XIII Międzynarodowe Targi Gastronomiczne – EuroGastro 2009

Blisko 300 wystawców z Francji, Hiszpanii, Holandii, Niemiec, Polski, Węgier i Włoch, prezentacja kompleksowej oferty dla sektora HoReCa, najwybitniejsi przedstawiciele branży, liczne imprezy towarzyszące – to tylko niektóre atrakcje tegorocznej edycji targów EuroGastro.

Blisko 300 wystawców z Francji, Hiszpanii, Holandii, Niemiec, Polski, Węgier i Włoch, prezentacja kompleksowej oferty dla sektora HoReCa, najwybitniejsi przedstawiciele branży, liczne imprezy towarzyszące – to tylko niektóre atrakcje tegorocznej edycji targów EuroGastro.

Podczas targów można zapoznać się z najlepszymi rozwiązaniami adresowanymi do sektora HoReCa. Na ekspozycję składają się zarówno sprzętu i akcesoria, jak i produkty, półprodukty oraz usługi.

Na EuroGastro obecni są przedstawiciele wiodących firm polskich i zagranicznych, co jest znakomitą okazją do porównania ich oferty, ale także nawiązania międzynarodowych kontaktów handlowych. Spotkamy tu najlepszych kucharzy, cukierników, piekarzy, baristów, kelnerów i sommelierów, którzy swój kunszt zaprezentują podczas pokazów konkursów.

Cała branża na EuroGastro

Wystawcy zaoferują podczas imprezy: sprzęt gastronomiczny oraz meble, urządzenia i akcesoria niezbędne do wyposażenia zaplecza kuchennego, elementy wystroju restauracji i barów, a także oprogramowanie i systemy zarządzania. Ze swą ofertą wystąpią dostawcy produktów żywnościowych dla gastronomii a także napojów bezalkoholowych i alkoholowych.
Poruszanie się po targach ułatwią zwiedzającym wydzielone SEKTORY:
A.wyposażenie zaplecza kuchennego,
B.żywność i napoje dla gastronomii,
C.kawowy,
D.cukierniczo-lodziarsko-piekarski „Sweet & Bake”,
E.wyposażenie sal restauracyjnych i barów

Oferta Wystawców jest skierowana do:
właścicieli i menadżerów:
– restauracji, kawiarni, cukierni, pubów, klubów i dyskotek
– barów typu fast food i snack-bar
– zakładów piekarskich i cukierniczych
– zarządców punktów zbiorowego żywienia (m. in.: szkół, domów dziecka, szpitali)
– dyrektorów super- i hipermarketów odpowiedzialnych za zakupy i współpracę z dostawcami zainteresowanymi ofertą z zakresu HoReCa
– właścicieli hurtowni
– szefów kuchni i kucharzy, cukierników i piekarzy, baristów oraz barmanów
– dystrybutorów i producentów urządzeń, towarów i usług dla gastronomii, cukiernictwa i piekarstwa.

Imprezy towarzyszące – czyli smacznie i widowiskowo

Tradycją odbywających się od trzynastu lat targów EuroGastro jest bogaty program imprez towarzyszących, dzięki którym profesjonaliści z branży mogą doskonalić swoje umiejętności, a także poznać najnowsze trendy, tendencje, dokonania sektora HoReCa.

Wielbicieli czekolady i innych słodkości zainteresują z pewnością pokazy tworzenia czekoladowych arcydzieł podczas widowiskowego Konkursu Cukierniczego o Słodką Łyżeczkę „Wiosenne Art Deco w deserach”, którego koordynatorami są: Janusz Profus – Maestro Czekolady Cadbury Wedel oraz Bożena Sikoń – szef pracowni cukierniczej hotelu Jan III Sobieski.

Robert Sowa zaprasza do uczestnictwa w autorskim projekcie jakim jest Konkurs Sztuki Kulinarnej „Kulinarny Talent 2009”, mający na celu wyłonienie wybitnych talentów kulinarnych wśród kucharzy i uczniów szkół gastronomicznych. Natomiast Fundacja Klubu Szefów Kuchni promuje polskich mistrzów sztuki kulinarnej poprzez współzawodnictwo w  prestiżowym konkursie o tytuł Szefa Roku 2009, którego koordynatorem jest Jerzy Pasikowski.

Również smakosze kawy będą zadowoleni, bowiem podczas EuroGastro 2009, odbędą się „aromatyczne” I Polskie SCAE Mistrzostwa Coffee in Good Spirits, II Polskie SCAE Mistrzostwa Cup Tasting, III Polskie SCAE Mistrzostwa Latte Art, VIII SCAE Mistrzostwa Barista 2009 oraz, towarzysząca zawodom Barista, Akademia Kawy® – wszystko o kawie, jej gatunkach, sposobach parzenia i serwowania plus mistrzowska kawa dla publiczności. To zdecydowanie uczta smaku i aromatu dla wszystkich amatorów kawy.

