Zamek Kliczków zdobył I Nagrodę w II Edycji konkursu na Produkt Lokalny Borów Dolnośląskich, w kategorii: Wyroby z dziczyzny i runa leśnego.

Nagrodzona potrawa to: Pasztet z dzika w cieście podany na musie borowikowym w tonacji konfitury z runa leśnego.
W imieniu Szefa Kuchni Zamku Kliczków serdecznie zapraszamy do odwiedzenia
Zamkowej Restauracji, gdzie w wyjątkowej atmosferze można delektować się tak zacnymi i wyśmienitymi rarytasami kuchni regionalnej.
Opis tradycji wywarzania nagrodzonego produktu:
Tradycje myśliwskie i łowieckie od wieków związane były z historią Borów Dolnośląskich i Zamku Kliczków. Stanowiły uzupełnienie i przygotowanie do powinności stanu rycerskiego. Bory Dolnośląskie obfitowały w zwierzynę, dlatego też w regionalnej kuchni dziczyzna odgrywała wielką rolę. Do dzisiejszych czasów zachowały się relacje ze wspaniałych uczt w Zamku Kliczków odbywających się po polowaniach. Ich echa znajdujemy w pieczołowicie przechowywanych i przekazywanych z pokolenia na pokolenie przepisach kulinarnych. Jednym z nich jest przepis na pasztet z dzika sporządzony przez kucharza Księcia zu Solms – Baruth. Obecni Gospodarze Zamku Kliczków otrzymali go w postaci rękopisu od potomków rodziny Zu Solms Baruth – ostatnich przedwojennych właścicieli Zamku Kliczków.
Składniki potrawy są esencją wszystkiego co najlepsze w Regionie Borów Dolnośląskich – mięso z dziczyzny, leśne przyprawy oraz nadające potrawie niepowtarzalny aromat i smak grzyby z okolicznych lasów.

Źródło: PR

Zamek Kliczków

Hotel St. Bruno **** to jedyny tej klasy hotel położony na szlaku Wielkich Jezior Mazurskich. We wnętrzach tego czterogwiazdkowego hotelu odnaleźć można atmosferę kurortu okresu międzywojennego XX w., kiedy to Giżycko było modnym i prestiżowym mazurskim kurortem. Hotel pomieści jednocześnie 170 osób, w stylowych, klimatyzowanych apartamentach i pokojach, wyposażonych według najwyższych standardów.

Mamy zaszczyt zaprosić Państwa do odwiedzenia Pałacyku Otrębusy. Jest to idealne miejsce na organizację konferencji, szkoleń, wszelkiego rodzaju spotkań biznesowych jak również przyjęć i bankietów okolicznościowych.
Funkcjonalne wnętrza i sale naszego Pałacyku pozwalają na organizację konferencji do 200 osób.

Ośrodek STARY MŁYN to Hotel Młynarz, zespół komfortowych, całorocznych domków, Karczma Młynarzówka i sale konferencyjne. Stary Młyn położony jest w malowniczym, zielonym rozlewisku Prosny, na skraju historycznej miejscowości Bolesławiec k. Wieruszowa - osady założonej w 1266 roku przez Księcia Kaliskiego Bolesława Pobożnego.