V Europejskie Targi Produktów Regionalnych

Czym są Europejskie Targi Produktów Regionalnych?

Czy można sobie wyobrazić Tatry i Podhale bez góralskiej kultury i tak charakterystycznych dla gór produktów regionalnych? Oczywiście, że nie i każdy region to ludzie go zamieszkujący, krajobraz i produkty charakterystyczne dla tego terenu. Już od lat w całej Europie obserwujemy tendencję do powrotu do źródeł i promowania tego, co u siebie mamy najlepsze.  Coraz bardziej modne stają się produkty wytwarzane według starodawnych receptur i zasad. Do łask wracają tradycyjne i zdrowe potrawy i produkty spożywcze z danego terenu. Ale nie tylko – konsumenci szukają również jako pamiątek nie wszechobecnej tandety, a rzeczy autentycznych, wykonywanych przez lokalnych twórców i producentów. Stąd i powstał pomysł, aby poprzez nasze targi promować to, co w naszym regionie, w Polsce i w Europie jest najlepsze.

Przed nami już piąta, jubileuszowa edycja Europejskich Targów Produktów Regionalnych. Jak co roku w sierpniu na zakopiańskiej Dolnej Równi Krupowej swoje produkty zaprezentują producenci m.in żywności regionalnej z kraju oraz z zagranicy, będzie to doskonała okazja do zapoznania się z dziedzictwem kulinarnym różnych regionów Europy. Nie zabraknie również wyrobów rękodzieła ludowego czy charakterystycznego dla danego regionu.  Zabiegamy o to, aby w czasie targów Zakopane stało się europejską stolicą tego co na naszym kontynencie jest najlepsze z produktów tradycyjnych i regionalnych. Chcemy pokazać, że bardzo często tuż obok nas wytwarzane są produkty wartościowe, o których jednak niewiele wiemy.

Sierpień to czas gdy pod Tatrami odpoczywa kilkaset tysięcy turystów z Polski i z całego świata. Dla nich więc Europejskie Targi Produktów Regionalnych będą wyprawą w najciekawsze zakątki autentycznej Polski i Europy – bez tandety i rzeczy, które przez globalizację obecne są w dzisiejszych czasach wszędzie.

Celem Targów jest także wymiana doświadczeń pomiędzy wystawcami oraz nawiązanie współpracy  międzynarodowej.

Dołącz do nas i weź udział w Targach !

Podczas Targów odbywa się: Festiwal Oscypka i Serów Wszelakich, który otwiera barwny korowód,w którym uczestniczą bacowie, delegacje władz samorządowych, goście zaproszeni i tłumy turystów. Podczas festiwalu pokazana jest m.in. produkcja osypka, różne sposoby jego zastosowanie w kuchni. Odbywają się również zawody z udziałem baców oraz publiczności. „Próba smaku”, czyli konkurs na najlepszy oscypek, gdzie brane są pod uwagę: wielkość, kształt i kolor osypka, „Pucynie Oscypka”, „Dojenie i strzyżenie owiec” zawody dla baców, juhasów i honielników. Przez cały czas trwania Festiwalu odbywają się występy zespołów regionalnych, degustacja potraw góralskich oraz oscypka, bundzu i żętycy. Nagrody przyznawane są przez komisję konkursową składającą się z baców, Starosty Tatrzańskiego, Inspektora weterynaryjnego, zaproszonych gości i publiczności. Podczas Targów przeprowadzany jest też konkurs „Na najlepszy produkt Europejskich Targów Produktów Regionalnych”.

Targom towarzyszyć będą występy zespołów regionalnych z zaprzyjaźnionych powiatów oraz zespoły góralskie.

Ponad 50 tysięcy osób gościliśmy na Targach w 2013 roku, w tym roku będzie nas jeszcze więcej !

Europejskie Targi Produktów Regionalnych skupiają producentów produktów regionalnych i tradycyjnych z kraju i zagranicy. W ubiegłym roku w Targach udział wzięli producenci z Węgier, Włoch, Rumunii. W tym roku, wzorem lat ubiegłych zaproszeni do udziału zostali goście z krajów europejskich – dzięki nawiązanej współpracy z placówkami dyplomatycznymi w naszym kraju.  Mimo tradycyjnego charakteru podczas Targów odbywają się koncerty gwiazd, pokazy kulinarne, konkursy. Ciekawy program zachęca turystów i mieszkańców Podhala do wspólnej zabawy.

Serdecznie zapraszamy do udziału w Targach!


TATRZAŃSKA AGENCJA ROZWOJU,

PROMOCJI I KULTURY

ul. Tetmajera 24, 34-500 Zakopane

Tel. / fax. (+48) 18 20 613 20;

e-mail:promocja@tatry.pl, piotr.dudzik@tatry.pl

www.tatry.pl, www.produkty-regionalne.eu

Hotel zlokalizowany jest w Zegrzu Południowym, na północny-wschód od Warszawy, zaledwie 25 km od centrum miasta. Malowniczo położony nad samym brzegiem Zalewu Zegrzyńskiego ma własną plażę, molo i przystań dla sprzętu wodnego.          Do niedawna Zegrze postrzegane było wyłącznie jako miejsce weekendowego wypoczynku warszawiaków, jednak za sprawą

Klub Golfowy ''Lisia Polana'' jest obiektem sportowo-konferencyjnym mieszczącym się w przepięknej Dolinie Wkry zaledwie 45 km od centrum Warszawy w drodze na Gdańsk. Poza zapleczem golfowym na jakie składa się Mistrzowskiej Klasy 18-sto dołkowe pole oraz tereny do ćwiczeń posiadamy dwa ziemne korty tenisowe oraz duży teren wokół budynku.

Mieszczący się na wyspie okolonej fosą zamek wraz z 12 ha parkiem był w przeszłości jedną z najokazalszych rezydencji magnackich w Polsce. Był siedzibą króla Polski Stanisława Leszczyńskiego oraz książąt Sułkowskich. Sale paradne zamku wraz z wystawami eksponatów są udostępnione dla zwiedzających. Zamek jest obiektem konferencyjnym i miejscem organizacji wszelkiego rodzaju imprez firmowych i prywatnych. Posiada hotel w kategorii 3* oraz własną gastronomię z obszerną restauracją.