercu Pabianic,w malowniczej okolicy tuż pod Łodzią.
Stworzony dla gości ceniących sobie komfort, relaks jak również lubiących aktywnie spędzać czas. Hotel idealnie nadaje się do organizacji różnego rodzaju konferencji, szkoleń oraz spotkań biznesowych czy bankietów.