Szef pracowni cukierniczej hotelu Sheraton – Dariusz Wierzbowski stworzył specjalnie na ten miesiąc kreacje, w których truskawki wychodzą na pierwszy plan.
Wśród propozycji specjalnie skomponowanego truskawkowego menu znajdą się:
- Truskawki z gorącą czekoladą Caraibe z nutką orientalnej przyprawy tonka
- Puchar truskawek z bitą śmietaną
- Torcik bezowo-kardamonowy z truskawkami i mini kostką lodową o smaku pistacjowym
- Tarta truskawkowa z likierem Cointreau podana z lodami zabajone
- Truskawki marynowane w nalewce pomarańczowej Grand Marnier i zielonym pieprzu, podane z lodami jogurtowymi w czekoladowej ażurowej kuli.
Wszystkie desery dostępne będą w cenie 26 PLN w restauracjach The Olive, The Oriental, SomePlace Else i Lobby Barze.
Szef kuchni hotelu Westin – Janusz Korzyński postanowił wykorzystać truskawki nie tylko w deserach, ale i w przystawkach.
Wśród rekomendacji szefa kuchni znajdują się m. in.:
- liście młodego szpinaku, świeże truskawki, arbuz, ser kozi, pieczone orzeszki Pini, miodowy vinagrette z octem balsamicznym w cenie 28 PLN
- Płatki gorzkiej czekolady przekładane truskawkami w 3 postaciach: mus, carpaccio, lody, podawne z sosem czekoladowym
- Lekki mus waniliowo- jogurtowy na salsie z truskawek z nutą Cointreau