Targi GASTRO-HOTEL podsumowanie

Targi GASTRO-HOTEL to impreza, która odbywa się każdego roku w pięciu miastach Polski, słynących z wzmożonego ruchy turystycznego. Kołobrzeg otworzył listę odwiedzanych miast. Stąd targi przemieściły się do Olsztyna, następnie zawitają w Toruniu, Rzeszowie i Wrocławiu.

W prowadzeniu hotelarsko – gastronomicznego biznesu te wyjątkowe targi to swego rodzaju wędrujące kompendium wiedzy o nowinkach.

Targi Gastro – Hotel Kołobrzeg 2010 zostały objęte patronatem Pana Prezydenta Janusza Gromka. Uroczystego otwarcia targów dokonał Zastępca Prezydenta Tomasz Tamborski, który również wziął udział w mini konkursie kulinarnym na scenie.

Po udanym roku 2009 targów pod marką Gastro-Hotel, wystawcy w liczniejszym gronie zaprezentowali się na pierwszych edycjach targów w tym roku.

W Kołobrzegu swoje produkty i usługi przedstawiło ponad 70 firm z kraju i zagranicy – producenci i dystrybutorzy wyposażenia obiektów noclegowych i gastronomicznych oraz firm działających w branży piekarniczej i cukierniczej.


W Olsztynie uroczystego otwarcia dokonała Zastępca Prezydenta Miasta Halina Zaborowska-Boruch, która również popisała się wyjątkowymi zdolnościami kulinarnymi na scenie.


Targi Gastro – Hotel pozwoliły gościom odwiedzającym nie tylko odpowiedzieć na pytanie, czym uwieść hotelowego Gościa, ale także jak z pożytkiem i przyjemnością spędzić czas. Na targach nie zabrakło atrakcji w postaci konkursów kulinarnych, różnego rodzaju szkoleń i warsztatów oraz pokazów.


W Kołobrzegu odbył się Wielki Finał konkursu „Kulinarna Uczta Gastro-Hotel z Markiem Widomskim”, w którym udział wzięło udział 10 ekip –  laureatów konkursów z 2009r. Mieli oni za zadanie przygotowanie 4 dań bankietowych – dania mięsnego, wegetariańskiego, z owocami morza oraz deseru. Pierwsze miejsce w Wielkim Finale zajęli Przemysław Wieloch i Dariusz Kuźniak z Restauracji Revelo z Łodzi. Drugie miejsce zajeli –Dorota Pajęcka oraz Mariusz Nazimek z Hotelu Ambasador z Rzeszowa. Trzecie miejsce jury przyznało Ewie Bałdyś i Katarzynie Giermaniuk z Restauracji Centrum Astoria z Białegostoku.

W Kołobrzegu odbyły się równieżkwalifikacje do przyszłorocznego finału konkursu „Kulinarna Uczta Gastro-Hotel z Markiem Widomskim – Dania Bankietowo – Cateringowe z Oerlemans” . Udział w nim wywalczyły sobie dwie ekipy reprezentujące kołobrzeskie obiekty: Hotel Aquarius Spa – Jacek Krakowiak i Przemysław Nowicki oraz Bartłomiej Kaczmarek i Tomasz Semak z Restauracji Polferries.

W Olsztynie pierwsze miejsce w zmaganiach kulinarnych na żywo wywalczył Wojciech Tunkiewicz i  Bartosz Juszko z Park Hotel z Olsztyna. Drugie –Dariusz Podsiad i Dariusz Ostojski z Restauracji Azzun z Barczewa. Trzecie miejsce otrzymał Marcin Witczak z Sal Bankietowo-Cateringowych z Elbląga.


Z myślą o gościach targowych, a w szczególności o menagerach restauracji i hoteli i ich pracownikach organizatorzy zorganizowali szereg szkoleń dla kucharzy, barmanów, kelnerów, kierowników sali i pokojowych. Wśród bogatej oferty warsztatów goście mogli wziąć udział m.in. w takich szkoleniach jak: Podstawy barmaństwa, Profesjonalne przygotowanie pakietu konferencyjnego i obsługa konferencji, Współczesne technologie w gastronomii i hotelarstwie, Sposoby obsługi gości indywidualnych oraz imprez okolicznościowych, Wino w gastronomii oraz Pokój hotelowy wraz z łazienką- profesjonalne przygotowanie jednostki mieszkalnej dla gościa.


Można było też podpatrzeć specjalistów Monin Bar Solution w dziedzinie tworzenia indywidualnych koktajli alkoholowych i bezalkoholowych, napojów kawowych oraz drinków. Z  carvingiem – czyli sztuką rzeźbienia w owocach i warzywach zapoznawał Dariusz Ślusarczyk. Swoje show barmańskie zaprezentował mistrz polski – Krzysztof Drabik.

Targi oraz wszystkie przygotowane szkolenia i pokazy cieszyły się ogromnym zainteresowaniem gości odwiedzających.

Na następną imprezę z cyklu Gastro- Hotel organizatorzy zapraszają do Hali Sportowej Zespołu Szkół Przemysłu Spożywczego przy ul.Grunwaldzkiej 33/35
w Toruniu  26 – 28 maja, a następnie do Rzeszowa  9 – 11  czerwca oraz do Wrocławia 6 – 8 października


Szczegóły na www.gastro-hotel.pl

Hotel zlokalizowany jest na północny-wschód od Łodzi, 14 km od centrum miasta. Usytuowany jest przed wjazdem do Strykowa przy trasie Łódź - Łowicz - Warszawa. Stanowi doskonałą bazę dla odwiedzających nie tylko Łódź, ale także znane wsrod turystów miejscowości historyczne - Arkadię Nieborów, Żelazową Wolę czy Niepokalanów.

Hotel ma 194 miejsca noclegowe w

Wyobraź sobie miejsce, gdzie luksus spotyka się z nieskazitelną naturą. Hotel Żubrówka ****, położony na skraju Białowieskiego Parku Narodowego, to nie tylko przestrzeń idealna do organizacji konferencji i spotkań biznesowych, ale także oaza spokoju i relaksu. Nowoczesne zaplecze konferencyjne, wykwintna kuchnia regionalna oraz szeroka gama atrakcji integracyjnych sprawiają, że każdy pobyt w tym wyjątkowym miejscu staje się niezapomnianym przeżyciem. Odkryj, jak połączyć efektywną pracę z chwilami odprężenia w otoczeniu dziewiczej przyrody!

Końska Dolina to malowniczy obiekt położony w sercu Beskidu Niskiego, tuż przy granicy ze Słowacją. Oferuje ponad 400 hektarów pięknych terenów, idealnych na rodzinny wypoczynek, firmowe wyjazdy i integrację. Znajdujące się tutaj nowoczesne sale konferencyjne, wyposażone w zaawansowany sprzęt multimedialny i szybkie Wi-Fi, tworzą komfortowe warunki do spotkań biznesowych, konferencji i szkoleń. Końska Dolina zapewnia również różnorodne atrakcje, jak wycieczki konne i pikniki, które sprzyjają budowaniu relacji i inspirują.