W prowadzeniu hotelarsko – gastronomicznego biznesu te wyjątkowe targi to swego rodzaju wędrujące kompendium wiedzy o nowinkach.
Targi Gastro – Hotel Kołobrzeg 2010 zostały objęte patronatem Pana Prezydenta Janusza Gromka. Uroczystego otwarcia targów dokonał Zastępca Prezydenta Tomasz Tamborski, który również wziął udział w mini konkursie kulinarnym na scenie.
Po udanym roku 2009 targów pod marką Gastro-Hotel, wystawcy w liczniejszym gronie zaprezentowali się na pierwszych edycjach targów w tym roku.
W Kołobrzegu swoje produkty i usługi przedstawiło ponad 70 firm z kraju i zagranicy – producenci i dystrybutorzy wyposażenia obiektów noclegowych i gastronomicznych oraz firm działających w branży piekarniczej i cukierniczej.
W Olsztynie uroczystego otwarcia dokonała Zastępca Prezydenta Miasta Halina Zaborowska-Boruch, która również popisała się wyjątkowymi zdolnościami kulinarnymi na scenie.
Targi Gastro – Hotel pozwoliły gościom odwiedzającym nie tylko odpowiedzieć na pytanie, czym uwieść hotelowego Gościa, ale także jak z pożytkiem i przyjemnością spędzić czas. Na targach nie zabrakło atrakcji w postaci konkursów kulinarnych, różnego rodzaju szkoleń i warsztatów oraz pokazów.
W Kołobrzegu odbył się Wielki Finał konkursu „Kulinarna Uczta Gastro-Hotel z Markiem Widomskim”, w którym udział wzięło udział 10 ekip – laureatów konkursów z 2009r. Mieli oni za zadanie przygotowanie 4 dań bankietowych – dania mięsnego, wegetariańskiego, z owocami morza oraz deseru. Pierwsze miejsce w Wielkim Finale zajęli Przemysław Wieloch i Dariusz Kuźniak z Restauracji Revelo z Łodzi. Drugie miejsce zajeli –Dorota Pajęcka oraz Mariusz Nazimek z Hotelu Ambasador z Rzeszowa. Trzecie miejsce jury przyznało Ewie Bałdyś i Katarzynie Giermaniuk z Restauracji Centrum Astoria z Białegostoku.
W Kołobrzegu odbyły się równieżkwalifikacje do przyszłorocznego finału konkursu „Kulinarna Uczta Gastro-Hotel z Markiem Widomskim – Dania Bankietowo – Cateringowe z Oerlemans” . Udział w nim wywalczyły sobie dwie ekipy reprezentujące kołobrzeskie obiekty: Hotel Aquarius Spa – Jacek Krakowiak i Przemysław Nowicki oraz Bartłomiej Kaczmarek i Tomasz Semak z Restauracji Polferries.
W Olsztynie pierwsze miejsce w zmaganiach kulinarnych na żywo wywalczył Wojciech Tunkiewicz i Bartosz Juszko z Park Hotel z Olsztyna. Drugie –Dariusz Podsiad i Dariusz Ostojski z Restauracji Azzun z Barczewa. Trzecie miejsce otrzymał Marcin Witczak z Sal Bankietowo-Cateringowych z Elbląga.
Z myślą o gościach targowych, a w szczególności o menagerach restauracji i hoteli i ich pracownikach organizatorzy zorganizowali szereg szkoleń dla kucharzy, barmanów, kelnerów, kierowników sali i pokojowych. Wśród bogatej oferty warsztatów goście mogli wziąć udział m.in. w takich szkoleniach jak: Podstawy barmaństwa, Profesjonalne przygotowanie pakietu konferencyjnego i obsługa konferencji, Współczesne technologie w gastronomii i hotelarstwie, Sposoby obsługi gości indywidualnych oraz imprez okolicznościowych, Wino w gastronomii oraz Pokój hotelowy wraz z łazienką- profesjonalne przygotowanie jednostki mieszkalnej dla gościa.
Można było też podpatrzeć specjalistów Monin Bar Solution w dziedzinie tworzenia indywidualnych koktajli alkoholowych i bezalkoholowych, napojów kawowych oraz drinków. Z carvingiem – czyli sztuką rzeźbienia w owocach i warzywach zapoznawał Dariusz Ślusarczyk. Swoje show barmańskie zaprezentował mistrz polski – Krzysztof Drabik.
Targi oraz wszystkie przygotowane szkolenia i pokazy cieszyły się ogromnym zainteresowaniem gości odwiedzających.
Na następną imprezę z cyklu Gastro- Hotel organizatorzy zapraszają do Hali Sportowej Zespołu Szkół Przemysłu Spożywczego przy ul.Grunwaldzkiej 33/35 w Toruniu 26 – 28 maja, a następnie do Rzeszowa 9 – 11 czerwca oraz do Wrocławia 6 – 8 października
Szczegóły na www.gastro-hotel.pl