Aby ten dzień był wyjątkowy pięciogwiazdkowe hotele i restauracje prześcigają się w pomysłach na romantyczne wydarzenia, tworząc wyjątkowe menu – pełne afrodyzjaków – jak i walentynkowe pakiety. W tym roku mistrzowie cukiernictwa również postanowili zaskoczyć zakochanych i stworzyli słodkie walentynkowe upominki.
Warszawski Sheraton będzie celebrował święto zakochanych w restauracjach The Olive oraz The Oriental. Restauracja The Olive zaprasza na wieczór „Statek miłości”: dźwięk fortepianu, blask świec i bufet pełen afrodyzjaków. W menu znajdą się m.in.: ostryga z sosem z szampańskim vinegrette, zupa rybna z turbota z szafranem i białym winem oraz włoskie dyniowe „gnocci” z masłem pietruszkowym. Kolacja dostępna będzie w cenie 145 PLN/os. bufet z kieliszkiem wybornego szampana dla dwojga oraz 190 PLN/os. bufet wzbogacony włoskim winem musującym, winami argentyńskimi, piwem, napojami bezalkoholowymi oraz kunsztownie parzoną kawą i herbatą.
Restauracja The Oriental zaprasza do 14 lutego (z wyjątkiem niedzieli 12.02) na kolację „Orientalne sekrety kuchni miłości”. Menu stworzone specjalnie na tę okazję przez Apricheta Inbooma kryje w sobie: kolendrowe wonton z turbotem, bulion ze skorupiaków i sałatką z mikro kiełków i imbiru; grillowanego homara z orientalnymi ziołami, podanego z zielonymi warzywami z woka, ostrym sosem chiliii i ryżem curry; ogon langusty pieczony z ziołami podany na tajskich warzywach z woka, sos teriyaki oraz makaronem sojowym smażonym z warzywami.
Więcej informacji na temat oferty znajduje się na www.theoriental.pl
Sheraton w Krakowie
Szef pracowni cukierniczej przygotował dla wszystkich zakochanych walentynkowe torty, które można zamówić poprzez stronę http://www.sheraton.pl/krakow/pl/forms/walentynki
Sheraton w Poznaniu
Poznański hotel zaprasza na kolację śródziemnomorską w formie bufetu, zainspirowaną smakami słonecznej Italii. W menu szeroki wybór owoców morza, m.in. przegrzebków, ostryg oraz małż, różnorodnych makaronów, doskonałych włoskich serów, wędlin oraz sałat. Goście powitanie zostaną lampką wina musującego, a na deser będą mogli delektować się czekoladowym fondue z egzotycznymi owocami. Kolacja dostępna będzie w cenie 109 PLN od osoby.
Dla tych gości, którzy chcieliby spędzić ten wyjątkowy wieczór w hotelu przygotowano atrakcyjną ofertę w kwocie od 380 zł za pokój ze śniadaniem, późnym wymeldowaniem oraz butelką wina musującego.
Sheraton w Sopocie
Sheraton w Sopocie przygotował szeroką ofertę spędzenia w wyjątkowy sposób tego dnia. Zaczynając od strony kulinarnej, zakochani będą mogli rozkoszować się kolacją w restauracji Wave w cenie 250 PLN od pary, oraz wytwornym menu restauracji InAzia, gdzie arcydziełom szefowej kuchni będzie towarzyszyć muzyka na żywo, blask świec i widok na zatokę. Kolacja dostępna będzie w cenie 350 PLN od pary www.inazia.pl
Sopockie spa będzie oferować “Rytuał dla dwojga” i niezapomniane chwile w Apartamencie dla Par. Rytuał, który rozbudzi zmysły podczas całościowego masażu gorącymi kamieniami, zabiegu pielęgnacyjnego, pobudzającego masażu stóp lub uspokajającego masażu skóry głowy. A na koniec lunch dla dwojga w restauracji Wave. Oferta dostępna będzie w cenie: 1450 PLN/para, www.sheratonsopotspa.pl
Dla osób, które planują podróż do Sopotu, hotel przygotował walentynkowy pakiet w cenie 1068 PLN w skład którego wchodzą: 2 noclegi, 2 śniadania, kolacja składająca się z dwóch dań oraz wejście do „Spa Experience”. Pakiet dostępny będzie w terminie 10–15 lutego 2012.
Hotel Le Meridien Bristol
Zgodnie z tradycją hotel będzie świętował Walentynki przez cały weekend. W sobotę 11 lutego od 19.00-2.00 odbędzie się bal walentynkowy z DJ-em, połączony z bufetem śródziemnomorskim w restauracji Marconi. Cena za osobę – 249 PLN. W niedzielę 12 lutego odbędzie się walentynkowy brunch w cenie 179 PLN od osoby. Celebracja zakończy się we wtorek 14 lutego stylową pięciodaniową kolacją przy świecach i muzyce fortepianowej w restauracji Malinowa. Cena 269 PLN od osoby.
Westin Warsaw
Dla miłośników kuchni fusion idealnym miejscem na spędzenie romantycznego wieczoru będzie restauracja Fusion. Kulinarna uczta rozpocznie się o godzinie 18.00, a w menu wybór przystawek pełnych afrodyzjaków: pieczone małże św, Jakuba z sosem z mango i wanilii; krewetka tygrysia podana z galaretką z białego wina i szafranu oraz „kawior” z wasabi i limonki; carpaccio z ośmiornicy marynowanej w pieprzu kajeńskim z sałatką z bobu, kurek i roszponki; zapiekane małże nowozelandzkie z szafranowym fenkułem i pesto z dzikiego czosnku. Ciepły bufet kusił będzie daniami przygotowywanymi metodą Sous Vide na życzenie gości oraz daniami z mongolijskiego woka. Dodatkowo atrakcją dla gości będzie muzyka na żywo oraz pamiątkowe zdjęcie w specjalnej walentynkowej ramce. Cena kolacji wynosi 349 PLN od pary.
[1] Na podstawie www.wikipedia.pl oraz http://www.walentynki.swieta.biz/