Zdrowe odżywianie jesienią i zimą? To możliwe!

Stosunkowo łatwo zawrzeć w codziennej diecie odpowiednią ilość warzyw i owoców, kiedy w pełni trwa lato. Wraz z jesienną pluchą nadchodzi jednak sezon, kiedy dostęp do świeżych warzyw i owoców jest znacznie utrudniony. Jak zadbać wówczas o zdrowe odżywianie? Podpowiadamy w poniższym artykule.

 

 

Zdrowe odżywianie

Zdrowe odżywianie to wszystkim dobrze znane pojęcie. Nasuwa się jednak pytanie: co powinno znaleźć się w zdrowej diecie jesienią i zimą, kiedy dostęp do świeżych warzyw i owoców jest ograniczony? Przede wszystkim nie należy rezygnować ze spożywania warzyw. Świetną alternatywą są mrożonki lub suszone warzywa. Ponadto warto włączyć do jadłospisu dostępne przez cały rok nasiona roślin strączkowych, bogate w witaminy, minerały, antyoksydanty. Warto ograniczyć spożycie soli, a tłuszcze zwierzęce zastąpić wartościowymi świeżo tłoczonymi olejami roślinnymi (źródło nienasyconych kwasów tłuszczowych). Należy zwracać uwagę na skład kupowanych produktów spożywczych, tak by były jak najmniej przetworzone, z niską zawartością soli. Do zdrowej diety zaliczają się produkty będące źródłem białka.

Nasiona roślin strączkowych i ich właściwości

Jak już wspomnieliśmy – zdrowe jedzenie jesienią i zimą jest jak najbardziej możliwe. Wystarczy sięgać po to, co mamy na wyciągnięcie ręki, a więc nasiona roślin strączkowych, soczewicę, ciecierzycę, otręby owsiane, wszelkiego rodzaju kasze, razowa lub pszenna mąka chlebowa itd. Rośliny strączkowe są szczególnie polecane wegetarianom i weganom, a także osobom uprawiającym sport, gdyż stanowią źródło białka. Ponadto zawierają błonnik pokarmowy oraz węglowodany. Charakteryzują się również tym, że mają niski indeks glikemiczny, przez co nadają się dla diabetyków. Tak naprawdę każdy powinien włączyć je do diety, gdyż wahania poziomu glukozy we krwi mogą sprzyjać rozwojowi otyłości. Rośliny strączkowe są szczególnie polecane kobietom, ponieważ są źródłem izoflawonów (fitoestrogenów), zapobiegających rozwojowi hormonozależnych nowotworów i innych „kobiecych” chorób. Spożywanie nasion ma zbawienny wpływ na układ trawienny, krążenia, immunologiczny.

 

 

 

Prawidłowe odżywianie – jak dostarczyć witamin i składników mineralnych zimą?

Pożywienie to podstawowe źródło energii, a więc trzeba dbać, by dieta była zdrowa i zbilansowana. Nawet jesienią i zimą można sięgać po zdrowe produkty – nasiona roślin strączkowych, świeżo tłoczone oleje, mrożone i suszone warzywa, pełnoziarniste produkty zbożowe, przetwory mleczne, kasze, otręby itd. Pomysłów na przygotowanie wartościowych posiłków na bazie wymienionych składników jest mnóstwo. Unikaj cukru i słodkich napojów, nie dosalaj potraw. Ważna jest różnorodność posiłków. Nie zapominaj także o aktywności fizycznej. Zdrowa dieta i aktywność fizyczna to klucz do zachowania dobrostanu organizmu.

Pałac Mortęgi to zabytkowy kompleks budynków, położony we wsi Mortęgi na Warmii i Mazurach. Wcześniej budynek służył jako Uniwersytet Ludowy, biuro Rolniczej Spółdzielni Produkcyjnej „Przyszłość” oraz jako przedszkole. W roku 2013 rozpoczęły się prace, aby budynek przekształcić w pierwotny pałac i stworzyć obecne miejsce Pałac Mortęgi Hotel&Spa.

Hotel Tobaco to starannie zaprojektowane pokoje utrzymane w pofabrycznym, loftowym klimacie.
Nasz obiekt łączy industrialną surowość z funkcjonalnością.
Tobaco to idealne miejsce na organizację spotkań i szkoleń, pobyty biznesowe i turystyczne.
Zaznaj gościnności zabytkowych murów fabryki relaksu!

Hotel Węgierki położony jest w odległości 50 km od Poznania. Jest nowoczesnym obiektem, który został stworzony z myślą o komforcie wypoczynku. Korzystne położenie, oraz spokojna okolica sprawiają, że nasz obiekt to idealna baza noclegowa.