Tajlandia w Krakowie

Restauracja Milk&Co w krakowskim hotelu Radisson Blu przez cały listopad zaprasza na wyśmienite dania kuchni tajskiej.

Kuchnia tajska uważana jest za jedną z najlepszych i najbardziej oryginalnych kuchni świata. To uczta dla wszystkich zmysłów, łącząca najważniejsze reguły tajskiej filozofii życia – przyjemność i harmonię. Uwodzi orientalnym smakiem, aromatem przypraw i doskonałą kompozycją.

W kuchni tajskiej można odnaleźć smaki kuchni chińskiej i indyjskiej, ale jej oryginalność wynika ze stosowanych przez Tajów składników – jak mleko kokosowe, trawa cytrynowa, kafir, galangal, pikantna papryka, curry, owoce morza.

W krakowskim Radisson Blu na kulinarną podróż do Tajlandii zapraszają tajski Szef Kuchni Pongthep Aroonsang oraz Piotr Pabisiak – Szef Kuchni hotelu.

„Tajskie smakołyki serwujemy w restauracji Milk&Co przez cały listopad. Można spróbować ich ‘a la carte’ lub w formie naszego bufetu Surf&Turf, gdzie tajskie dania podajemy w towarzystwie świeżych ryb, owoców morza oraz doskonale przyrządzonych mięs” – mówi Piotr Pabisiak.

W Tajlandii jada się mało ale często – sześć posiłków dziennie to norma. Bardzo istotne jest, w jaki sposób komponuje się poszczególne dania. Ma to związek ze sztuką łączenia pięciu smaków – kwaśnego, ostrego, słodkiego, gorzkiego i słonego. W tajskich przepisach nie przywiązuje się wagi do dokładnych ilości dodawanych składników. Kucharze mają tu dużą dowolność, jednak ta swoboda wymaga ogromnego doświadczenia!

W menu ułożonym dla Radisson Blu Kraków przez Pngthep Aroonsanga znalazły się takie przysmaki jak:

Kurczak Satay z sosem arachidowym

Smażone krewetki w panko z słodkim sosem chilli

Kwaśno-pikantna zupa z krewetkami

Zupa z kurczaka w mleku kokosowym

Zielone curry z kurczakiem

Wołowina smażona z nerkowcami

Ryba z słodkim Tamarin i sosem chilli

Warzywa smażone z grzybami shitake oraz sosem ostrygowym

Dynia w mleku kokosowym

Mus po tajsku z kukurydzą

PRZEPISY KUCHNI TAJSKIEJ:

Sajgonki

Składniki:

Grzybki mung

Por

Cebula biała

Kapusta biała

Imbir

Czosnek

Marchewka

Sos sojowy jasny

Cukier

Sos ostrygowy

Liście limonki

Ciasto spring rolls (ciasto ryżowe)

Jajko

Olej

Sól

Pieprz

Przygotowanie:

Grzyby mung namoczyć w wodzie. Pokroić w cienkie paski. Pora, cebulę, kapustę, marchewkę, pokroić w cienkie paski. Czosnek i imbir pokroić w drobną kostkę. Na rozgrzaną patelnie wlać olej, dodać czosnek, imbir. Podsmażyc. Dodać resztę warzyw i wszystko smażyć do miękkości. Przyprawić solą, pieprzem, cukrem, sosem sojowym i sosem ostrygowym. Gdy warzywa będą już miękkie odstawić do wystudzenia. Na środku ciasta położyć farsz warzywny i zwinąć w rulon. Smażyć na głębokim tłuszczu do złotego koloru.

Rybne ciasteczka

Składniki:

Filety białej ryby

Galangal (rodzaj imbiru)

Liście limonki

Czerwona pasta curry

Fasolka szparagowa zielona

Papryka słodka

Jajka

Sól

Pieprz

Relisz z ogórków:

Ogórki

Szalotka

Papryczka chili

Ocet spirytusowy

Cukier

Woda

 

Sposób wykonania:

Rybę zmielić na cienkim sicie. Galangal obrać i pokroić w drobną kostkę. Lisćie  limonki pokroić w cienkie paseczki. Fasolkę zieloną pokroić w cienkie plasterki. Wszystkie składniki wymieszać razem na jednolitą masę. Przyprawić solą i pieprzem. Smażyć na patelni do uzyskania złotego koloru.

Przygotowanie reliszu:

Z wody i cukru ugotować syrop, pozostawić do wystudzenia. Ogórki przekroić wzdłuż wyciąć gniazda, pokroić w cienkie paseczki. Szalotkę pokroić w piórka. Chili pokroić w drobne paseczki. Wszystkie składniki zalać syropem.

Kurczak satay z sosem z orzeszków

Składniki:

Filet z kurczaka

Galangal

Trawa cytrynowa

Kumin

Ziarna kolendry

Mleko kokosowe

Cukier

Sól

Patyczki bambusowe

Sposób wykonania:

Kurczaka pokroić w cienkie paski. Galangal i trawę cytrynową pokroić drobno.

Kurczaka wymieszać ze wszystkimi składnikami. Nadziać na patyczki, smażyć na patelni w małej ilości tłuszczu.

Sos z orzeszków:

Składniki:

Mleko kokosowe

Czerwona pasta curry

Ziarna kolendry

Ziarna kuminu

Orzeszki ziemne

Cukier palmowy

Sól

Tamarind (sok tamaryndowca)

Kardamon mielony

 

Sposób wykonania:

Orzeszki posiekać drobno. Mleko kokosowe zagotować dodać wszystkie składniki. Gotować aż sos będzie gesty.

Kurczak w żółtym curry

Składniki:

Podudzia z kurczaka (wyluzowane bez kości)

Żółta pasta curry

Mleko kokosowe

Cukier palmowy

Ziemniaki

Orzeszki ziemne

Prażona cebulka

Olej

Sposób wykonania:

Podudzia pokroić w kostkę. Na oleju podsmażyć pastę curry dodoać mleko kokosowe. Zagotować wszystko. Do gotującego sosu dodać kurczaka ziemniaki orzeszki cukier palmowy. Gotować aż wszystkie składniki będą miekkie. Na sam koniec posypać prażoną cebulką.

Banany w mleku kokosowym

Składniki:

Mleko kokosowe

Cukier

Sól

Banany

Sposób wykonania:

Mleko zagotować dodać cukier i sól. Na wrzące mleko wrzucić pokrojone banany w plastry. Zagotować. Można użyć gotowanej dyni.

 Radisson Blu

Źródło: PR

Kuter Port to stale rozwijający się ośrodek, posiadający nieograniczone możliwości aranżacji ponad 30 ha powierzchni w zakresie organizacji wszelkiego rodzaju wydarzeń w plenerze i w przestrzeni zamkniętej.

Mieszczący się na wyspie okolonej fosą zamek wraz z 12 ha parkiem był w przeszłości jedną z najokazalszych rezydencji magnackich w Polsce. Był siedzibą króla Polski Stanisława Leszczyńskiego oraz książąt Sułkowskich. Sale paradne zamku wraz z wystawami eksponatów są udostępnione dla zwiedzających. Zamek jest obiektem konferencyjnym i miejscem organizacji wszelkiego rodzaju imprez firmowych i prywatnych. Posiada hotel w kategorii 3* oraz własną gastronomię z obszerną restauracją.