XIII Międzynarodowe Targi Gastronomiczne – EuroGastro 2009

Blisko 300 wystawców z Francji, Hiszpanii, Holandii, Niemiec, Polski, Węgier i Włoch, prezentacja kompleksowej oferty dla sektora HoReCa, najwybitniejsi przedstawiciele branży, liczne imprezy towarzyszące – to tylko niektóre atrakcje tegorocznej edycji targów EuroGastro.

Blisko 300 wystawców z Francji, Hiszpanii, Holandii, Niemiec, Polski, Węgier i Włoch, prezentacja kompleksowej oferty dla sektora HoReCa, najwybitniejsi przedstawiciele branży, liczne imprezy towarzyszące – to tylko niektóre atrakcje tegorocznej edycji targów EuroGastro.

Podczas targów można zapoznać się z najlepszymi rozwiązaniami adresowanymi do sektora HoReCa. Na ekspozycję składają się zarówno sprzętu i akcesoria, jak i produkty, półprodukty oraz usługi.

Na EuroGastro obecni są przedstawiciele wiodących firm polskich i zagranicznych, co jest znakomitą okazją do porównania ich oferty, ale także nawiązania międzynarodowych kontaktów handlowych. Spotkamy tu najlepszych kucharzy, cukierników, piekarzy, baristów, kelnerów i sommelierów, którzy swój kunszt zaprezentują podczas pokazów konkursów.

Cała branża na EuroGastro

Wystawcy zaoferują podczas imprezy: sprzęt gastronomiczny oraz meble, urządzenia i akcesoria niezbędne do wyposażenia zaplecza kuchennego, elementy wystroju restauracji i barów, a także oprogramowanie i systemy zarządzania. Ze swą ofertą wystąpią dostawcy produktów żywnościowych dla gastronomii a także napojów bezalkoholowych i alkoholowych.
Poruszanie się po targach ułatwią zwiedzającym wydzielone SEKTORY:
A.wyposażenie zaplecza kuchennego,
B.żywność i napoje dla gastronomii,
C.kawowy,
D.cukierniczo-lodziarsko-piekarski „Sweet & Bake”,
E.wyposażenie sal restauracyjnych i barów

Oferta Wystawców jest skierowana do:
właścicieli i menadżerów:
– restauracji, kawiarni, cukierni, pubów, klubów i dyskotek
– barów typu fast food i snack-bar
– zakładów piekarskich i cukierniczych
– zarządców punktów zbiorowego żywienia (m. in.: szkół, domów dziecka, szpitali)
– dyrektorów super- i hipermarketów odpowiedzialnych za zakupy i współpracę z dostawcami zainteresowanymi ofertą z zakresu HoReCa
– właścicieli hurtowni
– szefów kuchni i kucharzy, cukierników i piekarzy, baristów oraz barmanów
– dystrybutorów i producentów urządzeń, towarów i usług dla gastronomii, cukiernictwa i piekarstwa.

Imprezy towarzyszące – czyli smacznie i widowiskowo

Tradycją odbywających się od trzynastu lat targów EuroGastro jest bogaty program imprez towarzyszących, dzięki którym profesjonaliści z branży mogą doskonalić swoje umiejętności, a także poznać najnowsze trendy, tendencje, dokonania sektora HoReCa.

Wielbicieli czekolady i innych słodkości zainteresują z pewnością pokazy tworzenia czekoladowych arcydzieł podczas widowiskowego Konkursu Cukierniczego o Słodką Łyżeczkę „Wiosenne Art Deco w deserach”, którego koordynatorami są: Janusz Profus – Maestro Czekolady Cadbury Wedel oraz Bożena Sikoń – szef pracowni cukierniczej hotelu Jan III Sobieski.

Robert Sowa zaprasza do uczestnictwa w autorskim projekcie jakim jest Konkurs Sztuki Kulinarnej „Kulinarny Talent 2009”, mający na celu wyłonienie wybitnych talentów kulinarnych wśród kucharzy i uczniów szkół gastronomicznych. Natomiast Fundacja Klubu Szefów Kuchni promuje polskich mistrzów sztuki kulinarnej poprzez współzawodnictwo w  prestiżowym konkursie o tytuł Szefa Roku 2009, którego koordynatorem jest Jerzy Pasikowski.

Również smakosze kawy będą zadowoleni, bowiem podczas EuroGastro 2009, odbędą się „aromatyczne” I Polskie SCAE Mistrzostwa Coffee in Good Spirits, II Polskie SCAE Mistrzostwa Cup Tasting, III Polskie SCAE Mistrzostwa Latte Art, VIII SCAE Mistrzostwa Barista 2009 oraz, towarzysząca zawodom Barista, Akademia Kawy® – wszystko o kawie, jej gatunkach, sposobach parzenia i serwowania plus mistrzowska kawa dla publiczności. To zdecydowanie uczta smaku i aromatu dla wszystkich amatorów kawy.

