W powszechnym przekonaniu jest to miejsce, w którym trzeba postawić na trwalsze i efektywniejsze rozwiązania. Tymczasem kuchnia jest pomieszczeniem, w którym tapety bardzo dobrze się sprawdzają, pod warunkiem, że wybierze się materiał odporny na wilgoć, wysoką temperaturę i środki chemiczne. Powinna się też dobrze zmywać i pozwolić „oddychać” ścianom.
Czy warto wybrać tapetę do kuchni?
Tapeta jest materiałem stosunkowo tanim, wytrzymałym i obecnie stanowi poważną alternatywę dla tradycyjnych płytek, farby, szkła czy korka. Czym uwodzi? Przede wszystkim bogactwem materiałów, wzorów i struktur, możliwością zaaranżowania nowoczesnego wnętrza w dowolnym stylu.
Gdzie położyć tapetę w kuchni?
Tapetę w kuchni można położyć miedzy szafkami i półkami. Dobrze też komponuje się nad kuchennym blatem. Chroni wtedy ścianę przed zabrudzeniem. Dodatkowo można ją zabezpieczyć szkłem lub pleksi, by dłużej nam służyła. Świetnym pomysłem na ożywienie kuchni jest położenie tapety na jednej ze ścian – może to być w kąciku jadalnym. Wtedy można zaszaleć z wzorami i kolorami, ale tylko pod warunkiem, że pozostałe ściany będą w neutralnych kolorach. Wszystko ma pasować do charakteru kuchni i mebli. Tapeta ma być ozdobą, wyróżnikiem. Obecnie rzadziej się stosuje tapety jako pokrycie wszystkich kuchennych ścian, chociaż wszystko zależy od ogólnej aranżacji i gustu klienta.
Tapety papierowe
To najtańszy typ tapety, ale nie jest ona przeznaczony do kuchni, przede wszystkim dlatego, że nie jest odporna na wilgoć. Bywa, że papier jest pokryty bezbarwnym tworzywem sztucznym i taką tapetę można zmyć. Mimo wszystko, jeśli decydujemy się na tapetę w kuchni, to lepiej wybrać winylowe albo z włókna szklanego.
Tapety winylowe
Jest to najlepszy wybór. Spód tapety jest wykonany z papieru lub fizeliny, a wierzch z winylu płaskiego lub spienionego. Tapeta winylowa jest odporna na wilgoć i wysokie temperatury. Bez problemu można ją umyć, co w kuchni jest szczególnie istotne. Podczas przyrządzania posiłków drobne plamy na ścianie zdarzają się przecież nieustannie. Zaletą tapety jest łatwość montażu. Wystarczy tylko wybrać odpowiedni klej do tapet i dalsze działanie nie będzie trudne. Klej kładzie się tylko na ścianę, więc praca będzie postępowała błyskawicznie. Jeśli wymienia się zalety tapet winylowych, to należy też wspomnieć, że w dużym stopniu tłumią hałas.
Tapety z włókna szklanego
Tego typu tapety są podobne trochę do tkaniny, co sprawia, że wydają się dość luksusowe. Ale to nie jedyna ich zaleta. Są idealne w miejscach, gdzie tynk jest nierówny. Odporne na wilgoć, mycie, szorowanie, uszkodzenia mechaniczne, nawet na ogień – są też wyjątkowo trwałe. Na ścianie mogą pozostać nawet kilkanaście lat. Jedyna ich wada, to niestety cena.
A może tapeta 3D?
Nowoczesnym rozwiązaniem jest tapeta 3D. Często stosowana jest w kuchniach niewielkich, by optycznie powiększyć przestrzeń. Jest odporna na wilgoć i promieniowanie słoneczne. Bez problemu można ja utrzymać w czystości, gdyż łatwo ją umyć, a nawet wyszorować. Z biegiem czasu nie blaknie. Świetnie sprawdza jako mocny akcent w kuchniach monochromatycznych.
Tapeta w kuchni – nowoczesne printy
Współczesne tapety są nie tylko bardzo dobre jakościowo. Zachwycają przede wszystkim niebanalnym wzornictwem. W tym sezonie nadal modne pozostają mocne akcenty kwiatowe. Na tapetach pojawiają się kwiaty tradycyjne i egzotyczne. Printy są wyraziste, mocne, dominujące. Druga linia to wzory etniczne. Dla koneserów przeznaczane są reprodukcje obrazów albo wzory imitujące mur ceglany lub korę drzew. Można też zdecydować się na wzory geometryczne. Tego typu wzornictwo jest charakterystyczne dla tapet 3D.
Wybierając tapety do kuchni w szybki i łatwy sposób można zmienić jej wygląd. Samo położenie tapet nie jest inwestycją drogą, a może wprowadzić do naszej kuchni wiele pozytywnych zmian.