Nie zabraknie profesjonalnych i efektownych pokazów gotowania najlepszych szefów kuchni, przygotowanych przez Ogólnopolskie Stowarzyszenie Szefów Kuchni i Cukierni, a swoimi osiągnięciami na Olimpiadzie Kulinarnej w Erfurcie pochwali się reprezentacja Polski, którą do brązowego medalu poprowadził Zenon Hołubowski.

Po raz pierwszy, EuroGastro, będzie areną finałów IX Mistrzostw Polski Sommelierów i Mistrzostw Polski Kelnerów. Pierwsze z wydarzeń promuje profesję sommeliera i pozwala na ocenę poziomu wiedzy oraz umiejętności osób profesjonalnie związanych z winem i gastronomią. Natomiast podczas konkurowania o zaszczytny tytuł Mistrza Kelnerów, zaprezentowana zostanie nowatorska technika ułożenia sztućców, szkła i zastawy – IMPROSTYL.

Organizatorzy zapraszają ponadto na interesujące seminarium pt.: „Zasady dobrze zbilansowanej diety wg strategii opartej na propagowaniu zasad prawidłowego odżywiania, zdrowia i dobrego samopoczucia” oraz prezentację pt: „Profesja sommelierska a wizerunek restauracji”.

Prestiżowe konkursy targowe

Targi EuroGastro to także prestiżowe konkursy:
– Konkurs o Nagrodę Ministra Gospodarki na najlepszego eksportera Targów EuroGastro 2009,
– Konkurs MT Polska na najlepszy produkt Targów EuroGastro 2009,
– V edycja Konkursu Dziennikarzy i MT Polska na najbardziej oryginalne i profesjonalne stoisko targowe Targów EuroGastro 2009.

Nowe miejsce – nowe możliwości

Targi EuroGastro po raz pierwszy odbywają się w nowoczesnym Centrum Targowo-Kongresowym MT Polska (Warszawa, ul. Marsa 56C). Nowy obiekt otworzył przed Wystawcami zupełnie nowe możliwości, pozwalając na lepsze i pełniejsze zaprezentowanie oferty. Do dyspozycji oddano, m.in.: klimatyzowaną i przystępną do zaaranżowania bezsłupową halę wystawienniczą (10 tys. m2), przestronny hol i zaplecze biurowo-konferencyjne. Przygotowanie ekspozycji ułatwiają, m.in. podjazdy dla samochodów ciężarowych (TIR) oraz szerokie bramy rozładunkowe (4,0 m x 5,5 m). Wspomniane udogodnienia są szczególnie istotne dla Wystawców ciężkich i dużych urządzeń.

Niewątpliwym atutem kompleksu jest jego lokalizacja. Centrum MT Polska mieści się bowiem na warszawskim prawobrzeżu, w okolicach zwieńczenia Trasy Siekierkowskiej, pomiędzy ulicami: Marsa, Okularową a Rekrucką.

Z łatwiejszego dojazdu mogą się cieszyć nie tylko zmotoryzowani, ale także korzystający z innych środków transportu. Komunikacją miejską dotrzemy tu ze śródmieścia, korzystając z linii autobusowych: 115, 173, 183, 408, 514, 515 i 520. Natomiast podróżujący Warszawską Koleją Mazowiecką, powinni wysiąść na stacji Warszawa Gocławek, znajdującej się  w pobliżu Centrum MT Polska.

INFORMACJE PRAKTYCZNE

GODZINY OTWARCIA
25-26 marca (środa – czwartek): 10-18
27 marca (piątek): 10-16

XIII Międzynarodowe Targi Gastronomiczne EuroGastro 2009
25-27 marca 2009
Centrum Targowo-Kongresowe MT Polska, Warszawa, ul. Marsa 56c
Tel: 022 529 39 00 / 50
www.eurogastro.com.pl
www.mtpolska.com.pl

Hotel Wisła Premium to Hotel 3* to kameralny hotel na 100 osób. Specjalizujemy się w wszelkiego rodzaju szkoleniach i konferencjach.
- 42 pokoje i apartamenty
- 120 miejsc konferencyjnych na 4 salach
- nagradzana restauracja
- strefa relaksu: sauna sucha, łaźnia parowa, jacuzzi
- szerokopasmowe wifi, darmowy parking, billard

Twój hotel uszyty na miarę! Nasz czterogwiazdkowy obiekt hotelowy znajduje się tuż przy kompleksie handlowo-usługowym Manufaktura. Odwiedź nas i poczuj klimat “Ziemi Obiecanej”, miejsca w którym rodziły się wielkie inwestycje i spełniały się marzenia o fortunie!

Zespół Pałacowo-Parkowy w Wąsowie to idealne miejsce nie tylko do wypoczynku, ale także do organizacji szkoleń, konferencji, bankietów, imprez okolicznościowych i spotkań biznesowych. Obiekt dysponuje ośmioma profesjonalnie wyposażonymi salami konferencyjnymi, z których największa pomieści nawet 300 osób. W każdej sali dostępny jest bezprzewodowy Internet. Imprezy masowe organizujemy nawet dla kilku tysięcy osób!