Nie zabraknie profesjonalnych i efektownych pokazów gotowania najlepszych szefów kuchni, przygotowanych przez Ogólnopolskie Stowarzyszenie Szefów Kuchni i Cukierni, a swoimi osiągnięciami na Olimpiadzie Kulinarnej w Erfurcie pochwali się reprezentacja Polski, którą do brązowego medalu poprowadził Zenon Hołubowski.

Po raz pierwszy, EuroGastro, będzie areną finałów IX Mistrzostw Polski Sommelierów i Mistrzostw Polski Kelnerów. Pierwsze z wydarzeń promuje profesję sommeliera i pozwala na ocenę poziomu wiedzy oraz umiejętności osób profesjonalnie związanych z winem i gastronomią. Natomiast podczas konkurowania o zaszczytny tytuł Mistrza Kelnerów, zaprezentowana zostanie nowatorska technika ułożenia sztućców, szkła i zastawy – IMPROSTYL.

Organizatorzy zapraszają ponadto na interesujące seminarium pt.: „Zasady dobrze zbilansowanej diety wg strategii opartej na propagowaniu zasad prawidłowego odżywiania, zdrowia i dobrego samopoczucia” oraz prezentację pt: „Profesja sommelierska a wizerunek restauracji”.

Prestiżowe konkursy targowe

Targi EuroGastro to także prestiżowe konkursy:
– Konkurs o Nagrodę Ministra Gospodarki na najlepszego eksportera Targów EuroGastro 2009,
– Konkurs MT Polska na najlepszy produkt Targów EuroGastro 2009,
– V edycja Konkursu Dziennikarzy i MT Polska na najbardziej oryginalne i profesjonalne stoisko targowe Targów EuroGastro 2009.

Nowe miejsce – nowe możliwości

Targi EuroGastro po raz pierwszy odbywają się w nowoczesnym Centrum Targowo-Kongresowym MT Polska (Warszawa, ul. Marsa 56C). Nowy obiekt otworzył przed Wystawcami zupełnie nowe możliwości, pozwalając na lepsze i pełniejsze zaprezentowanie oferty. Do dyspozycji oddano, m.in.: klimatyzowaną i przystępną do zaaranżowania bezsłupową halę wystawienniczą (10 tys. m2), przestronny hol i zaplecze biurowo-konferencyjne. Przygotowanie ekspozycji ułatwiają, m.in. podjazdy dla samochodów ciężarowych (TIR) oraz szerokie bramy rozładunkowe (4,0 m x 5,5 m). Wspomniane udogodnienia są szczególnie istotne dla Wystawców ciężkich i dużych urządzeń.

Niewątpliwym atutem kompleksu jest jego lokalizacja. Centrum MT Polska mieści się bowiem na warszawskim prawobrzeżu, w okolicach zwieńczenia Trasy Siekierkowskiej, pomiędzy ulicami: Marsa, Okularową a Rekrucką.

Z łatwiejszego dojazdu mogą się cieszyć nie tylko zmotoryzowani, ale także korzystający z innych środków transportu. Komunikacją miejską dotrzemy tu ze śródmieścia, korzystając z linii autobusowych: 115, 173, 183, 408, 514, 515 i 520. Natomiast podróżujący Warszawską Koleją Mazowiecką, powinni wysiąść na stacji Warszawa Gocławek, znajdującej się  w pobliżu Centrum MT Polska.

INFORMACJE PRAKTYCZNE

GODZINY OTWARCIA
25-26 marca (środa – czwartek): 10-18
27 marca (piątek): 10-16

XIII Międzynarodowe Targi Gastronomiczne EuroGastro 2009
25-27 marca 2009
Centrum Targowo-Kongresowe MT Polska, Warszawa, ul. Marsa 56c
Tel: 022 529 39 00 / 50
www.eurogastro.com.pl
www.mtpolska.com.pl

Cottonina Hotel & Mineral SPA Resort zajmuje się w organizacją wyjątkowych pobytów integracyjnych i spotkań biznesowych. Komfortowe zaplecze konferencyjne zostało starannie zaprojektowane tak, aby łączyć funkcjonalność ze stylowym wystrojem. Umiejętność dopasowania się do potrzeb Klientów jest kluczem do sukcesu, który posiadają nasi specjaliści. Dzięki nabytemu doświadczeniu sporządzą ofertę na miarę najbardziej wyszukanych potrzeb.

Event Hall w Fabryce Norblina to wyjątkowa przestrzeń eventowa w Warszawie, gdzie industrialny styl spotyka się z nowoczesnymi rozwiązaniami. Na ponad 600 m² można zorganizować różnorodne wydarzenia, od konferencji i bankietów po premiery filmowe. Do dyspozycji gości są sale kinowe z systemem Dolby Atmos®, przestronne lobby oraz 14-metrowy bar serwujący autorskie koktajle. Nowoczesne zaplecze audiowizualne, cateringowe i profesjonalna obsługa w zabytkowym otoczeniu Fabryki Norblina gwarantują unikatowy charakter każdego eventu.

Idealne miejsce do zatrzymania się podczas imprez na Stadionie Narodowym. Niedaleka stacja metra Trocka umożliwia szybki dojazd do centrum. Stare Miasto w zasięgu ręki. Dogodny dojazd do centów handlowych Arkadia i M1.