Urządzenia kuchenne do lodziarni i kawiarni – TOP 4

Kompletując wyposażenie do lodziarni czy kawiarni, musimy pamiętać o kilku niezbędnych urządzeniach, które będą stanowiły bazę. Równie ważne są jednak akcesoria – jak m.in. blender, mieszadełka czy łyżki do lodów. Oto nasz TOP 4 najważniejszych sprzętów.


Podstawowe wyposażenie lodziarni

Wyposażenie lodziarni, kawiarni czy cukierni jest stosunkowo podobne, gdyż opiera się na podobnych produktach bazowych – jak m.in. maszyna do lodów, piec, naleśnikarka, ekspres do kawy, ale też komora chłodnicza czy ekspozytory.

Zacznij od spisania niezbędnych urządzeń i podziel przyszłe wydatki na kilka kategorii – uwzględnij te sprzęty, które są must have już na początku, a także elementy, które możesz dokupić w późniejszym terminie. Jedną kolumnę niech stanowią duże sprzęty gastronomiczne – jak np. komora chłodnicza, a drugą drobne gadżety przyspieszające i usprawniające pracę. W przypadku lodziarni niezbędna będzie maszyna do lodów, ale warto serwować też różne wypieki i kawę, dlatego pamiętaj o gofrownicy, naleśnikarce czy automatycznym ekspresie, ale też blenderze do smoothie oraz wyciskarce do soków ze świeżych warzyw i owoców.

Maszyna do lodów

Wydajna maszyna do produkcji lodów i sorbetów to podstawa działalności lodziarni, kawiarni lub cukierni, gdyż lody są must have w menu – zarówno gałki, jak i desery w pucharach. Jeśli są wytwarzane według dawnej receptury, nie zawierają chemii, lecz są przyrządzane na bazie świeżych składników, skuszą licznych gości. Do wyboru jest wiele sprzętów i każdy może zainwestować w odpowiedni do swojego lokalu model – wiele zależy też od charakteru lokalu. Jeśli lody są podstawą menu, potrzebna będzie inna maszyna do lodów niż do kawiarenki, która serwuje je tylko przy okazji, np. jako dodatek do sernika czy szarlotki. 

 

 

Automatyczny ekspres do kawy

Ekspres do przyrządzenia różnych napojów kawowych i mlecznych to kolejne urządzenie z listy must have w lodziarni czy kawiarni. Pozwoli szybko przygotować idealne czarne espresso lub popularne cappuccino albo modne flat white. Jednak do użytku profesjonalnego musisz zainwestować w odpowiedni ekspres, by zapewniał wydajność, niezawodność i cichą pracę. Od razu warto dobrać inne akcesoria kuchenne – jak szklanki, łyżeczki czy spieniacz do mleka.

Komora chłodnicza

Ogromne znaczenie ma przechowywanie produktów w kuchni, dlatego bardzo ważnym sprzętem jest także komora chłodnicza. Warto od razu wybrać także witrynę służącą do prezentacji gotowych deserów – jak lody, ciasta czy desery typu panna cotta. Urządzenia chłodnicze są jednymi z najważniejszych w każdej kuchni.

Gofrownica

Chrupiące i słodkie gofry belgijskie najczęściej są podawane w wersji słodkiej, mimo że sprawdzą się też na słono. Może je dekorować owocami, konfiturami, sosem czekoladowym, bitą śmietaną i bakaliami, ale też serwować z jajkiem sadzonym i bekonem z grilla. Wydajna, profesjonalna gofrownica pozwoli szybko przygotować najlepsze gofry jako bazę do przygotowania z nich różnych przekąsek.

Mamy zaszczyt zaprosić Państwa do odwiedzenia Pałacyku Otrębusy. Jest to idealne miejsce na organizację konferencji, szkoleń, wszelkiego rodzaju spotkań biznesowych jak również przyjęć i bankietów okolicznościowych.
Funkcjonalne wnętrza i sale naszego Pałacyku pozwalają na organizację konferencji do 200 osób.

Lemon Resort Spa to hotel butikowy zlokalizowany nad Jeziorem Rożnowskim, w jednym z najpiękniejszych regionów Polski – Pogórzu Rożnowskim, w miejscowości Gródek nad Dunajcem.

Wyobraź sobie miejsce, gdzie luksus spotyka się z nieskazitelną naturą. Hotel Żubrówka ****, położony na skraju Białowieskiego Parku Narodowego, to nie tylko przestrzeń idealna do organizacji konferencji i spotkań biznesowych, ale także oaza spokoju i relaksu. Nowoczesne zaplecze konferencyjne, wykwintna kuchnia regionalna oraz szeroka gama atrakcji integracyjnych sprawiają, że każdy pobyt w tym wyjątkowym miejscu staje się niezapomnianym przeżyciem. Odkryj, jak połączyć efektywną pracę z chwilami odprężenia w otoczeniu dziewiczej przyrody!