Zdrowe odżywianie jesienią i zimą? To możliwe!

Stosunkowo łatwo zawrzeć w codziennej diecie odpowiednią ilość warzyw i owoców, kiedy w pełni trwa lato. Wraz z jesienną pluchą nadchodzi jednak sezon, kiedy dostęp do świeżych warzyw i owoców jest znacznie utrudniony. Jak zadbać wówczas o zdrowe odżywianie? Podpowiadamy w poniższym artykule.

 

 

Zdrowe odżywianie

Zdrowe odżywianie to wszystkim dobrze znane pojęcie. Nasuwa się jednak pytanie: co powinno znaleźć się w zdrowej diecie jesienią i zimą, kiedy dostęp do świeżych warzyw i owoców jest ograniczony? Przede wszystkim nie należy rezygnować ze spożywania warzyw. Świetną alternatywą są mrożonki lub suszone warzywa. Ponadto warto włączyć do jadłospisu dostępne przez cały rok nasiona roślin strączkowych, bogate w witaminy, minerały, antyoksydanty. Warto ograniczyć spożycie soli, a tłuszcze zwierzęce zastąpić wartościowymi świeżo tłoczonymi olejami roślinnymi (źródło nienasyconych kwasów tłuszczowych). Należy zwracać uwagę na skład kupowanych produktów spożywczych, tak by były jak najmniej przetworzone, z niską zawartością soli. Do zdrowej diety zaliczają się produkty będące źródłem białka.

Nasiona roślin strączkowych i ich właściwości

Jak już wspomnieliśmy – zdrowe jedzenie jesienią i zimą jest jak najbardziej możliwe. Wystarczy sięgać po to, co mamy na wyciągnięcie ręki, a więc nasiona roślin strączkowych, soczewicę, ciecierzycę, otręby owsiane, wszelkiego rodzaju kasze, razowa lub pszenna mąka chlebowa itd. Rośliny strączkowe są szczególnie polecane wegetarianom i weganom, a także osobom uprawiającym sport, gdyż stanowią źródło białka. Ponadto zawierają błonnik pokarmowy oraz węglowodany. Charakteryzują się również tym, że mają niski indeks glikemiczny, przez co nadają się dla diabetyków. Tak naprawdę każdy powinien włączyć je do diety, gdyż wahania poziomu glukozy we krwi mogą sprzyjać rozwojowi otyłości. Rośliny strączkowe są szczególnie polecane kobietom, ponieważ są źródłem izoflawonów (fitoestrogenów), zapobiegających rozwojowi hormonozależnych nowotworów i innych „kobiecych” chorób. Spożywanie nasion ma zbawienny wpływ na układ trawienny, krążenia, immunologiczny.

 

 

 

Prawidłowe odżywianie – jak dostarczyć witamin i składników mineralnych zimą?

Pożywienie to podstawowe źródło energii, a więc trzeba dbać, by dieta była zdrowa i zbilansowana. Nawet jesienią i zimą można sięgać po zdrowe produkty – nasiona roślin strączkowych, świeżo tłoczone oleje, mrożone i suszone warzywa, pełnoziarniste produkty zbożowe, przetwory mleczne, kasze, otręby itd. Pomysłów na przygotowanie wartościowych posiłków na bazie wymienionych składników jest mnóstwo. Unikaj cukru i słodkich napojów, nie dosalaj potraw. Ważna jest różnorodność posiłków. Nie zapominaj także o aktywności fizycznej. Zdrowa dieta i aktywność fizyczna to klucz do zachowania dobrostanu organizmu.

Hotel zlokalizowany jest na północny-wschód od Łodzi, 14 km od centrum miasta. Usytuowany jest przed wjazdem do Strykowa przy trasie Łódź - Łowicz - Warszawa. Stanowi doskonałą bazę dla odwiedzających nie tylko Łódź, ale także znane wsrod turystów miejscowości historyczne - Arkadię Nieborów, Żelazową Wolę czy Niepokalanów.

Hotel ma 194 miejsca noclegowe w

Fabryka Wełny Hotel & Spa to wielofunkcyjny i nowoczesny obiekt konferencyjny położony
w samym sercu Pabianic,w malowniczej okolicy tuż pod Łodzią.
Stworzony dla gości ceniących sobie komfort, relaks jak również lubiących aktywnie spędzać czas. Hotel idealnie nadaje się do organizacji różnego rodzaju konferencji, szkoleń oraz spotkań biznesowych czy bankietów.